Az Everestnek vége, az AIDA64 veszi át a terepet

Az Everest neve mára már fogalommá vált az átlag- és üzleti felhasználók körében, ha rendszerdiagnosztikai segédprogramról van szó, ám most ezt a fogalmat el kell felejtenünk, pontosabban új nevet kell majd hozzá társítani. Az Everest 2004 óta van jelen a piacon és ez alatt az idő alatt bizony széles körben ismertté és főleg elismertté vált. Az alkalmazás elődje az AIDA32 volt, amely annak idején ingyenesen volt használható bárki számára csak úgy, mint elődje, az 1995-ben bemutatott ASMDEMO.

Az Everestnek vége, az AIDA64 veszi át a terepet

Az Everest neve mára már fogalommá vált az átlag- és üzleti felhasználók körében, ha rendszerdiagnosztikai segédprogramról van szó, ám most ezt a fogalmat el kell felejtenünk, pontosabban új nevet kell majd hozzá társítanunk. Az Everest 2004 óta van jelen a piacon és ez alatt az idő alatt bizony széles körben ismertté és főleg elismertté vált. Az alkalmazás elődje az AIDA32 volt, amely annak idején ingyenesen volt használható bárki számára csak úgy, mint elődje, az 1995-ben bemutatott ASMDEMO.

Az ASMDEMO és az AIDA32 mögött egy magyar fejlesztő, Miklós Tamás állt (és az AIDA64 mögött is ő áll), aki 2004-ben a kanadai Lavalys-szel együttműködve elkészítette az AIDA32 utódjául szolgáló Everestet. A szoftvert nagyon sokan használták és elégedettek is voltak vele, kisebb kritikák inkább csak naprakészsége és a friss hardver elemek támogatásának hiánya miatt érték, de ezek a hiányosságok idővel mindig pótlásra kerültek. A legfrissebb hírek szerint a fejlesztőcsapat tagjai között időközben sajnos megromlott a viszony, így az Everest pályafutása véget ér, helyét pedig az AIDA64 veszi át, amely már 64-bites támogatással, új tesztmodulokkal, összesen több, mint  115000 hardver elem leírását tartalmazó adatbázissal és a már megszokott Everest kinézettel érkezik. A népszerű processzor- és memória tesztelő modulok 64-bites verziói mellett a ZLib modul is átesett némi optimalizáción, sőt, egy új teszt is bekerült a repertoárba. Az AIDA64 processzortesztelő moduljai a 64-bites támogatás mellett egyéb érdekességeket is tartogatnak: a modulokat akár 32 processzormaggal rendelkező rendszerben is hatékonyan futtathatjuk. A tesztmodulok MMX, 3DNow! és SSE utasításkészlet-támogatással érkeznek és a legmodernebb többmagos Intel, illetve AMD processzorokkal is kompatibilisek - áll a FinalWire KFT által kiadott közleményben.

Galéria megnyitása

Hatalmas újítás, hogy az Everest utódja, az AIDA64 már natív támogatást nyújt az SSD meghajtókhoz: az adatbázis több, mint 300-féle SSD meghajtó adatait tartalmazza. A szoftver segítségével megtudhatjuk, hogy az adott SSD milyen NAND Flash chipek köré épül, milyen vezérlővel rendelkezik és pontosan milyen adatátviteli sebességeket kínál. A rendszer képes az Indilinx, Intel, jMicron, Samsung és SandForce vezérlővel ellátott SSD meghajtó SMART adatainak kiolvasására is.

A rendszer stabilitását tesztelő modul is rendelkezik 64-bites támogatással és képes az elérhető rendszermemória, illetve processzormagok hatékony terhelésére is, így könnyedén ellenőrizhető a rendszer stabilitása. A valós idejű rendszermonitorozó modul is átesett néhány kisebb-nagyobb fejlesztésen: a rendszer figyeli a feszültségek, hőmérsékletek és ventilátor fordulatszámok alakulását, majd ha valamelyik érték eléri az általunk beállított kritikus szintet, azonnal megindul a riasztás.

A FinalWire KFT azoknak a meglévő Everest licenccel rendelkező felhasználóknak, akik 2010. október 6-a előtt vásároltak Everest licencet, lehetőséget biztosít arra, hogy ingyenesen igényeljenek egy évre AIDA64 licencet. Az akció október 20-ig él. Az AIDA64 különböző változatait most 50%-os árengedménnyel lehet megvásárolni.

Az AIDA64 különböző verzióinak próbaváltozatait itt találjuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap