Shop menü

AZ EMBERISÉG KIHALÁSÁT OKOZHATJA AZ MI – CSÚCSVEZETŐK ÁLTAL ALÁÍRT NYÍLT LEVÉL JELENT MEG ERRŐL

Több száz szakember írta alá azt a levelet, ami a nukleáris és a vegyi fegyverek szintjén kezelné az MI-t, bár az aláírok esetében némi képmutatást is fel lehet fedezni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az emberiség kihalását okozhatja az MI – Csúcsvezetők által aláírt nyílt levél jelent meg erről

A mesterséges intelligencia veszélyeit komolyan kell venni. Erről már sok évvel ezelőtt is beszéltek ágazati szakértők, de az ilyen megszólalások, publikációk, nyílt levelek száma az elmúlt hetekben robbanásszerűen megszaporodott. Egy újabb nyílt levél is elindult az ügyben, és ez minden eddiginél szélesebb tömeg támogatását élvezi.

„A mesterséges intelligencia okozhatja az emberiség kihalását” – olvasható a dokumentumban, ami az MI veszélyeire igyekszik felhívni a törvényhozók figyelmét.

Ahogy az MI szárnyra kapott, úgy egyre többen kezdtek azért aggódni, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal jobban kellene ezzel vigyázni, de sajnos ez a felismerés túl lassan jött. Hisz jelenleg szinte semmivel nem foglalkozva fejlesztik a mesterséges intelligenciát, és megállás nélkül keresik a benne rejlő lehetőségeket. Napról-napra többet hoznak ki a generatív MI-ből teljesen átlagos felhasználók is.

A mesterséges intelligenciát évek óta fejlesztik, de a nagyközönség számára csak az elmúlt fél évben lettek elérhetőek a különböző fejlesztések; ennyi idő elég is lett arra, hogy többen is úgy nyilatkozzanak, hogy megbánták már, hogy ezeket a technológiákat megalkották és elérhetővé tették. Az MI esetében már sokan úgy látják, hogy tényleg olyan veszélyes, mint az atombomba vagy egy biológiai fegyver, amivel világjárványt lehet kirobbantani. Erről szól az újabb nyílt levél, amit több mint 350 ágazati szakember és vezető írt alá.

A Center for AI Safety (CAIS) nevű szervezet által publikált levelet aláírta egyebek mellett Demis Hassabis, a frissen alakult Google DeepMind vezére, Dario Amodei, az Anthropic MI biztonsági és kutató cég első embere, és a Microsofttól Kevin Scott (CTO) és Eric Horvitz (CSO) is.

Galéria megnyitása

A Google-től nem kevesebb mint 38 szakember csatlakozott egyébként a támogatókhoz. A keresőóriás ahol csak tudja, azt hangsúlyozza, hogy figyel a biztonságra, számol a kockázatokkal, de a cselekedetei nem éppen ezt mutatják. Köztudott mostanra, hogy a Bardot úgy indította el, hogy azok, akik fejlesztették a rendszert, kérték a céget, hogy ne tegye ezt meg, mert nincsen bevethető állapotban. 

A levél támogatói között ott van Geoffrey Hinton és Yoshua Bengio is. Nekik óriási szerepük volt a mesterséges intelligencia megalkotásában Yann LeCunnal együtt. 2018-ben Turing-díjat vehettek át azért a munkáért, amit ezen a területen végeztek. LeCun egyedüliként nem csatlakozott a mostani nyílt levél támogatóihoz, róla pedig azt kell tudni, hogy jelenleg a Metánál dolgozik. Az MI-ban érintett nagy techcégek közül a Meta teljesen kihátrált ebből a dologból, egyetlen dolgozója sincs a támogatók között.

Még érdekesebb, hogy Sam Altman viszont nem maradt ki a támogatók sorából, pedig egyáltalán nem lett volna meglepő, ha így alakul. A ChatGPT-t és közvetve a Bing MI-t létrehozó OpenAI vezérigazgatója a napokban még arra figyelmeztette az Európai Uniót, hogy a terezett törvények túl szigorúak, és ha ezeket be akarja vezettetni, abban az esetben könnyen lehet, hogy csomagolnak és megszüntetik a ChatGPT elérését az EU-ban. Altman hamarosan tárgyalni fog az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is.

Galéria megnyitása

A CAIS úgy véli, hogy az MI számos módon járulhat hozzá akár az emberiség elpusztításához is, ha nem kontrolláltan kezelik. Az pedig egy nagyon komoly kérdés, hogy lehet-e még kontrollálni egyáltalán. A szervezet szerint a mesterséges intelligencia felhasználható arra, hogy újfajta, minden eddiginél veszélyesebb drogok létrehozására használják, mint ahogy a gyógyszeriparban is megállja a helyét. Vegyi fegyvereket lehet majd ezáltal létrehozni, ami sokak halálához vezethet. A generatív MI-t kiaknázva olyan dezinformációs tevékenységet lehet indítani, amivel a társadalmak bomlasztását érhetik el, és alááshatják a kollektív döntéshozatalt is.

A kutatók úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia függőséget is okozhat, aminek egyelőre még beláthatatlanok a következményei. A technológiai függőség már eddig is egy komoly veszélyt jelentett, de az MI megjelenése jelentősen súlyosbíthatja a helyzetet. Ezen túl hozzájárulhat az MI ahhoz is, hogy még keményebb cenzúrát alakítsanak ki különböző kormányok, szűkebb értékrendeket tudnak ezáltal érvényesíteni a mindent átható megfigyeléssel együtt.

Tárgyalások már folyamatban vannak az MI-ről globálisan, az EU pedig jó úton halad afelé, hogy életbe léptesse az első komplex törvénycsomagot a mesterséges intelligencia szabályozására. De azért azt látni kell, hogy jobbára most még csak a tűzoltás megy, a cél viszont a megelőzés lenne.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére