Shop menü

AZ ELMÚLT 30 ESZTENDŐ LEGMEREDEKEBB ESÉSÉT SZENVEDTE EL A PC-S PROCESSZOR-PIAC

Az aktuális számok az x86-os architektúra köré épülő processzorok forgalmára utalnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az elmúlt 30 esztendő legmeredekebb esését szenvedte el a PC-s processzor-piac

Több szegmens is nehéz időszakot él át a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt, és ez alól az x86-os architektúra köré épülő processzorok piaca sem kivétel. A Mercury Research elemzői szerint ezen a területen eléggé meredek csökkenésre került sor az elmúlt időszakban mind negyedéves, mind pedig éves szinten: lényegében mindkét tekintetben sikerült rekordot dönteni. A 2022-es év utolsó negyedévének alakulását két dolog befolyásolta számottevően: az egyik a csökkenő kereslet, a másik pedig a raktárkészlet-korrekciók; utóbbi hozzájárult a kereslet további csökkenéséhez is.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az x86-os processzorok szegmensében 2022 folyamán összesen 374 millió központi egységet sikerült leszállítani, ami a 2021-es teljesítményhez képest éves szinten 19%-os visszaesést jelent. Az árbevételek nem csökkentek ekkora mértékben, ugyanis a 65 milliárd dolláros érték nem 21%-os, hanem csak 19%-os visszaesést jelent. Összességében az említett szint a 2020-as évek kezdete óta minden eddigit felülmúlt még így is.

Galéria megnyitása

Az AMD-t külön érdemes kiemelni, ugyanis a szerverpiacon sikerült növelnie részesedését – lényegében ez volt az egyetlen olyan piaci szegmens, ahol növekedés jelei mutatkoztak. Ezzel egy időben az AMD piaci részesedése a zsugorodó PC piacon is nőtt, azaz mind az asztali számítógépek, mind pedig a noteszgépek szegmensében javította pozícióját. A teljes x86-os piaci részesedést nézve azt láthatjuk, hogy míg 2021 folyamán 23% körül helyezkedett el, addig 2022 folyamán már a 30%-ot is megközelítette.

A fenti számokkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a rendelések elmaradása ezúttal annak köszönhető, hogy az OEM partnerek az elmúlt negyedévek folyamán több terméket rendeltek be, mint amennyire végül szükség volt, éppen ezért raktár-korrekciókat eszközölnek, vagyis hagyják, hogy a „túlrendelt” termékek mennyisége apadjon, éppen ezért a processzorgyártóktól is kevesebbet rendelnek. Ez persze annak a következménye, hogy a végfelhasználói piacon csökkent a kereslet az új termékek iránt, ezt a csökkenést azonban némi fáziskéséssel tudják csak lekövetni az OEM-ek.

A kedvezőtlen helyzet várhatóan az év első felében még velünk marad, ám az elemzői várakozások még mindig azt sugallják, hogy a második félévtől kezdve megszakad a csökkenő trend. Ezt okozhatják majd az érkező új hardverek, illetve a gazdasági helyzet javulása is. Hogy így lesz-e? Hónapok múlva kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére