Az éghajlatváltozás áll a heves hurrikánok kialakulása mögött

Egy új vizsgálat szerint a Harvey-hurrikán egyértelműen az óceán rendkívüli felmelegedésének köszönhetően nőtt óriásira.

Az éghajlatváltozás áll a heves hurrikánok kialakulása mögött

A tavalyi észak-amerikai hurrikánszezon több szempontból is különleges volt. Az Irma, a Maria és a Harvey nevű rendszerek példátlan pusztítást okoztak a Karib-térségben és az Egyesült Államok partjain. A Harvey egyedül több mint 100 billió liter csapadékot zúdított a Mexikói-öböl partvidékére, katasztrofális áradásokat okozva a régióban.

Egy új vizsgálat szerint a szokatlanul heves esőzések egyértelműen az ember okozta éghajlatváltozáshoz köthetők. 2017 nyarának elejére a világ óceánjai minden korábbi évnél jobban felmelegedtek a mérések kezdete óta. Ez volt a helyzet a Mexikói-öbölben is, ahol a Harvey erőt gyűjtött mielőtt partot ért volna.

Kevin Trenberth és kollégái azt vizsgálták, hogy mennyire befolyásolta a vihar erejét az öböl vizének rekordmagas hőmérséklete. Kutatásuk során az Argo nevű hálózat adataira támaszkodtak, amely az öböl vizében úszó mérőállomásokból áll, illetve műholdas csapadékadatokat is használtak.

Galéria megnyitása
Áradások a Harvey nyomán

A vizsgálatból az derült ki, hogy közvetlen összefüggés mutatható ki a meleg felszínről elpárolgó víz mennyisége és a később a szárazföldre lehulló csapadék mennyisége között. Ami persze első hallásra banálisnak tűnhet, de a valóságban még senkinek sem sikerült ennyire meggyőzően megmutatni, hogy az a víz, ami óceánból elpárolog egy ilyen esemény során, a viharral haladva később le fog esni.

A folyamat úgy zajlik, hogy ahogy a hurrikán a partok felé tart, felkavarja a felszínt, segítve a víz párolgását. Ha a víztömeg több hőt tárol, több pára kerül a levegőbe, amely a viharfelhőket gazdagítva később le is hullik.

Ahogy a Harvey keresztülvonult a Mexikói-öblön, a párolgással távozó energiaveszteség miatt a víz lehűlt mögötte, ahogy a szakértők ezt várták. De a lehűlés nem volt olyan mértékű, amekkora hasonló esetekben lenni szokott. Ez a kutatók szerint annak köszönhető, hogy a lehűlt legfelső rétegek helyét rögtön átvették a mélyebben lévő, még mindig nagyon meleg vizek, amelyek így tovább „töltötték” a hurrikánt.

Galéria megnyitása

Trenberth és mások korábbi kutatásai alapján az óceán felmelegedésének hátterében egyértelműen az éghajlatváltozás áll, a felmelegedéssel képződő hőnek ugyanis több mint 90 százalékát a víz nyeli el. A mostani tanulmányt jegyző kutatócsoport tavaly kimutatta, hogy az óceánok felső rétege 1992–2015 között négyszer gyorsabb melegedést mutatott, mint 1960–1990 között.

Amivel az a probléma, hogy az óceánban raktározott hő nem marad a helyén tartósan, hanem lassan visszajut a légkörbe. Ha pedig egy növekvő vihar vonul át a víz felett, ez a folyamat jelentősen felgyorsulhat, megnövelve a vihar erejét és a később leeső csapadék mennyiségét is. Az óriási hőmennyiségnek köszönhetően a Harvey például az Egyesült Államok egyik legtöbb csapadékot hordozó viharává nőtte ki magát, és Houston környékén több mint 120 centiméter eső hullott le belőle, óriási területek árasztva el.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward