Shop menü

AZ APPLE ÉS A GOOGLE NEM ÜGYEL ELÉGGÉ A KRIPTOCSALÁSOKRA EGY SZENÁTOR SZERINT

Az Egyesült Államokban arra kérik a mobilpiac két óriását, hogy vázolják, milyen módszerekkel védik a felhasználókat, mert egyre több az appokon alapuló csalás.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple és a Google nem ügyel eléggé a kriptocsalásokra egy szenátor szerint

Napjainkban a kriptovaluták piaca még gyerekcipőben jár, és bizony ezt nagyon sokan kihasználják. Elképesztő mennyiségű csalás és átverés működik ezen a területen. Ahogy egyre több ember kezd ezekkel foglalkozni, úgy vannak kitéve nagyobb tömegek annak a veszélynek, hogy megkárosítják őket. És bizony ezen a területen azért a bűnüldözés sem úgy megy, mint a megszokott életben.

Hamis személyazonosságot magukra öltő csalók, kétes megítélésű, befektetési tanácsokat osztogató közösségek, fundamentális alapokkal nem rendelkező projektek, hamisított digitális tulajdonok, átverő alkalmazások. Felsorolni is lehetetlen, mennyi veszély leselkedik ezen a területen az emberekre, akik többnyire megfelelő háttértudás nélkül kezdenek el pénzt pakolni különböző dolgokba, változatos formákban, módszerekkel.

Néhányan úgy gondolják, hogy a piaci szereplőknek többet kellene tennie a visszaélések megakadályozására, különösen az Apple és a Google felelőssége nagy most ezen a területen egyesek szerint. Mert nagyon sokan mobilos alkalmazásokat igénybe véve kezdenek el pénzt fektetni a kriptovalutákba, és ugyebár ez a két cég lényegében a teljes mobilpiacot lefedi az iOS és az Android révén. Éppen ezért Sherrod Brown amerikai szenátor levélben fordult a cégek vezetőihez.

Galéria megnyitása

Sundar Pichai-t és Tim Cookot is arra kérte Brown szenátor, hogy vázolják, milyen módszereket használnak arra, hogy vizsgálják azokat az alkalmazásokat, amelyek lehetőséget biztosítanak kriptovalutákkal történő kereskedésre, vagy más formában kapcsolódnak ilyen jellegű pénzügyi funkciókhoz. A kereskedés mellett vannak például olyan tárca alkalmazások is, melyek a digitális értékek tárolására alkalmasak elsődlegesen, viszont a veszélyei ezeknek ugyanúgy megvannak.

Levelében rámutat arra a szenátor, hogy az FBI nemrégiben egy olyan beszámolót tett közzé, ami rendkívül aggasztó információkra világított rá. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 244 befektető átverését tárták fel, akiket összesen 42,7 millió dolláros összegben károsítottak meg különböző módszerekkel. Minden esetben valamilyen kriptovalutával foglalkozó alkalmazás szolgált az átverés eszközéül. Csalók így hatalmas vagyonokra tettek szert, amit valószínűleg sok esetben el is tudnak majd tüntetni.

Sherrod Brown úgy véli, hogy a piacterek hamis biztonságérzetet keltenek a felhasználókban, sokan úgy vélhetik, hogy az App Store és a Play Áruház rendszeréből letöltött alkalmazások biztosan rendben vannak. A helyzet viszont az, hogy a jelek szerint ezek bizony sokszor nem megfelelően védettek, és számos lehetőséget nyújthatnak a visszaélésekre.

„A kripto mobilalkalmazások az alkalmazásboltokon, köztük az Apple App Store-on keresztül elérhetőek a nyilvánosság számára. Miközben a kriptovaluta-alkalmazások egyszerű és kényelmes módját kínálták a befektetőknek a kriptopénzekkel való kereskedésnek, jelentések jelentek meg hamis kriptoalkalmazásokról, amelyek befektetők százait verték át.” – írta a szenátor Tim Cooknak célzott levelében.

Galéria megnyitása

Brown nem gondolja azt feltétlenül, hogy a Google vagy az Apple nem vizsgálja megfelelően az ilyen applikációkat, de szeretné azt látni egy beszámoló formájában, hogy pontosan milyen vizsgálatoknak vetik alá a cégek ezeket a szoftvereket a publikálásukat megelőzően, és hogyan tartják ezeket figyelemmel a frissítések során. Sok esetben ugyanis az is előfordul, hogy egy korábban megbízható applikációt alakítanak át a színfalak mögött adathalász „szolgáltatássá”, és így szereznek meg érzékeny adatokat.

Egyelőre sem a Google, sem pedig az Apple nem válaszolt a szenátori levélre, de még erre van ideje a vállalatoknak. Sherrod Brown augusztus 10-ig vár reakciót a cégek vezetőitől.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére