Shop menü

AZ APPLE AZ ELSŐ VÁLLALAT, AKIT AZ EU A DMA MEGSÉRTÉSÉVEL VÁDOL

Több vizsgálatot is indított az Európai Bizottság a céggel szemben, nagyon sok hiányosságot állapítottak meg amellett, hogy az elkészült fejlesztések sem felelnek meg az új jogszabálynak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple az első vállalat, akit az EU a DMA megsértésével vádol

Már a napokban híre ment annak, hogy nem áll jól az Apple szénája a digitális piacokról szóló jogszabály feltételezett megsértése miatt indított vizsgálatban. Margrethe Vestager egy interjúban is elhintette, hogy nagyon súlyos hiányosságokat tártak fel a cupertinóiak háza táján, és most már hivatalosan is megvádolták a céget.

Az EU versenypolitikáért felelső vezetőjeként Margrethe Vestager számos büntetést kiosztott már az elmúlt években a technológiai vállalatoknak. Most pedig a szakember már a legújabb eszközöket felhasználva támadja az Apple-t – és más cégeket is. Úgy látják az előzetes gyors vizsgálatok alapján, hogy az App Store körül több komoly probléma is van, amiket a cégnek muszáj lenne elhárítania, ha pedig ezt nem teszi meg, akár egy gigantikus büntetést is összeszedhet.

Az új DMA jogszabálynak megfelelően akár az éve bevétel 10 százalékára is büntethető egy vállalat. Az Apple esetében ez nagyjából 38 milliárd dolláros plafont jelent.

Nem valószínű, hogy a legmagasabb bírásgot szabnák ki ebben az ügyben, sőt mi több, igazából az sem valószínű, hogy valaha lesz olyan vállalat, ahol ezt érvényesítni fogják az eddig látottak alapján. Ugyanakkor az biztos, hogy a maximális büntetések meghatározásakor az Európai Bizottság illetékesei biztosra mentek, mert még egy olyan kitételt is van, hogy ismételt bűnelkövetés esetén akár 20%-ra is emelhető a bírság összege. Korábban a céget az EU már büntette 1,84 milliárd euróra ugyancsak az App Store miatt, de még a DMA előtt.  

Az első vizsgálatok alapján azzal vádolja az Európai Bizottság az Apple-t, hogy nem biztosítja a szabályoknak megfelelően az alternatív fizetési opciók felkínálásának lehetőségét. Minden fejlesztő maximális szabadságot élvezve garantálná a fejlesztők számára, hogy bármilyen fizetési lehetőséget elérhetővé tegyenek, és erről pedig tetszés szerinti formában tájékoztathatnák az embereket. Ezért döntöttek a DMA megszegése miatt az eljárás elindításáról.

Az Apple nem ért egyet a döntéssel. „Az elmúlt hónapok során az Apple számos módosítást hajtott végre a DMA-nak való megfelelés érdekében, válaszul a fejlesztőktől és az Európai Bizottságtól kapott visszajelzésekre” – jelentette ki Peter Ajemian, az Apple szóvivője egy szaklap kérdéseire válaszolva. Azt is hozzátette a cég képviselője, hogy aki üzletszerűen dolgozik a piactér partnereként, annak egy ideje már engedélyezik azt, hogy egy külső webes felületre navigálják az embereket, ahol sok esetben olcsóbban lehet elintézni a tranzakciókat.

Margrethe Vestager arról beszélt, hogy az Apple-nél alapvető hiányosságokat tapasztalnak, és azt látják, hogy ha nem is feltétlenül közvetlenül akarják a fejlesztőket ellehetetleníteni, azért mégis csak azon vannak, hogy elvegyék a partnereik kedvét attól, hogy letérjenek a jól kitaposott ösvényről. A bonyolult új bevételszerzési módszerek szembe mennek a DMA-val, aminek az lenne a célja, hogy mindenkinek ingyenesen biztosítani lehessen alternatív alkalmazás beszerzési forrásokat, és ezekről a lehetőségekről maximálisan tájékoztatva legyenek az emberek.

És ezen a ponton át is lehet térni hírünk másik témájára, az Apple következő vizsgálatára. Miközben az egyik vádban elindul az eljárás a cég ellen, már megkezdték a következő vizsgálatot is. Az Apple-t az Európai Bizottság azért is górcső alá vonja, mert nem hagyja érvényesülni az EU-ban az App Store mellett az alternatív piactereket. Ebben az esetben a vizsgálat egyik kiemelt eleme az úgynevezett központi technológiai díj (Core Technology Fee, CTF) lesz, ami a legtöbb külső fejlesztő szerint egy újabb szabálytalan adóztatási forma.

Az Apple mellett több vállalattal szemben is folyamatban vannak már vizsgálatok. Az elkövetkező hetekben egészen biztosak lehetünk abban, hogy a DMA jogszabály többször is a hírekben szerepelhet majd különböző okokból, más-más technológiai cégek kapcsán.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére