Shop menü

AZ ANDROID 14-TŐL BLOKKOLNI KEZDHET A GOOGLE BIZONYOS SIDELOAD APPOKAT

A Google a biztonság növelése érdekében közbe léphet a sideloading révén telepített alkalmazások használatánál.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Android 14-től blokkolni kezdhet a Google bizonyos sideload appokat

A 9to5Google szúrta ki az Android 14 egy előzetes kódjában, hogy az operációs rendszer képes lehet akadályozni néhány telepített alkalmazás futtatását bizonyos körülmények között. Arról szerencsére nincs szó, hogy ezt a lehetőséget felszámolná a keresőóriás. A hamarosan életbe lépő európai uniós szabályok mellett ez elege egy merész lépés lenne, hiszen a DMA törvénycsomag éppen arra utazik rá, hogy a nyíltság jegyében még az Apple-nek is engednie kell a sideloadingot.

Az Android 14 esetében jelen állás szerint arról lesz majd szó, hogy az olyan applikációkat blokkolhatja a rendszer, amik nemcsak, hogy külső forrásból származnak, és így lettek telepítve, hanem elavultak, nagyon régiek. Az elavult környezetekhez tervezett alkalmazások telepítése biztonsági fenyegetést jelent. Nem azért, mert ismeretlen forrásból került a készülékre, hanem azért, mert olyan sebezhetőségeket rejthet, amiket kiberbűnözők egyszerűen kihasználhatnak.

Galéria megnyitása

Jelen állás szerint az Android 14 úgy oldja majd meg az elavult alkalmazások blokkolását, hogy új elvárásokat támaszt az API szint ismeretekkel szemben. Ebből egyszerűen le tudja azt szűrni, hogy mely Android kiadáshoz készíthették az adott szoftvert. Ezzel az eljárással képes lesz megakadályozni az operációs rendszer következő főverziója, hogy sideloading révén veszélyes APK fájlok kerüljenek telepítésre. Nem tudnak majd olyan programok hozzáférni a tárhelyhez, amik régiek.

Kezdetben a jelek szerint tényleg csak a borzalmasan régi programok telepítésének állja majd útját az Android, de később állítólag fokozatosan emelkedni fog a „korhatár”. A jelenlegi tervek szerint az Android 6.0-nál alkalmazott API szint támogatása lesz a minimálisan elvárt. Ez azt jelenti, hogy legalább a 23-as API szintet kell majd ismernie a külső forrásokból telepítésre kerülő applikációknak, ami még mindig nem egy túl nagy elvárás. Az Android 6.0 még 2015-ben jelent meg.

Ez segít a biztonság és az adatvédelem javításában, mivel a rosszindulatú szoftverek a régebbi API és SDK-verziókat célozhatják meg, hogy elkerüljék az újabb API és SDK verziókban alkalmazott, szigorúbb védelmi rendszereket.

Galéria megnyitása

A változás azért csak a sideloading tevékenységet fogja érinteni, mert valójában a Google már hosszú ideje nem hagyja, hogy az elérhető applikációk ennyire elmaradjanak. A Play Áruház használatához tartozó iránymutatások évek óta tartalmaznak arra vonatkozó kikötéseket, hogy mennyire kell frissnek lenniük az API és SDK támogatások szempontjából. Jelenleg például a kínálatban megjelenő alkalmazásoknak már minimum az Android 12 operációs rendszert kell célozniuk, szóval a 31-es API szintet is ismerniük kell, miközben a sideload appokkal szemben eddig nem volt ilyen jellegű elvárás.

A fejlesztők tehát továbbra is készíthettek olyan alkalmazásokat, amik nem túl fejlettek az API szintek támogatását tekintve, de ezeket nem publikálhatták a hivatalos piactéren. Igazából a nagyon régi applikációkat már az alternatív piacterek is próbálják szűrni, de a külső forrásokból beszerzett programok ebből a szempontból teljesen a látótéren kívül estek.

Az egészen biztos, hogy az olyan alkalmazások, amik több mint 8 éve nem kaptak az alapokra is kiterjedő frissítést, elkerülendők általában. Persze azt is pontosan tudjuk, hogy a mai napig vannak olyan régi, jól bevált appok, amiket előszeretettel vesznek használatba az emberek, de ezek semmi esetre sem biztonságosak. Nem meglepő, hogy a Google már ezen a téren is próbál majd némi szigort gyakorolni, miután a Google Play Áruháznál már hosszú ideje komoly elvárásokat támaszt a programokkal szemben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére