Az Android 10 sokkal jobban terjedt, mint korábban bármelyik kiadás

A Google úgy érzi, kifizetődő volt a frissítések megkönnyítésébe és felgyorsításába fektetett munka.

Az Android 10 sokkal jobban terjedt, mint korábban bármelyik kiadás

Az Android talán legnagyobb hátránya minden kétséget kizáróan az, hogy a frissítések és a szoftveres támogatás terén nemcsak, hogy elmaradt az iOS-től, hanem teljesen más dimenzióban van. Míg az Apple mobiljai akár 5 évnél is hosszabb ideig részesülnek főverziós frissítésben, addig az Android esetében már a 2 évet meghaladó támogatás is kisebb csoda számba megy. Ezzel a Gooogle is tisztában van, és éppen ezért a vállalat az elmúlt években sokat dolgozott azon, hogy a frissítések biztosítását megkönnyítse. Ennek pedig meglett az eredménye.

Hivatalos blogbejegyzésben számolt be arról a keresőóriás, hogy az Android 10 lett a legjobban adoptált verzió az operációs rendszer több mint tíz éves története során. A vállalat valamilyen oknál fogva leállt azzal, hogy közölje a fragmentációra vonatkozó információkat, pedig most egyértelműen arról számolt be, hogy ez kiadásról kiadásra jobban alakult az Android Oreo (8.0) óta.

A Google által most közzétett adatok alapján az Android 10 nagyjából 5 hónap, 150 nap elteltével érte el azt, hogy 100 millió okostelefonon használják. Ugyanezt az eredményt az Android 9.0 már jóval hosszabb idő alatt tudta elérni, több mint 210 napba telt a Pie-nek, hogy 100 millió készüléket meghódítson. Ami pedig az Android 8.0-t illeti, az már 270 napnál is hosszabb időt követően tudott 100 millió eszközre eljutni.

Galéria megnyitása

Az Android 10 terjedési ábráján jól látszik, hogy az indulást követően még ugyanolyan nehezen vett lendületet, mint a korábbi verziók, sokáig ugyanis csak a Pixelek számára volt elérhető eleinte, utána azonban meredeken elkezdett felfelé törni. Kevesebb mint 200 napot követően már 200 millió okostelefonon futott az aktuális Android, 40 nappal később pedig már a 300 milliós határon is túl volt. Napjainkban már több mint 400 millió okostelefonon és egyéb eszközön található meg az Android 10 operációs rendszert.

Az Android 8.0-val került bevezetésre a Project Treble, ami felosztotta a háttérben a rendszert olyan módon, hogy frissítések bevetését sokkal kevesebb energiabefektetéssel lehessen abszolválni. És ennek a megoldásnak hála az Android Pie már 2,5-szer gyorsabban tudott gyökeret ereszteni. Ma már minden új eszköz Project Treble kompatibilis, amin ott van a Play Áruház.

Az Android 9.0 óta a Google kiad GSI (Generic System Images) rendszerképeket, melyeket használva az appok fejlesztői hatékonyabban tudják a kompatibilitást ellenőrizni. És elindult tavaly az OEM fejlesztői előzetes program is partnerek bevonásával, ami a Google szerint 1,5-szer gyorsabbá tette az Android 10 térnyerését.

A Project Mainline keretében pedig az Android 10-től kezdve már arra is van lehetősége a vállalatnak, hogy a Google Play Áruházon keresztül különböző operációs rendszer komponenseket frissítsenek magukban. Ezt egyelőre a biztonsági frissítéseknek a terjesztésére alkalmazza a Google, és állítólag legutóbb egy sebezhetőséget direktben 285 millió okostelefonon tudott befoltozni, úgy, hogy a felhasználóknak semmit nem kellett tennie.

Galéria megnyitása

És általánosan kiemelte a Google, hogy a Play-t egyébként direktben is fel tudja használni kritikus alkalmazások, szolgáltatások eljuttatására a felhasználókhoz, ezen keresztül lehet hitelesítési megoldásokat, push értesítéseket és a Google Play Protectet is fejleszteni. Itt pedig remek példa a Google számára a koronavírus-járvány alatt létrehozott fertőzéskövető rendszer (Exposure Notification API), amit a Google Play szolgáltatáson keresztül mindössze 4 hét leforgása alatt 2 milliárd emberhez juttatott el globálisan.

Kitért arra is a Google, hogy az Android 11 előre láthatólag még jobban terjedhet majd, mint az Android 10. Ennél a rendszernél hét gyártóval dolgozik együtt már a fejlesztői előzetes programban, és a cégek 13 készüléken kísérleteznek a következő generációs rendszerrel. És az Android 11-től már összesen 30 rendszerkomponenst lehet majd frissíteni a Google Play szolgáltatáson keresztül.

Az Android 11-gyel már bevezetésre kerül a GKI (Generic Kernel Image) rendszerkép is, de ez már inkább a jövőben érkező frissítések szempontjából lesz érdekes, még könnyebb lesz a fejlesztők feladata. Továbbá elmondta a vállalat, hogy minden eddiginél közelebbi kapcsolatban dolgozik az OEM-ekkel és a chiptervezőkkel is annak érdekében, hogy a partnerei munkáját megkönnyítse.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap