Az AMD videokártyák és a játékkonzolok felé nyithat az Nvidia G-Sync platformja

Az Nvidia idén már bejelentett egy komoly változtatást VRR fronton, most pedig jöhet a következő, amivel igen nagy meglepetést okozott.

Az AMD videokártyák és a játékkonzolok felé nyithat az Nvidia G-Sync platformja

Az AMD FreeSync és az Nvidia G-Sync technológiája, amelyek mindketten a folyékony képi megjelenítésért dolgoznak azzal, hogy a GPU képkockakészítési sebességéhez igazodva jelenítik meg a tartalmat az adott monitoron, az elmúlt évek során eléggé élesen elkülönültek egymástól, azaz nem volt átjárás a kettő között. Ez idén januárban gyökeresen megváltozott, ugyanis az Nvidia elindította a G-Sync Compatible hitelesítési programot, amelynek keretén belül FreeSync támogatással ellátott monitorokat vizsgáltak, majd a megfelelő modelleket G-Sync Compatible plecsnivel is ellátták, így ezek használhatóvá váltak a GeForce sorozatú videokártyák mellett.

Ezzel a G-Sync modullal ellátott monitorok létjogosultsága persze nem kérdőjeleződött meg, hiszen a termékek alacsony bemeneti késleltetésükkel, széles üzemi frekvenciatartományukkal, illetve overdrive képességükkel továbbra is vonzóak maradtak a piacon a GeForce tulajdonosok számára. Viszont AMD videokártyával továbbra sem lehetett használni a G-Sync modullal ellátott monitorokat VRR célra, vagyis ez egy zárt rendszer maradt, egészen mostanáig.

Galéria megnyitásaAz Nvidia ugyanis a TFT Central munkatársainak megerősítette, a későbbi G-Sync modulos kijelzők esetében elérhetővé válik mind a HDMI-VRR támogatás, mint pedig az Adaptice-Sync funkció, amelyek HDMI és DisplayPort videó bemeneten keresztül egyaránt használni lehet. A v1 és v2 G-Sync modulok ennek érdekében firmware frissítést is kapnak.

A jelek szerint az újítás a már meglévő G-Sync monitorokat sajnos nem érinti, csak a később érkező példányokat. A döntés értelmében nem csak az AMD videokártyákkal lesznek kompatibilisek a G-Sync modult használó monitorok, hanem a HDMI-VRR funkciót támogató játékkonzolokkal is.

Az új lépésnek köszönhetően sokkal nagyobb átjárás lesz a változó képfrissítési rátát támogató hardverek között, hiszen az AMD videokártyák működni fognak az Nvidia G-Sync kijelzőkkel, míg a G-Sync Compatible (FreeSync) támogatással ellátott monitorokat gond nélkül használhatjuk GeForce sorozatú videokártyával. Ez új lendületet is adhat a piacnak. Az persze kérdéses, hogy a kibővített funkcionalitással ellátott „új generációs” G-Sync monitorok pontosan mennyibe kerülnek majd, de idővel erre is választ kapunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap