Shop menü

AZ AMD ÚJ GPU-I A JELEK SZERINT 3D V-CACHE ELŐKÉSZÍTÉST IS KAPTAK

Erre egy félvezetőipari mérnök jött rá.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD új GPU-i a jelek szerint 3D V-Cache előkészítést is kaptak

Az AMD RDNA 3 architektúra köré épülő videokártyáival kapcsolatban a megjelenés előtt felröppent egy olyan pletyka, amely alapján arra lehetett számítani, hogy a Radeon RX 7000-es sorozat tagjainál is beveti az AMD a 3D V-Cache technológiát. Utóbbi az asztali- és szerverprocesszorok szegmensében már használatban van egy ideje, és azok az új generációs AMD asztali processzorok is rövidesen megérkeznek, amelyek a 3D V-Cache legújabb verzióját használják.

Tom Wassick, egy félvezetőipari mérnök a napokban mikroszkóp alá helyezte a Radeon RX 7900 XT grafikus processzorát annak érdekében, hogy egy kicsit alaposabban is szemügyre vehesse, miként épül fel a termék. Előtte persze érdemes kiemelni, hogy az új generációs AMD grafikus processzor, ami a NAVI 31 kódnevet viseli, már nem monolitikus felépítéssel rendelkezik, hanem chipletes dizájnt alkalmaz, vagyis a grafikus processzor fő komponenseit egy GCD névre keresztelt lapka tartalmazza, ami 5 nm-es EUV gyártástechnológiával készül.

Galéria megnyitása

Ehhez a lapkához további külső lapkák kapcsolódnak, amelyek az MCD nevet viselik, fedélzetükön a memóriavezérlővel, illetve az Infinity Cache gyorsítótárhoz kapcsolódó komponensekkel. Minden egyes MCD lapka 6 nm-es csíkszélességgel készül, és mindannyian tartalmaznak egy GDDR6-os memóriavezérlőt, valamint 16 MB-nyi Infinity Cache gyorsítótárat is. A Radeon RX 7900 XTX esetében az Infinity Cace mérete 96 MB, míg a Radeon RX 7900 XT-nél már csak 80 MB-nyi áll rendelkezésre ebből a gyorsítótárból, ugyanis 6 helyett csak 5 MCD-t rejt a GPU tokozása.

A mikroszkópos vizsgálat során utóbbiaknál, vagyis az MCD lapkáknál sikerült olyan jelekre bukkanni, amelyek alapján az látszik, valóban tervben lehetett a 3D V-Cache technológia alkalmazása, ugyanis TSV-k (Through-Silicon-Vias) nyomait mutatkoznak. Ezek az összekötők szükségesek ahhoz, hogy az MCD lapka fölé egy másik lapkát helyezzenek és a kettőt össze is kapcsolják. Mivel az MCD komponensről van szó, jó eséllyel tényleg a 3D V-Cache technológia előkészítését tartalmazza a dizájn.

Itt szó lehet arról, hogy a háttérben már zajlik a 3D V-Cache technológiával ellátott grafikus processzorok tesztelése, ám az új termékek majd csak később jelennek meg – már ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A későbbi megjelenés jelentheti azt, hogy még ebben a generációban, frissítésként bukkan fel a technológia, de azt is, hogy majd a következő generációs grafikus processzorok mellé kerülnek a 3D V-Cache gyorsítótárral ellátott MCD chipletek. Utóbbira talán egy picivel nagyobb az esély.

Az Infitniy Cache egyébként azért készült anno, hogy a szűkebb memória-adatsín ellenére is jó teljesítményt nyújthasson a memória alrendszer, így az AMD Radeon RX 6000-es sorozatának tagjaihoz nem kellett 320-bites vagy 384-bites adatsín, mint az Nvidia termékei esetében, a 256-bites adatsín és az Infinity Cache segítségével is sikerült versenyképes dizájnt alkotni. Utóbbi segít a videokártya és a GPU felépítésének egyszerűsítésében, ami végső soron költséghatékonyabb dizájnt is eredményez.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére