Shop menü

AZ AMD RDNA 4 ALAPÚ CSÚCSKÁRTYÁJA 7900 XTX SZINTŰ TELJESÍTMÉNYT HOZ FÉLÁRON, ALACSONYABB FOGYASZTÁS MELLETT?

A jelek szerint nem akar versenyezni az AMD az Nvidiával a felsőkategóriában, inkább jó ár/teljesítmény arányú videokártyát dobnának piacra kicsit lejjebb.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD RDNA 4 alapú csúcskártyája 7900 XTX szintű teljesítményt hoz féláron, alacsonyabb fogyasztás mellett?

Az AMD következő generációs, RDNA 4 architektúra köré épülő gamer videokártyáival kapcsolatban már felröppent egy érdekes pletyka még tavaly, egészen pontosan augusztus folyamán, ami alapján úgy tűnt, a vállalat nem folytatja a csatározást a felsőkategóriás videokártyák piacán, vagyis a Radeon RX 7900 XTX nem kap méltó utódot. Ez az Nvidia számára kifejezetten jó hír lenne, hiszen a vállalat már nemcsak az abszolút csúcskategóriában lehetnek egyeduralkodó, ahol jelenleg a GeForce RTX 4090-nel keresi a leggyorsabb asztali videokártyára vágyók kegyeit, hanem egy szinttel lejjebb, a jelenlegi GeForce RTX 4080 tartományában is.

Az idén érkező, Blackwell architektúra köré épülő Nvidia gamer videokártyák tehát a jelek szerint nem kapnak ellenfelet a felsőkategóriában, onnan ugyanis hiányozhat a Radeon RX 7900 XTX RDNA 4 alapú megfelelője, már amennyiben a jelenlegi pletykák megalapozott információ köré épülnek. Ezzel a lépéssel az AMD megismételhetné azt, amit a Radeon RX 5000-es sorozatnál már elkövettek: 400 dollár körüli áron kínálhatnának egy jó ár/érték arányú videokártyát.

Galéria megnyitása

A terv látszólag az, hogy az RDNA 4 architektúrából fakadó előnyöket egy olyan GPU és videokártya készítésére használják, ami a Radeon RX 79000 XTX-hez hasonló teljesítményszintet képvisel, cserébe viszont kevesebb, mint féláron adják majd ahhoz képest, amilyen listaráon a Radeon RX 7900 XTX érkezett. A kedvezőbb ár elérésének kulcsa az lehet, hogy a Radeon RX 7900 XTX teljesítményszintjét egy kisebb, egyszerűbb felépítésű GPU-val is el tudják majd érni, ennek köszönhetően a videokártya nyomtatott áramköri lapja is egyszerűbb felépítéssel rendelkezhet. Mivel az új GPU immár 4 nm-es csíkszélességgel készülhet, az energiahatékonyság is javulhat, plusz maga az RDNA 4 architektúra is segíthet az energiahatékonyság növelésében, így a friss GPU kevesebbet fogyaszthat, egyszerűbb tápáramkör kell hozzá, valamint a hűtés is egyszerűbb lehet. Ezek mind-mind segítenek az előállítási költségek csökkentésében. A Radeon RX 7900 XTX teljesítményszintjét tehát 96-nál kevesebb CU tömbbel érheti el az új videokártya, ám az egyelőre nem derült ki, mekkora TGP keret mellett sikerülhet elérni a célt.

Anno, amikor a Radeon RX 5700 XT megérkezett, meglepte vele az AMD az Nvidiát, ugyanis a termék a GeForce RTX 2070 fölé érkezett, remek teljesítményt kínálva, árban is versenyképesnek ígérkezett, így az Nvidia frissítette miatta a GeForce RTX 20-as sorozatot, ahol megjelent a GeForce RTX 2070 Super. Persze a 2019-es időszak teljesen más volt, ott még újítás volt az RT technológia, nem sok játék használta, így az AMD Radeon RX 5700 XT az RT technológia támogatása nélkül is vonzó választásnak tűnt a teljesítmény kategóriában. Ma már sokat változott a piaci kép, a fenti stratégiával talán csak akkor lehet igazán eredményes az AMD, ha az új videokártyákat még a Blackwell alapú GeForce RTX 50-es sorozat negyedik negyedévre tervezett rajtja előtt piacra dobja.

Mivel ez egyelőre csak pletyka, ráadásul elég sok kérdést is felvet, érdemes távolságtartóan, érdekességként tekinteni rá.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére