Az AMD GPU driverei a legstabilabbak az iparágban?

Az AMD egy szoftverekkel foglalkozó minőségbiztosítási céget keresett fel, hogy kiderüljön, a saját vagy a riválisa által készített driverek stabilabbak.

Az AMD GPU driverei a legstabilabbak az iparágban?

Az AMD megbízásából nemrégiben egy elég érdekes tesztre került sor a QA Consultants laborjában, amelynek során arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy melyik gyártó GPU eszközillesztő szoftvercsomagja stabilabb azonos körülmények között, azonos konfigurációkban. A szóban forgó cég egyébként egy óriási vállalat, amely szoftverek minőségellenőrzésével foglalkozik, ehhez pedig egy közel 3000 négyzetméteres alapterületű tesztcsarnokot használnak, ami a „The Test Factory” nevet viseli.

A teszthez tehát azonos felszereltségű konfigurációkat használtak, amelyek közül hatban AMD, a másik hatban pedig Nvidia videokártyák dolgoztak. Hogy a kép még érdekesebb legyen, a hat videokártyát úgy osztották el, hogy hármat a gamer piacról, másik hármat pedig a professzionális piacról választottak ki a tesztelők.

Galéria megnyitása

A videokártyáknak a Microsoft Hardware Lab Kit csomagjában található CRASH tesztet kellett lefuttatniuk, ami egyébként arra született, hogy ellenőrizhető legyen, az adott gyártó adott termékei megfelelnek-e a Windows Hardware Compatibility Program feltételeinek. A csomag egyébként számos egyéb grafikai tesztprogramot is tartalmaz, ezeket azonban nem használták.

Hogy mire jó a CRASH alkalmazás? Az AMD szerint különböző grafikai funkciókat tesztel DirectX 9, DirectX 10 és DirectX 11 alatt, ennek során egyebek mellett felbontás-váltás, színbeállítás-váltás, képtér-elforgatás, valamint alvás és ébresztés szimuláció is történik. A teszt alap esetben négy órán át fut, majd ha hiba és leállás nélkül véget ér, akkor a „vizsga” eredményesnek tekinthető.

A QA Consultants szakemberei a fentebb említett tesztet 24 órán keresztül, 12 napon át futtatták a különböző rendszereken. Az eredmény végül az lett, hogy az AMD videokártyái a 432 teszt 93%-át teljesítették, míg az Nvidia esetében ugyanez az arány már csak 82% volt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Noha teszt ötlete remek és hasznos, a kivitelezés azonban már nem feltétlenül tükrözi a tényleges megbízhatóságot, ugyanis a CRASH teszt a jelek szerint nem tartalmaz alkalmazásszintű stressz-tesztet sem játékokkal, sem professzionális szoftverekkel, márpedig ezek alapján lehetne komolyabb következtetéseket levonni az egyes gyártók drivereinek stabilitásáról.

A fenti teszt tehát inkább azt mutatja meg, hogy a Windows 10 mennyire stabilan működik az egyes hardverekkel és az egyes driverekkel bizonyos tesztmetódusok alkalmával, arról azonban nem ad képet, hogy valós alkalmazásokkal futó terhelés alkalmával pontosan mi a helyzet. Ehhez professzionális szoftverekkel és népszerű játékokkal kéne lefuttatni egy hasonló mérés-sorozatot – ennek eredménye sokkal objektívebb képet mutatna azzal kapcsolatban, mely gyártó hardver-szoftver párosai megbízhatóbbak és stabilabbak a mindennapi használat során.

Az Nvidia egyelőre nem reagált a QA Consultants tesztjére – de ami késik, nem múlik.

A teljes teszt eredménye itt olvasható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward