Az AMD Asset Smart stratégiájának lényege

A tegnapi nap folyamán már hírül adtuk, hogy az AMD háza táján hamarosan komoly változások mennek végbe, amelyeknek köszönhetően a vállalat gyár nélküli céggé alakul át. A sikeres jövő érdekében belépett a képbe az Advanced Technology Investment Company, akinek székhelye Abu Dhabi-ban található. Az új csapattag 55,6%-os részesedéssel rendelkezik majd az újonnan létrejött Foundry Company névre hallgató cégben, amely a gyártással kapcsolatos teendőkért lesz felelős, az AMD ezzel szemben 44,4%-os részesedést tudhat majd magáénak, ám ennek ellenére ugyanolyan szavazati jogkörrel bír majd, mint a többségi tulajdonos, az ATIC.

Az AMD Asset Smart stratégiájának lényege

A tegnapi nap folyamán már hírül adtuk, hogy az AMD háza táján hamarosan komoly változások mennek végbe, amelyeknek köszönhetően a vállalat gyár nélküli céggé alakul át. A sikeres jövő érdekében belépett a képbe az Advanced Technology Investment Company, akinek székhelye Abu Dhabi-ban található. Az új csapattag 55,6%-os részesedéssel rendelkezik majd az újonnan létrejött, egyelőre csak Foundry Company néven emlegetett cégben, amely a gyártással kapcsolatos teendőkért lesz felelős. Az AMD a vállalatban 44,4%-os részesedést tudhat majd magáénak, ám ennek ellenére ugyanolyan szavazati jogkörrel bír majd, mint a többségi tulajdonos, az ATIC.

Az új vállalat elnök-vezérigazgatói tisztségét az AMD-nél dolgozó Doug Rose kapja, míg a vállalat igazgatója az AMD jelenlegi első embere, Hector Ruiz lesz. A Foundry Company az AMD drezdai gyárának termelését irányítja majd, de ezzel egy időben a Fab 4X építése is elkezdődik New York államban. Az ATIC befektetése ellenére a Foundry Company főhadi szállása a Szilícium völgyben lesz, a gyártásért és fejlesztésért felelős csapatok pedig Austin-ben, Drezdában és New York-ban fognak elhelyezkedni.

Az AMD jelenlegi gyáraiban a vállalat processzorai készülnek, így a Foundry Company és az AMD között megállapodás lép érvénybe, amelynek keretein belül az új vállalat processzorokat és néhány százaléknyi egyéb félvezetőt gyárt majd az AMD-nek. Mivel néhány egyéb vállalat is használ SOI (silicon-on-isulator) technológiát, így a Foundry Company tervei között szerepel az ún. bulk silicon gyártási technológia bevezetése is. Az új technológiával felvértezett termékek a 32 nm-es gyártósorokon készülnek majd el. Ennek a lépésnek köszönhetően a Foundry Company az AMD mellett egyéb megrendelőkre is szert tehet, sőt, ennek köszönhetően az AMD GPU rendeléseinek egy része is biztosítva lesz. Jelenleg a tajvani gyárok az AMD összes GPU-ját az említett bulk silicon technológia alkalmazásával készítik.

A változásoknak pénzügyi részei is lesznek. Az ATIC 700 millió dollárt fizet az AMD-nek, amelyért cserébe részesedést kap az újonnan alapított vállalatban. Ezzel együtt az ATIC az AMD adósságából 1,2-1,3 milliárd dollárt is kifizet, sőt, az épülő Fab 4X gyár költségeibe is beszáll 1,4 milliárd dollárral. A tervek között szerepel, hogy az ATIC az elkövetkező öt év folyamán minimum 3,6 milliárd és 6 milliárd dollár közötti befektetéssel járul hozzá a vállalat sikeréhez. Ezek a pénzek a drezdai gyár kapacitásának bővítésére és a New York államban épülő Fab 4X építésének költségeire lesznek felhasználhatóak.

Az említett dolgok mellett az Abu Dhabi-ban található Mubadala Development Company több, mint kétszeresére emeli részesedését az AMD-ben. A Mubadala tavaly november folyamán vásárolt 8%-os részesedést, amelyért 622 millió dollárt fizetett, ám most újabb 314 millió dollárt fektet be, amelynek köszönhetően már 19,3%-os részesedésre tesz szert, valamint egy székhez is hozzájut az AMD vezetőségében. A Mubadala elnök-vezérigazgatója, Khaldoon Al Mubarack szerint a befektetéssel bizalmat szavaztak az AMD Asset Smart névre keresztelt üzleti terve, valamint a vállalat hatékony vezetése és a fejlett technológiája mellett. Az Asset Smart névre keresztelt terv egyébként a gyárak kiszervezését takarta.

Az AMD és az ATIC között zajló tranzakciók 2009 elején érhetnek véget, ekkor a Foundry Company néven emlegetett új vállalat végső nevéről is lehull majd a lepel. Az új lépésekkel remélhetőleg az AMD végre komolyabb pozícióhoz juthat majd a processzor piacon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward