Az AIDA64 már felkészült az érkező AMD processzorokra

Egyre több jel utal arra, hogy már nincs messze az új processzorok rajtja.

Az AIDA64 már felkészült az érkező AMD processzorokra

Néhány napja a HWiNFO legújabb kiadásában tűnt fel pár érkező AMD termék előzetes támogatása, most pedig a FinalWire gondozásában fejlődő AIDA64 kapta meg néhány friss AMD processzor támogatását, amelyek között a Castle Peak, a Rome és a Matisse egyaránt szerepel.

A trióból a Matisse a Socket AM4-es processzorfoglalatba passzoló RYZEN 3000-es sorozatú asztali processzorokat rejti. Ezek várhatóan május végén, a Computex 2019 alkalmával mutatkozhatnak be hivatalosan, de azért már sejthető, milyen felépítéssel rendelkeznek. A ZEN 2 architektúra köré épülő processzormagokból eleinte várhatóan 12 lapulhat a fedélzeten, méghozzá két darab nyolcmagos chiplet formájában. Nincs kizárva, hogy eleinte azért csak 12 magos modellek érkeznek, mert a vállalat a hibátlan chipleteket inkább a második generációs EPYC szerverprocesszorokhoz tartja meg, amelyek ugye szintén chipletekre támaszkodnak, ahogy arról korábban már beszámoltunk. A két chiplet 7 nm-es gyártástechnológiával készül, míg az I/O vezérlőket tartalmazó lapkát 14 nm-s csíkszélességgel gyártják, így mindkét lapkatípus kihozatali aránya magasan tartható. Mivel kliensszegmensbe szánt megoldásokról van szó, kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatásra számíthatunk, csak úgy, mint eddig, ám a 2933 MHz-es hivatalos effektív órajelet valószínűleg emelni fogják.

A Matisse mellett érkezik még a Rome is, ami a második generációs EPYC szerverprocesszorok lapkája. Ez maximum nyolc darab nyolcmagos chipletet tartalmazhat, így összesen maximum 64 processzormagot foghat munkára. A processzormagok mellé nyolccsatornás memóriavezérlő jár, az I/O vezérlő lapkában pedig PCI Express 4.0-s szabványú sávok lapulnak majd. Az aktuális generáció tagjainál PCI Express 3.0-s sávokat találunk, amelyekből összesen 128 áll rendelkezésre, ám kétprocesszoros rendszereknél a 2*128-ból 64-64 biztosítja a processzorok közötti kommunikációt, így végeredményként „csak” 128 PCIe 3.0-s sáv marad a bővítőkártyák számára. Pontosabban a teljes, 128 sávos kiépítést igazából nem lehet kiaknázni, hiszen egyéb lapkákat is ki kell szolgálni platformon belül, például a Baseboard Management Controllert, ami jellemzően 1 PCIe 3.0-s sávot igényel.

Galéria megnyitása A Rome lapka Az új EPYC generációnál a PCI Express 4.0-s alkalmazásának köszönhetően 64 helyett már 48 sáv is elég lehet a processzorok közötti kommunikációra, vagyis egy-egy processzornál a 8 x 16 linkből csak hármat kell felhasználni a maradék öt viszont PCIe alapú eszközökhöz is bevethető. Mivel kétprocesszoros rendszerekről beszélünk, így 2 x 5, azaz 10 darab x16-os link állítható csatasorba, ami 160 PCIe sávot eredményez. És a hírek szerint extra PCIe sáv(ok)ról is gondoskodik majd a gyártó, hogy a BMC kiszolgálása miatt ne kelljen áldozatokat hozni.

A két említett processzorlapka mellett a Castle Peak is érkezik, ami a harmadik generációs Ryzen Threadripper modelleket takarja. A processzormagok várható számáról egyelőre nem esett szó, a négycsatornás memóriavezérlő megléte azonban biztosra vehető, amelynek teljesítménye jobb lesz, mint az előző generációnál, hiszen monolitikus dizájnról van szó, ahol minden processzormag egyenlő feltételekkel férhet hozzá a memóriavezérlőhöz.

Az új processzorok BIOS frissítést követően a meglévő, X399-es lapkakészlettel szerelt alaplapokkal is kompatibilisek lehetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap