AVX2 és AVX-512 támogatást kapnak az új Pentiumok és Celeronok

Az új mobilprocesszorok elég jó felszereltséggel érkeznek ahhoz képest, hogy hova szánja őket a gyártó.

AVX2 és AVX-512 támogatást kapnak az új Pentiumok és Celeronok

Az Intel Tiger Lake sorozatú mobil processzorai, amelyek egyelőre csak maximum négy maggal rendelkező kivitelben érhetőek el, már hetekkel ezelőtt bemutatkoztak. A pletykák szerint a család rövidesen újabb, nagyobb teljesítménnyel kecsegtető modellekkel is bővülhet, amelyek egészen biztosan fejfájást okoznak majd az AMD-nek. Most nem is ez a lényeg, hanem az, milyen új gyakorlat látszik körvonalazódni a belépőszintet célzó Pentium Gold és Celeron processzorok esetében.

Galéria megnyitásaEddig a Celeron és a Pentium család élesen elvált a Core sorozattól mobil fronton is, már ami a funkcionalitást és az erőforrásokat illeti, így a szoftverfejlesztők számára sok fejfájást okozott egy-egy funkció vagy támogatás hiánya. A Celeron 6305 és a Pentium Gold 7505 esetében fontos előrelépés, hogy az előző generációs megoldásokkal ellentétben ezek olyan funkciókat is kaptak, amelyeket jellemzően a Core sorozat számára tartogatott az Intel. Ilyen az AVX2 utasításkészlet támogatása, az AVX512-VNNI utasításkészletet használó Deep Learning Boost Technology, valamint a Neural Accelarator 2.0 és az Intel Gaussian is.

A kétféle kétmagos processzor sorrendben 1,8 és 2,0 GHz-es konfigurálható TDP-Up órajellel rendelkezik, valamint egy 48 EU-val ellátott, Xe-LP architektúra köré épülő UHD Graphics iGPU-t is kaptak, amely az előző generációs Core i7-esek fedélzetén szolgálatot teljesítő Iris Pro vezérlőnél is gyorsabb. Utóbbi ráadásul maximum 4 kijelző kezelésére is képes.

Pozitívum még a 4 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár, illetve a DDR4-3200 MHz-es és LPDDR4X-3733 MHz-es memóriatámogatást biztosító kétcsatornás memóriavezérlő is. Ide sorolhatjuk még a Thunderbolt 4 támogatást, valamint a Pentium Gold 7505 esetében a Turbo Boost 2.0 támogatást is, ami eddig erre a szériára nem volt jellemző.

Persze az Intelnél így is kínosan ügyelnek arra, hogy a Core i3-1110G4 kellően elkülönüljön a belépőszintű Celeron és Pentium modelltől, ezért a Core i3-as processzor 6 MB-nyi megosztott gyorsítótárral, magasabb órajelekkel, illetve LPDDDR4X-42677 MHz-es memórialapkák támogatásával érkezik, plusz extraként még PCI Express 4.0 támogatást és lefelé konfigurálható TDP-t is kapott.

Az egyelőre rejtély, hogy az asztali szegmensbe szánt Celeron és Pentium Gold modellek esetében is hasonlóan bőkezű lesz-e a gyártó, már ami a funkcionalitást és a különböző technológiák támogatását illeti, de a jövőben erre is fény derül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap