AVerTV Mobile 310 - digitális TV-zés mobil eszközökkel

Varázsoljuk okostelefonunkat, táblagépünket televízióvá, havidíj nélkül!

AVerTV Mobile 310 - digitális TV-zés mobil eszközökkel

DVB-T itthon: MindigTV

Az év vége felé haladva lassan kijelenthető, hogy a képi megjelenítés terén új korszak hajnalára érkezünk: kezd beköszönteni a FULL HD-nál jóval nagyobb részletességet kínáló 4K korszaka. Az ilyen pixelsűrűségre képes megjelenítők egyre nagyobb garmadája kerül fel a boltok polcaira, a webshopok kínálatába, és bár manapság még a vételárak igencsak tükrözik az újdonság erejét, az idő előrehaladtával az elkért összeg is rohamosan mérséklődni fog (sőt, elvileg még a Windows 10-nek is lesz végre használható magas DPI támogatása).

Ugyanakkor van egy nagy gond ezekkel a kijelzőkkel: a tartalom hiánya. Előbb-utóbb az adathordozókon, illetve a videómegosztókon elérhető tartalom fel fog nőni a feladathoz, de a TV-zés világa „4K-n” még eléggé távolinak tűnik, különösen hazánkban. Ugyanakkor ezen kár szomorkodni, saját álláspontom szerint „TV nézési távolságból” (ami az én olvasatomban kb. 3-4 méter) a 4K kevésbé jelent akkora ugrást, amit annó az SD – FULL HD lépcsőfok jelentett. Inkább örülhetünk annak, hogy a digitális átállási procedúra már Magyarországon is teljes egészében lezajlott, melynek eredményeként számos tartalmat elérhetünk nagyon jó minőségben, FULL HD felbontással, ingyenesen, ezzel kapcsolatban a Wikipedia ide vonatkozó anyagával nyújtanánk egy kis visszatekintőt:

[italic]„A digitális földfelszíni televíziós műsorszórás 2008-ban kezdődött meg Magyarországon. A szolgáltatást az Antenna Hungária Zrt. biztosítja MinDigTV néven. 2010-ben indult el a MinDigTV Extra elnevezésű kódolt, fizetős szolgáltatás további csatornákkal. A digitális televíziós sugárzás tesztelése 1999-ben indult az országban, akkor még MPEG-2 kódolással. 2001-ben indult el a közszolgálati csatornák kis teljesítményű folyamatos sugárzása Budapesten. 2004-ben indult az üzemszerű, nagyobb teljesítményű kísérleti sugárzás Budapesten és a Kab-hegyi adótoronyból. 2008-ban írták ki a pályázatot az öt földfelszíni digitális televízió-, és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére. Mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. Ezzel egyidőben eldőlt, hogy Magyarországon nem az MPEG-2, hanem a korszerűbb MPEG-4 kódolást használják majd a sugárzás során.

Az analóg sugárzás teljes leállítását 2010-ben még 2011. december 31-re tervezték, mégpedig a csatornatípusok szerint bontva két lépcsőre: a kereskedelmi adók (RTL Klub és TV2) határideje 2011. június 30, a közszolgálati (m1) csatornáé pedig 2011. december 31. volt, ám később a kitűzött határidőt 2014. december 31-re módosították. 2013 márciusában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvánosságra hozta az analóg földfelszíni televíziós hálózatok új lekapcsolási menetrendjét, amely szerint az analóg sugárzás (földrajzi elhelyezkedés szerinti bontással) két lépcsőben szűnik meg. Az I. ütem során 2013. július 31-én lekapcsolásra kerültek a Budapest Széchenyi-hegy, Kab-hegy, Győr, Szentes és Szeged gerincadók, valamint számos helyi átjátszó-adó. A II. ütem során, 2013. október 31-én az összes többi adótoronyról is megszűnik az analóg sugárzás.” [/italic]

Természetesen az analóg sugárzás leállításáról azóta már múlt időben beszélhetünk, mostanra pedig a MindigTV kínálatában 8 darab ingyenesen fogható TV adót (m1 HD, m2 HD, Duna HD, Duna World HD, RTL Klub, TV2, euronews, C8) és 4 darab költség nélkül elérhető rádióállomást találunk (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió). Természetesen valamiből a MindigTV-nek is meg kell élnie (pontosabban az Antenna Hungáriának), illetve vissza kell szereznie a befektetett ráfordítást, így a további csatornakínálat MindigTV Extra néven érhető el, fizetős formában. A MindigTV Extra – Alapcsomag a 8 darab kódolatlan TV-s forráson túl 16 állomás elérését kínálja, amire a Családi csomag még 20 csatornát pakol rá, ezek mellé a Kiegészítő csomagból 10-féle adó választható. Hogy kinek mi a felesleges és mi nem, azt nyilván mindenki maga tudja eldönteni, ezzel a részével nem is kívánunk foglalkozni. Az viszont valószínűsíthető, hogy a MindigTV elsődleges vonzereje az ingyenesen elérhető tartalom, bár a sokféle fizetési konstrukcióval elérhető Extra kínálat sem mondható rossz ajánlatnak, ezzel kapcsolatban további információk elérhetőek a MindigTV és a MindigTV Extra weboldalán.

Mivel DVB-T, azaz digitális földfelszíni sugárzásról van szó, a MindigTV-ben még az a jó, hogy nem kell hozzá más, csak egy kompatibilis, azaz egy MPEG-4-es digitális (DVB-T) tuner és egy antenna. A tuner lehet asztali vevőegységben, a TV-ben, vagy akár valamilyen más külső eszközben. Mi ez utóbbira mutatunk most egy alternatívát rendkívül mobil formában: ismerkedjünk meg az AVerMedia AVerTV Mobile 310 for Android (EW310) névre hallgató kütyüjével!

EW310: külső, tartozékok, specifikáció

A termék neve már rengeteget elárul a célterületről, ez bizony egy olyan rendkívül apró, hordozható digitális MPEG-4 tuner, amely Androidot futtató eszközökkel használható (de létezik iOS-es változat is). Az AVerMediát talán nem kell itthon bemutatnunk, az otthoni felhasználók számára az egyik legnagyobb és legrégebbi múltra visszatekintő név a piacon. Természetesen a cég nem csak tunereket gyárt, de valószínűleg a márka hallatán ez a termékvonal jut először a legtöbb ember eszébe (vagy a digitális rögzítőik, amikkel mostanában főleg a játékosokat vették célba).

Rutinos rókaként a gyártó folyamatosan figyeli a piaci igényeket, mára pedig a kézi kütyük olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy akár a FULL HD-s TV-zés terhét is könnyedén elviselik, így pedig adott a lehetőség arra, hogy megfelelő tunerrel ez megvalósítható legyen. Ez lebegett az AVerMedia szeme előtt, amikor megalkotta az EW310-et. Mivel a termék okostelefonnal és táblagéppel is használható (vagy akár mással is, amin Android fut, de az egy elég szűk kör), kulcsfontosságú a méret és a tömeg, hiszen senki nem szeretne egy „10-es válaszfal-téglát” a zsebbarátjára aggatni. E tekintetben a mérnökök jó munkát végeztek, hiszen a tuner mérete 3 × 2,5 × 0,5 cm, tömege pedig mindössze 4,5 gramm, ezért még akkor sem kapnánk életfogytiglant, ha valamilyen tudatmódosító szerből lenne ennyi nálunk.

A vevő nem csak kicsi és könnyű, hanem stílusos is, ívelt formái, lekerekített élei a fényes fekete festéssel kellemesek a szemnek, az anyaga műanyag. A tetejét egy AVerMedia logó díszíti, alul a gyári számot és az egyéb specifikus infókat kapjuk kézhez, a lényeg a két vékonyabbik oldal, hiszen ezeken található a párosításhoz szükséges microUSB csatlakozó és az antenna fogadására alkalmas bemenet. Utóbbi nem csavaros, hanem pattintós, az elsődleges vételi kellék egy könnyű és vékony, kihúzható (teleszkópos) fémantenna. Ha már a kiegészítőknél tartunk, érdemes néhány szót ejteni a csomag tartalmáról.

A gyári csomagolás igen ízléses és elég sokatmondó, ugyanakkor mi ezt csak képről csodálhattunk meg, mert hozzánk az EW310-ből egy tesztpéldány érkezett egy sima kartondobozban, aminek azonban a belső tartalma teljesen megegyezik a boltokba kerülő készlettel (az USB átalakítót leszámítva). Az elsődleges antennáról már volt szó, de a „basic modell” mellé jár egy jóval komolyabb, erősítős példány, két darab, forgatható, széles szögtartományban mozgatható antennarúddal. Ha esetleg a körülmények olyanok, hogy a kis antenna csődöt mond, ezzel jóval nagyobb eséllyel pályázhatunk a megfelelő jelre, ráadásul a csomagban található rögzítőelemekkel tabletre vagy akár ablakra is felcsíptethetjük, cuppanthatjuk.

Ez az antenna ráadásul RCA csatlakozóval rendelkezik a kábel végén, így akár más eszközhöz, beépített tunerrel rendelkező TV-hez is felhasználhatjuk, az EW310-zel való kommunikációt pedig egy okos átalakítóval (MCX adapter) oldhatjuk meg. Ez viszont olyan irányban kínál nagy mozgásteret, hogy segítségével az EW310 tunerre nem csak a gyári erősítős antenna csatlakoztatható, hanem bármilyen olyan kialakítás, amely RCA felülettel rendelkezik, tehát akár egy tető- vagy szobaantenna is, ami fel van szerelve a hétvégi nyaralóban, melynek alkalmazásával a megfelelő jelerősség még nagyon rossz körülmények között is szinte garantált. Ezek mellé még kapunk egy gyors üzembehelyezési kézikönyvet. Lényegében a csomag így komplett, minden benne van, amire szükségünk van.

Természetesen néhány feltételnek még teljesülnie kell ahhoz, hogy bárhol és bármikor élvezhessünk a digitális műsorszórást. Mivel itt négy adó esetén (m1 HD, m2 HD, Duna HD, Duna World HD) elég nagy pixelhalmazt kell mozgatni, indokolt a kétmagos processzorra és NEON utasításkészletre való igény, de robotos rendszerünk sem lehet vállalhatatlanul régi, Andorid 4.0.3 (“Ice Cream Sandwich”) vagy újabb kiadásra van szükség. Nyilvánvaló, hogy elengedhetetlen a megfelelő DVB-T lefedettség, e nélkül az EW310 csak egy „élettelen gyufásdoboz”. Ezen túlmenően az Android eszköznek USB OTG támogatással kell bírnia. Mivel kódkártyát az eszköz már csak a mérete révén sem tud fogadni, így a kódolt adások megtekintéséről le kell mondanunk. A gyártó a hivatalos oldalon egy terméktámogatási listát is közzétett, természetesen a tuner más eszközökkel is működhet, de az AVerMedia az EW310-et ezeken tesztelte.

EW310: szoftver, használat

Egy ilyen eszköz kapcsán természetesen kulcsfontosságú szerep hárul a szoftverre, hiszen lehet bármilyen modern és erős a hardver, ha ezt a felhasználó a szoftveres oldal gyengeségei vagy hibái miatt nem tudja kihasználni, kamatoztatni. Szerencsére, ha visszagondolok a gyártóval kapcsolatos saját tapasztalataimra, ezzel a dologgal sem szokott gond lenni. A tunerrel használható AVerTV Mobile nevű alkalmazást természetesen a Play áruházból szereztük be, a legfrissebb verzió a cikk írásának pillanatában 1.0.133.

A program használatához Andorid 4.0.3 (“Ice Cream Sandwich”) vagy újabb rendszer szükséges. Ha az app már fent van az okostelefonon vagy a tableten, automatikusan érzékeli az EW310 csatlakoztatását, ekkor megadható, hogy a tuner rendszerbe léptetése esetén az alkalmazás magától, automatikusan elinduljon. Első indításnál ki kell választanunk azt az országot, ahol éppen tartózkodunk, majd elvégezni a szkennelést, azaz a csatornák megkeresését, ez körülbelül 4-5 percet vesz igénybe, majd a listát a program eltárolja. Ha az előkészületek lezajlottak, utána a főképernyő fogad, ahol lényegében az AVerTV négy fő részre osztható. A LiveTV gomb alatt érjük el a tárolt csatornalistát, majd a kívánt csatornára kattintva megkezdődik a közvetítés, természetesen akkor, ha a jel elég erős és az állomás nincs levédve (ingyenesen fogható). TV nézés közben a rejtett menüt előhozva lehetőség van képernyőmentést csinálni, de akár a kép és a hang is rögzíthető videóként. Természetesen állítható a hangerő, illetve lehetőség van a képet az adott eszköz képarányára széthúzni, ha az nem passzol a sugárzott képaránnyal, ilyenkor viszont torzulással kell számolni. A beállítások ikon alatt elérhető még egy-két fontos funkció, ilyen a hangsáv és felirat kiválasztása (ennek köszönhetően például egy filmet nézhetünk eredeti angol hanggal, magyar felirat mellett, ha ez szerepel az adatfolyamban), illetve a videó dekóder megválasztása.

Ez lehet szoftveres vagy hardveres. A HD adások megtekintése SONY Xperia Z-vel (android 4.4.2) csak hardveres dekóder mellett működött, szoftveres dekóder választása esetén csak néhány másodpercig volt kép és hang, majd „not supported” felirat fogadott. Ha megfelelő a jelerősség, a kapcsolat létrejön, a kép éles és folyamatos, olyan, amilyet egy digitális jelforrásnál elvárunk. Természetesen a DVB-T hátránya, hogy a jelet sok minden befolyásolja, földrajzi elhelyezkedés az adótoronyhoz képest, időjárási viszonyok, stb. Mivel itt mobil eszközökről van szó, értelemszerűen nem szoba vagy tetőantenna méretű felület fogja a jelet, így az időjárásra még érzékenyebb a tuner. Erdőkertesen, borús ég mellett a HD adásban már akadozások voltak tapasztalhatóak. Ez persze nem, illetve nem kizárólag az eszköz hibája, hanem a már említett körülmények és a fizikai korlátok. Ami még érdekesség, hogy az AVerTV futása közben a kijelző nem fordul el automatikusan, fixen fekvő tájolásban fut, ami inkább áldás, mint megkötés, hiszen a képarány miatt úgy is fektetve van értelme nézni az adást, és így legalább nem fog idegesíteni az, hogy mozgatás közben a kijelző ide-oda fordul.

Galéria megnyitása grid_on

Visszatérve a négy fő részre. A második fő rész a „Gallery”, azaz Galéria, itt gyűjti össze a szoftver azokat a fotókat vagy felvételeket, amiket a műsorokról készítettünk. A mozgóképek saját kiterjesztést kapnak, így csak az appon belül tudjuk lejátszani őket. Az EPG gomb egyértelmű, ez a digitális műsorújság, ahol az összes csatorna programja elérhető, akár napokkal előre is. A töltés igénybe vesz némi időt, de utána kedvünkre ugrándozhatunk az információhalmazban. A „Settings”-ben beállításokat találunk, bár nem túl sokat. A „Sort channels” résznél a csatornákat rendezhetjük egyedi sorrendbe, a „Channel Scan”-nél az adók keresését végezhetjük el újra, míg az „About” opciónál a programmal kapcsolatos információkat kapjuk kézhez.

Értékelés, vélemény

Az AVerMedia AVerTV Mobile 310 for Android (EW310) pontosan azt hozza, amire megalkották, se többet, se kevesebbet. Ma már az emberek igen jelentős hányadának van táblagépe, vagy legalább okostelefonja, ha pedig ezek az eszközök ennyire okosak és egyre jobb (valamint egyre nagyobb) kijelzőkkel rendelkeznek, miért ne használnánk ki azt a képességüket, hogy megfelelő segítséggel TV-nézésre, rádióhallgatásra is alkalmasak. Utóbbi persze kevésbé fókuszpont, hiszen a mai mobilnet csomagokkal az online rádiózás már nem jelent vállalhatatlanul nagy forgalmi megterhelést, de egy minőségi stream azért gyorsan le tudja szippantani a forgalmi korlátot. A DVB-T-ben az a jó, hogy a szabadon fogható csatornák nevükből adódóan bárki számára ingyenesen elérhetőek, és mivel nem kell internet, nincs adatforgalmi veszteségünk sem. Egy minőségi kijelzővel rendelkező Androidos kütyün, mint amilyen a SONY Xperia Z - FULL HD-s panellel, még 5 hüvelykes átmérőn is élvezhető például egy Forma 1-es futam az m1 HD-n, tűéles képpel, akár egy horgásztó partján ülve a kapásjelző figyelése közben, vagy kint a réten a csillagos ég alatt (ha mondjuk az esti ismétlést nézzük az m2 HD-n).

Az EW310 tuner arra törekszik, hogy ne vegyük észre, hogy jelen van, apró és könnyű, a tömegben nem is érzünk különbséget az anyaeszközhöz csatlakoztatva, szóval a mobil eszközökhöz passzoló mobilitást maradéktalanul sikerült megoldani. Az elsődleges, apró teleszkópos antenna is szinte megbújik a szem elől, ha földrajzilag és időjárásilag is olyan kedvező helyzetben vagyunk, hogy az is elég a tökéletes vételhez, akkor a csomag tényleg kötöttségek nélkül „hurcolható”. A kábeles, erősítős antenna már jár némi kötöttséggel, ha például az ablakra rakjuk a tapadókorong segítségével, de ha mondjuk a tabletre van csíptetve, úgy is jelentősen megmarad a szabadság. Az AVerTV Mobile 310 for Android sokoldalúságát jól mutatja, hogy az MCX adapternek köszönhetően akár tetőantennával is használható, és azt is meg kell vallani, az ebben a csomagban megtalálható erősítős antennához hasonlót sem sok gyártó mellékel a terméke mellé. Összességében a hardvert és a körítést 5-ösre értékeljük, szoftveres oldalon az AverTV app sem rossz és jelen pillanatban sem szab semmiféle gátat a használhatóságnak, de érzésünk szerint ezen még lehet csiszolni, főleg a sebességet illetően, de akár újabb funkciók beépítésével is.

Ha azt nézzük, hogy nagyjából 13 000 forintért minden szükséges kellékkel együtt megkapjuk a szabadon fogható digitális TV-zés szabadságát, ami az Androidnak köszönhetően igen széles körben használható, akkor ez nem egy rossz ajánlat, egy nagynevű gyártótól, 2 év garanciával, folyamatos terméktámogatással. További jó hír, hogy ahogy azt már említettük, az Apple eszközöket, illetve az iOS-t használó felhasználóknak sem kell lemondaniuk a cikkben leírtakról, ugyanis hamarosan érkezik az AVerTV Mobile 330 for iOS (EW330), amely lényegében Apple termékekhez ugyanazt kínálja ugyanazzal a körítéssel, mint az EW310, annyi különbséggel, hogy a beépített akkumulátorának köszönhetően még töltési feladatokra is alkalmas.

Az AVerTV Mobile 310-est az AverMedia hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward