Átverhető 3D nyomtatott fejjel az Face ID?

Átverhető 3D nyomtatott fejjel az Face ID?

Az arcfelismerési lehetőséggel szolgáló okostelefonokat sokféle módon próbálták már eddig becsapni, most egy lelkes csapat annak járt utána, hogy mire jutnak a különböző okostelefonok egy olyan fejjel, ami 3D nyomtatási technológiával lett létrehozva az eszköz tulajdonosának a fejét alapul véve. Manapság egy ilyen 3D modellt már egyre egyszerűbb létrehozni, akadnak olyan eljárások is, amihez csak körül kell videózni jó minőségben az alanyt, és a többit egy algoritmus nagyjából magában elvégzi. De vajon meg lehet téveszteni ezzel egy iPhone X-et vagy akár valamilyen androidos eszközt?

Az 3D szkenneléssel és nyomtatással foglalkozó angol Backface vállalat szakemberei az Apple jubileumi okostelefonja mellett próbára tették a Samsung Galaxy Note8, a Samsung Galaxy S9, a OnePlus 6 és az LG G7 ThinQ modelleket is. És az eredmény igazából nem hozott túl nagy meglepetést, inkább megerősítette azt az eddig is közismert tényt, hogy az arcfelismerési eljárások igazából nem alkalmasak magas szintű biztonság garantálására, de vannak olyan megoldások, amik nem játszhatóak ki ilyen módon. Az Apple által használt Face ID például jóval összetettebb, mint az említett androidos eszközök arcfelismerői, és éppen ezért ezt nem is lehetett megtéveszteni. De nézzük részletesen az eredményeket, mert azért az Android rendszerű gépek körében is akadt megfelelő megoldás.

Galéria megnyitása

Az arcfelismerő bekapcsolásakor a Backface több készüléknél is szembesült azzal, hogy azok előre figyelmeztetnek, hogy nem a legjobb ötlet ezt a technológiát használni, mert nem teljesen biztonságos – jelezte ezt például a Samsung Galaxy S9 és az LG G7 ThinQ is. És ennek megfelelően a teszten a normál arcfelismeréssel el is vérzett az összes Androidot futtató, pusztán az előlapi kamerát használó készülék, csak a TrueDepth képalkotóval szerelt iPhone X vizsgázott jelesre, azzal semmilyen módon nem tudták a próbák során elfogadtatni a 3D nyomtatott fejet. Külön említést érdemel a Samsung két mobilja, ezeknél ugyanis van még egy extra opció. A Galaxy S9-nél az íriszolvasó bekapcsolása megoldást jelentett, ennek a használatát követően már biztonságosnak bizonyult a készülék. A Galaxy Note8-nál a gyors arcfelismerő azonnal megbukott, de itt van egy lassabb opció is, ami elvileg magasabb szintű biztonságot nyújt, viszont a Backface ezt is ki tudta játszani. Az angolok a OnePlus 6-ot találták ilyen tekintetben a legkevésbé biztonságosnak. Szóval az iPhone X mellett csak a Galaxy S9-cel lehetett megoldani elfogadható biztonsággal az ujjlenyomatmentes lezárást.

A Backface zárásképpen a Microsoft által létrehozott Windows Hellót is próbára tette, és itt nem maradt el a kisebb meglepetés sem. Szerencsére ezt a technológiát sem lehetett megtéveszteni a 3D nyomtatással alkotott fejjel. A redmondiak által létrehozott arcfelismerő algoritmus minden bizonnyal figyel valamilyen egyéb paramétert is az arcszerkezeten felül az azonosítás során, és ezért nem dőlt be az élettelen tárgynak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap