Atomok mozgása a molekulában

Először készült valós idejű felvétel az atomok molekulán belüli mozgásáról. A kísérlet során a kutatók a molekula saját elektronjának segítségével jelenítették meg az atomok rezgését. 

Atomok mozgása a molekulában

Először készült valós idejű felvétel az atomok molekulán belüli mozgásáról. A kísérlet során a kutatók a molekula saját elektronjának segítségével jelenítették meg az atomok rezgését. A kutatásról részletesen a Nature oldalain megjelenő tanulmány számol be.

Az Ohioi Állami Egyetem fizikusa, Louis DiMauro és munkatársai gyors lézerimpulzusok (50 femtoszekundum) segítségével kiütötték pályájáról a molekula egyik külső elektronját. Amikor az elektron visszazuhant alapállapotába, a vízbe dobott kő keltette fodrozódáshoz hasonló apró hullámok terjedtek végig a molekula szerkezetén. A rezgések mérésével tulajdonképpen egy diffrakciós mintát kaptak, ennek alapján pedig megállapították a molekula méretét és alakját, valamint a benne elhelyezkedő atomok helyzetét, valamint azokat az aprócska elmozdulásokat, amelyek az elektron pályaelhagyása óta eltelt időben bekövetkeztek.

DiMauro elmondta, hogy a kísérletek során rájöttek, hogy befolyásolni tudják a „kilőtt” elektron röppályáját a lézer beállításainak módosításával, innen pedig már csak egy lépés a kémiai reakciók elektronok útján történő irányítása.

Az atomok mozgásának egyetlen elektronnal történő „megvilágítása” tulajdonképpen egy anyagvizsgálati módszer átültetése kisebb méretekbe. A lézer-indukált elektrondiffrakció (LIED) segítségével szilárd anyagok felszínét szokták vizsgálni. A mostani kísérlet alanyául olyan molekulákat választottak (nitrogén és oxigén), amelyek felépítése viszonylag egyszerű és tulajdonságaik ismertek. A módszer a tesztek alapján ilyen kis méretekben is működőképesnek bizonyult.

A kémiai reakciók irányításán túl a metódus új eszközt jelent az anyagok szerkezeti és dinamikai vizsgálatára. Segítségével a jövőben lehetőség nyílhat arra, hogy jobban megértsük a kémiai folyamatok egyes lépéseit.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward