Átalakul a Windows 10 S, a jelenlegi verzió megszűnik

A Windows 10 S kiadás helyett egy úgynevezett S Mode érkezik, amiről bizonyos feltételek mellett teljes értékű Windows 10 kiadásra lehet váltani.

Átalakul a Windows 10 S, a jelenlegi verzió megszűnik

A Windows 10 S tavaly májusban mutatkozott be azzal a céllal, hogy költséghatékony alternatívaként szálljon szembe a Google operációs rendszerével, a Chrome OS-sel. A Windows 10 S gyakorlatilag egy lecsupaszított Windows 10, amelyen csak és kizárólag a Windows Store kínálatából letöltött UWP alkalmazások futnak, klasszikus programok nem. Cserébe viszont van lehetőség arra, hogy teljes értékű operációs rendszere váltsanak a felhasználók, ami mind Windows 10 Home, mind pedig Windows 10 Pro lehet, igényektől függően – különböző feltételekkel.

Úgy tűnik, a Windows 10 S már nem sokáig lesz elérhető jelenlegi formájában, ugyanis a Thurrott információi szerint mind névben, mind pedig funkcionalitásban változások várhatóak, amelyek a következő nagy frissítéssel lépnek életbe. Ez a Redstone 4 lesz, ami a Redstone 3-at váltja – a Redstone 3 kódnév tulajdonképpen az októberben megjelent Őszi Alkotói Frissítést takarja, a Redstone 4-nek azonban még nincs hasonló „fantázianeve”. A Redstone 4 érkezésével minden Windows 10 kiadás kap egy úgynevezett „S Mode”-ot, ami lényegében a Windows Store kínálatára szűkíti a telepíthető alkalmazások körét. Később persze „ki lehet lépni” ebből a módból, ha szükséges, ez váltja az eddigi upgrade lehetőséget.

Galéria megnyitása

Valószínűleg sokan élnek is majd a lehetőséggel, ugyanis a Windows 10 S operációs rendszerrel szerelt konfigurációk esetében az eddigi felmérések szerint a vásárlók 40%-a váltott teljes értékű Windows 10 kiadásra a vásárlást követően. A váltás mellett döntők 60%-a már a vásárlást követő 24 órán belül lecserélte a Windows 10 S kiadást valamely teljes értékű Windows 10 verzióra. Azok közül, akik az első hét napban nem váltottak másik Windows 10 kiadásra, 83% végül a Windows 10 S mellett maradt. Ezek az adatok persze a belépőszintű, olcsóbb hardverrel szerelt konfigurációkra vonatkoznak, arról nincs adat, hogy például a jobban felszerelt Surface Laptop esetében hogyan alakultak ezek a statisztikák.

Az „S Mode” funkciót használó operációs rendszereket Windows 10 Home S, Windows 10 Education S és Windows 10 Pro S névvel forgalmazzák majd. A Home és az Education változatok esetében ingyen lehet majd teljes értékű Windows 10 Home verzióra váltani, de a Windows 10 Pro S esetében már 49 dollárt kérnek majd el, ha a szoftvert Windows 10 Pro változatra akarjuk frissíteni.

Fontos extra, hogy az „S Mode” alatt futhatnak majd biztonsági szoftverek és vírusirtók is, ami komoly előrelépés a Windows 10 S-hez képest. Hogy ez azt jelenti-e, hogy harmadik fél által készített biztonsági szoftverek is telepíthetőek lesznek? Erre remélhetőleg hamarosan hivatalos választ is kapunk. Az információk egyébként belsős dokumentumokból és útitervekből származnak, amelyekért köszönet a Thurrott munkatársának, Brad Samsnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap