ASUS X409J: modern hardver egész jó áron – hol a csapda?

Az Ice Lake sorozatú processzorral szerelt 14 hüvelykes noteszgépek közül ez az egyik legolcsóbb, így mindenképpen meg akartuk nézni, pontosan mit is kapunk alig több, mint 161 000 forintért.

ASUS X409J: modern hardver egész jó áron – hol a csapda?

82 %
{{ average }} %
  • Az ASUS X409JA sorozatát erősítő noteszgép modern alapokon nyugszik és elég jó áron érkezik.
Szerzői értékelés
Szerző
82
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

Galéria megnyitásaLegfrissebb cikkünkben ezúttal egy költséghatékonyabb, de jó felszereltséggel rendelkező ASUS notebookot próbálunk ki, amely az Intel Ice Lake sorozatának egyik Core i3-as tagja köré épül, 256 GB-os SSD-vel rendelkezik, valamint 8 GB-nyi rendszermemória is helyet kapott a fedélzetén. Apró szépséghiba, hogy Windows 10 operációs rendszer nem jár a notebookhoz, hiszen Endless OS-t rejt a tárhely alap esetben, ám ennek helyére igény szerint Windows 10 is kerülhet – tesztünkben mi is így jártunk el.

Lényegében arra is kíváncsiak voltunk, vannak-e buktatói, ha a Linux operációs rendszerrel szerelt notebookra Windowst szeretnénk telepíteni – alap esetben nyilván nincsenek, de most sikerült kifogni egy olyan rendszert, ahol volt némi nehézség a siker felé vezető igencsak rögös úton. Az ASUS X409JA sorozatot erősítő noteszgép legfontosabb tulajdonságait a mellékelt táblázat részletezi, csak úgy, ahogy árát is: alig 170 000 forintos termékről van szó, amely árához képest elég modern hardvert kapott.

Hogy a költséghatékonyság érződik-e az összképen? Az alábbiakban erre (is) keressük a választ.

A doboz és a tartozékok

Az ASUS újdonsága, ami egy elég friss konfiguráció, hiszen április 27-e óta kapható kínálatunkban, egy egyszerű kartondobozban érkezett, amelynek belsejében a szokásos elrendezés fogadott. Az alaposan becsomagolt notebook alatt némi dokumentáció kapott helyet, valamint egy HDD beszerelő készletet is rejt a csomag, ha az SSD mellé egy 2,5 hüvelykes merevlemezre, vagy éppen egy 2,5 hüvelykes SSD-re is szükség lenne – természetesen SATA 6 Gbps-os alapokról lehet szó. Az adattároló rezgéselnyelő gumikeretbe ágyazhatjuk, ami segít a rezgésekkel és kisebb ütésekkel szembeni ellenállóság növelésében.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A notebook tartozéka még egy külső tápadapter is, amely 19 V-os feszültséggel működik és 2,37 A áramerősség leadására képes, azaz 45 W-os egységről van szó, 4 milliméteres csatlakozóval. A tápegység váltakozó áramú elektromos hálózatok terén a 100 V-tól 240 V-ig terjedő feszültségtartományt támogatja. A csomagolás és a tartozékok mennyisége rendben volt, ezen a téren nem lehet belekötni az X409JA-ba.

A külső

Az X409JA egy elegáns ezüst házat kapott, ami első ránézésre alumíniumnak is tűnhet, de nem az, hiszen egy költséghatékony termékről van szó, így itt bizony műanyagot alkalmaztak – mind a billentyűzet körül, mind pedig a fedlapon. Ezzel alapvetően nincs is baj, ugyanis az összeszerelési minőség rendben van, valamint a ház is kellően masszív, a kijelző zsanérjai pedig megbízhatóan helytállnak, stabil tartást biztosítanak. A masszív felépítésről a billentyűzet alatt és a káva két szélén elhelyezett fém merevítők gondoskodnak Tapintásra és kopogtatásra nincs meg a prémiumérzet, ám ezt hiba is lenne ebben a kategóriában keresni – általános célokra tökéletesen megfelel a noteszgép.

A billentyűzet alatt egy nagyméretű érintőpad kapott helyet, amelynek jobb felső sarkába egy ujjlenyomat-olvasó került, így az ezt támogató szolgáltatások és alkalmazások esetében kiválthatjuk a jelszavakat egyetlen érintésre. Az ujjlenyomat-olvasó Windows Hello támogatással is rendelkezik, így akár a Windows 10-be is bejelentkezhetünk egyetlen érintéssel. A billentyűzet a szokásos szigetes felépítést követi, opcionálisan rendelkezhet háttérvilágítással, ám ebben az esetben ez nem képezte a kínálat részét.

 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A 14 hüvelykes Full HD kijelzővel szerelt notebook kijelző/ház aránya 77,5%, ami nem kiemelkedően magas, a kijelző körüli káva azonban mégsem zavaróan széles – átlagosnak mondható, de mégsem tatozik a kifejezetten vékony megoldások közé. A kijelző felső kávájába egy VGA webkamerát építettek, ami jól jöhet VoIP alapú kommunikáció esetén.

Portok tekintetében minden van, amire szükség lehet, leszámítva az RJ-45-ös csatlakozót, ami a vezetékes helyi hálózathoz való csatlakozást segítené. Kapunk viszont HDMI videó kimenetet. egy darab USB 3.1 Gen1 Type-C portot, két USB 2.0-s csatlakozót, egy USB 3.0 Type-A portot, valamint egy TRRS rendszerű headset csatlakozót, illetve egy microSD memóriakártya-olvasót is. A notebook természetesen szellőzőket is kapott szép számmal, hangszórói viszont lefelé néznek, ami nem mindig előnyös. A próba során kiderül, ebben az esetben pontosan mi a helyzet hangzás terén.

A belső

Galéria megnyitásaMint fentebb már említettük, az ASUS X409JA alapját Intel Ice Lake sorozatú processzor adja, vagyis egy modern platformról van szó. Alapvetően kétféle választás áll rendelkezésre: a Core i3-1005G1, illetve a Core i5-1035G1, amelyek közül előbbit rejti a tesztnotebook. A processzorhoz minden esetben 4 GB-nyi alaplapi memória jár, ám egy So-DIMM memóriafoglalat is rendelkezésre áll, amelybe újabb 4 GB-nyi RAM is kerülhet, esetünkben került is. 8 GB-nál több RAM-mal nem érhető el a rendszer gyári kivitelben, ezt figyelembe kell venni. Némi kutatás után kiderül, hogy a So-DIMM foglalatban maximum 16 GB-os memóriamodul kaphat helyet, ennek működését például a Crucial garantálja, vagyis összesen maximum 4+16 GB-nyi fedélzeti memóriával lehet felvértezni a rendszert. Arról nincs információ, hogy a 32 GB-os So-DIMM modulok kezelése biztosított-e, ám ebben a kategóriában ez már talán nem is lényeges kérdés, hiszen a 20 GB-nyi RAM is bőven elég lehet a hardver képességeihez mérten.

Adattárolóként egy Western Digital PC SN520-as SSD kártyát alkalmaz a rendszer, amely 256 GB-os adattároló kapacitással bír. Ez egy PCIe NVMe alapú megoldás, ami többféle kivitelben is elérhető, már ami a kártya hosszát illeti. A PCI Express 3.0 x2 csatolófelülettel ellátott SSD kártya az NVMe protokoll 1.3-as kiadását használja, legfontosabb tulajdonságaira azonban majd az adattároló-tesztnél térünk ki. Az X409JA vezetékes hálózati vezérlőt ugyan nem kapott, illetve Ethernet port sincs rajta, vezeték nélküli hálózati támogatással azonban rendelkezik, ugyanis egy Intel Wireless AC9461-es kártyát használhat, ami 802.11ac WiFi és Bluetooth 5.0 támogatást biztosít.

Ez a kártya nem egy szélvész, hiszen WiFi terén csak maximum 433 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel rendelkezik, ugyanis 1T1R típusú megoldásról van szó, viszont természetesen mind az 5 GHz-es, mind pedig a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt támogatja, valamint a régebbi WiFi szabványokkal is kompatibilis.

Kijelző

Ennél a modellnél elég gyenge betekintési szögekkel rendelkező kijelzőt (Innolux N140HGA-EA1) használt a gyártó, amely elég hamar elveszíti a kontrasztos, viszonylag színhűnek tekinthető képet, ahogy kicsit oldalról nézzük, vagy éppen alulról és felülről pillantjuk meg a panelt. Ez arra utal, hogy a szóban forgó panel TN+Film alapú, szűk betekintési szögekkel rendelkezik, és ezt támasztják alá a mérések is, amelyek az alábbiakban láthatóak. A notebook elérhető olyan 1920 x 1080 pixeles natív felbontású panellel is, amely már 178 fokos betekintési szögekkel rendelkezik, azaz biztosan nem TN+Film alapú. Utóbbira is csak azért gyanakodhatunk, mert a betekintési szögek erre utalnak, illetve azért is, mert a másik panelnél külön kiemelik a 178 fokos betekintési szögeket.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ahogy az a fenti eredményekből is kiderül, ez a kijelző elég gyenge színpontosság és színtér-lefedettség terén, valamint a színhomogenitás sem az erőssége. A háttérvilágítás esetében 26% volt a legnagyobb mért eltérés a referenciaponthoz képest, vagyis a háttérvilágítás sem tökéletesen egységes. Ezek a normál napi használatban nem tűnnek fel, egyedül a szűk betekintési szögek lehetnek zavaróak, ugyanis ha nem pont szemből, hanem oldalról nézzük a kijelzőt, torzulnak a színek és romlik a kép láthatósága – a TN+Film alapú panelek már csak ilyenek. Színhűséget igénylő feladatokra nem érdemes bevetni a notebookot, de nem is erre való: átlagfelhasználói célra készült, főként alacsony CPU és GPU terhelést jelentő feladatokra.

Teljesítmény tesztek

A noteszgépre az Endless OS helyett egy Windows 10 Pro kiadás került a teszt idejére, ám a telepítés nem volt zökkenőmentes. A legfrissebb Windows 10 telepítő nem ismerte fel az érintőpadot, illetve a WiFi vezérlőt sem, ami okozott némi kihívást, a hivatalos weboldalról letöltött driverek telepítése után pedig furcsa módon semmi sem változott, így egy USB-s WiFi adaptert kellett segítségül hívnunk. A folyamat integrált driverekkel ellátott telepítővel sem zajlott másképp, ami mindenképpen érdekes. Miután a WiFi kapcsolat létrejött és a Windows 10 elkezdett drivereket keresni, egyből megoldódott minden probléma. További érdekesség, hogy az AIDA64-nek sem a stabil, sem pedig a béta változata nem akart elindulni a rendszeren: minden esetben kékhalállal és Bad Pool Caller hibával szembesültünk, amit jó eséllyel szoftveres probléma (driver) okozhatott.

Maga a rendszer egyébként sem memóriahibáktól, sem egyéb problémáktól nem szenvedett, a hosszas tesztelés alatt semmiféle hiba nem jelentkezett, így remélhetőleg az általunk tapasztalt furcsaságokra hamarosan érkeznek javítások. Az előzmények alapján nem lesz meglepetés, hogy az AIDA64 tesztek ezúttal kimaradtak a felhozatalból, a többi teszt eredményeit azonban az alábbiakban tálaljuk.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Core i3-as processzor lényegesen lassabb az egyes tesztekben, mint korábban tesztelt Core i5-ös társa, de ez nem is csoda, mert csak két maggal és négy szállal gazdálkodik, nem négy maggal és nyolc szállal. Játékok alatt sajnos nem sok mindenre elég a GT1-es iGPU, ahogy az a fentiekből is kiderül, legalábbis natív felbontás mellett semmiképpen, de ezen is kár csodálkozni, hiszen belépőmodellről van szó, amiben a leggyengébb iGPU teljesít szolgálatot a maga 32 EU-jával.

720p-s felbontással és kompromisszumos beállításokkal lehet ugyan próbálkozni, de az élmény nem lesz az igazi – és a teljesítmény sem lesz túl acélos. No de nem is játékra készült a notebook, hanem általános felhasználásra.

Adattároló teszt

Galéria megnyitásaAz X409JA esetében többféle adattároló-opció közül lehet választani, így az 5400 RPM-es 1 TB-os merevlemezen kívül 128 GB-os, 256 GB-os, illetve 512 GB-os SSD is kerülhet a házba, igényektől függően. Esetünkben egy 256 GB-os WD PC SN520-as SSD kártyát rejtett az alaplap M.2-es slotja, amely PCI Express 3.0 x2-es csatolófelületen kommunikál, méghozzá az NVMe protokoll 1.3-as kiadását használva. A gyártói adatok alapján a szóban forgó SSD jó kis költséghatékony megoldásnak tűnik, ami ennek ellenére sem lassú, viszont mivel Silicon Motion SM2263XT típusú SSD vezérlőt használ, így DRAM alapú gyorsítótárral nem, csak SLC módba programozott TLC NAND Flash alapú gyorsítótárral bír (pSLC). Utóbbi azt jelenti, hogy nagyobb mennyiségű adat másolásakor az írási sebességek jelentősen visszaesnek (300-500 MB/s-ra).

A 200 TBW strapabírósággal rendelkező SSD kártya a CrystalDiskMark tesztjében egész jól teljesített, ahogy a mellékelt ábra mutatja. Általános felhasználásra bőven elég ez az SSD, kellően rugalmas vele a rendszer, illetve a sebességére sem igazán lehet panasz. A 256 GB-os adattároló kapacitás azonban esetünkben kevésnek bizonyult, ugyanis a tesztekhez használt alkalmazások és játékok nem fértek el rajta – egy 512 GB-os SSD-n már nincs problémánk.

Akkumulátoros tapasztalatok

Az akkumulátor esetében megvizsgáltuk a 0%-ról 100%-ig terjedő töltés idejét, ami 114 perc lett, majd megnéztük azt is, terhelés alatt mekkora üzemidőre számíthatunk. Ehhez egy 1080p-s H.264-es filmet indítottunk végtelenített üzemmódban az MPC HC segítségével, a háttérben pedig kétpercenként frissült az iPon.hu weboldal a Google Chrome webböngészőben. A kijelző fényereje maximumon volt, a WiFi kapcsolt aktív volt, a hangerőt 50%-ra állítottuk. Az alábbi eredmény született:

Galéria megnyitása

A közel négy és fél órás üzemidő elég jó a kétcellás felépítésű, 32 wattórás kapacitással rendelkező lítium-polimer akkumulátortól. Az ASUS pozitívumként emeli ki, hogy az akkumulátor már 49 perc töltés után elérheti a 60%-os töltöttséget, így ha éppen sietünk, nem kell végigvárni a teljes folyamatot, így is elegendő üzemidőhöz lehet jutni.

Zajszint, melegedés

Az X409JA meglepően csendesen dolgozott: alacsony terhelésnél szinte teljesen hangtalan volt, de maximális terhelés alkalmával sem zajongott a hűtés, ami mindenképpen kellemes meglepetés. A forró levegőt lehetett érzékelni a szellőzőn keresztül, azaz légáramlás mindenképpen volt, de a ventilátor zajszintje egyáltalán nem volt zavaró. A hűtés ebben a tekintetben jelesre vizsgázott. Hogy a ház egyes pontjai mennyire melegedtek üresjáratban, Prime 95 terhelés alkalmával, illetve Prime95 és FurMark terhelés alatt? Az alábbiakban erre is rávilágítunk.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A fenti ábrákon jól látszik, hogy még maximális terhelés alkalmával sem volt vészesen forró egyetlen régió sem: az értékek minden esetben 40 Celsius fok alatt maradtak. A csuklótámasz környéke kellemesen meleg volt, a notebook hátulja pedig egyik esetben sem égetett.

Ez persze nem is csoda, hiszen a benne lévő processzor nem egy erőmű, így nem egy nagy művészet megfelelően lehűteni. Természetesen az egyes hardverkomponensek hőmérsékletét is monitoroztuk a tesztek során, így az alábbi eredményeket kaptuk.

Galéria megnyitása

Terhelés alkalmával eléggé magas, 95 Celsius fokos hőfokot mértünk a processzor esetében, ami a FurMark terhelés alkalmával 89 Celsius fokra csökkent, ugyanis bekapcsolódott a munkába az iGPU is, ami a CPU magórajel csökkenését eredményezte. Üresjáratban viszonylag hűvös volt a processzor, illetve az SSD hőmérséklete sem nevezhető rossznak.

Billentyűzet, érintőpad, audió rendszer, WiFi

Az X409JA billentyűzete átlagos, numerikus tömb nélküli megoldás, ami jól kézre esik, gépelési élmény terén pedig megfelel a kategória sajátosságainak. A gépelés kicsit kopogós, azaz a billentyűzet nem csendes, de a működése pontos, így ezen a téren nem lehet rá panasz. Háttérvilágítás ennél a verziónál nincs, az opciós listán azonban szerepel, vagyis olyan X409JA modellek is elérhetőek, amelyek rendelkeznek eme extrával.

Az érintőpadon érezni a költséghatékonyságot, néha kicsit recseg, de a működése pontos, eléggé érzékeny is, a kattintásokat pedig megbízhatóan érzékeli – néha talán túl érzékeny is. Az ujjlenyomat olvasó a jobb felső sarokban esetenként zavarhatja az egerészést, ám ezek az alkalmak ritkák. Összességében a kategóriának megfelelő érintőpadot kapunk, ami ugyan nem nyújt prémiumérzetet, mindennapi használtra viszont bőven elég lesz. Ha mégsem jön be, egy vezetékes vagy vezeték nélküli egérrel bármikor kiválthatjuk.

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

Az audió rendszer a noteszgép árához képest egészen jól és tisztán szól, így ez a részleg kellemes meglepetés volt. A lefelé néző hangszóróknál jól érezhető volt a sztereó hatás, a magasak tiszták voltak, a középtartomány kellően erőteljes, mély tartományra azonban ne nagyon számítsunk a hangszórók apró mérete miatt. Filmnézésre, kommunikációra, illetve kikapcsolódásra elég az audió rendszer, a zenék hallgatására azonban már kevés: egy eseménydúsabb szám esetén már nem olyan szép a hangzás, érdemesebb helyette fejhallgatót használni. A hangerő viszont elég.

A WiFi alrendszer 1T1R kiépítéssel érkezik és 433 Mbps-os adatátviteli sávszélességgel rendelkezik. Mivel a noteszgépen nincs Ethernet port, jobb lett volna, ha már az alap WiFi adapter is ütőképesebb ennél, nem csak a drágább modellek kaphatják meg a 866 Mbps-os vezérlőt. A Steam letöltések esetében a 24-28 MB/s körüli szintet így is többször sikerült elérni, azaz elég gyors így is a hálózat.

Verdikt

Galéria megnyitásaAz ASUS X409JA sorozatát erősítő noteszgép összességében jó felszereltséggel rendelkezik, főleg az árához képest, egyedül a TN+Film kijelző mutat rosszul a specifikációs listán, ám ezzel átlagfelhasználói szinten együtt lehet élni. A modern hardverrel ellátott notebook egész hosszú akkumulátoros üzemidőre képes, háza nem hajlamos a forrósodásra, valamint teljesítmény terén is megbízhatóan muzsikál, azaz összességében pozitívan csalódtunk.

A Windows 10 operációs rendszer helyett egy ingyenes Linux disztribúciót, az Endless OS-t rejti a tárhely, ami igazából átlagos használatra elegendő lehet, hiszen elérjük rajta keresztül az internetet, tudunk irodai feladatokat végezni, valamint alapvető kommunikációra is bevethető a szoftver. Aki viszont Windows 10-re vágyik, további 39 000 forintot kell, hogy költsön, ha OEM Windows 10 Home kiadást szeretne a gépre, a Pro verzió azonban közel 50 000 forintba kerül, és otthonra nincs is túl sok létjogosultsága az esetek döntő többségében.

Vagyis Windows 10 mellett 200 000 forintos árat láthatunk a végösszegnél, ami nem kevés, viszont ilyen modern hardvert ebben a kategóriában még így sem találunk ennyiért ugyanezekkel a paraméterekkel (Full HD kijelző, 8 GB RAM, 256 GB-os SSD).

Az X409JA összességében ajánlható a belépőszinten, hiszen mindent tartalmaz, amire szükség lehet. Egy költséghatékonyabb Windows 10-es kiadás még érkezhetne a termékből, ami egészen biztosan olcsóbb lehetne, mint ha a vásárlók saját maguk szerzik be a Windows 10 licencet. Kijelzőből persze elférne egy minőségibb darab is a házban, valamint a 802.11ac WiFi vezérlőt is érdemes lenne gyorsabbra cserélni, hogy szebb legyen az összkép, de akkor valószínűleg búcsút is mondhatnánk a viszonylag jó árnak.

Összefoglalás

ASUS X409J: modern hardver egész jó áron – hol a csapda?

ASUS X409J: modern hardver egész jó áron – hol a csapda?

ASUS X409J: modern hardver egész jó áron – hol a csapda?
Szerzői értékelés
82
%
Ice Lake alapok, 8 GB RAM, 256 GB-os SSD, Full HD kijelző. Látszólag minden adott ahhoz, hogy ez egy jó noteszgép legyen.
A modern alapok és a viszonylag hosszú akkumulátoros üzemidő mindenképpen pozitívum, csak úgy, ahogy a 8 GB-nyi RAM is. A hűtés halk működését, illetve a Full HD kijelzőt szintén ide sorolnánk, csak úgy, ahogy a kategóriához mérten elég gyors SSD-t is.
A kijelző TN+Film alapú, szűkek a betekintési szögei, színhűsége csapnivaló. Nincs Gigabites Ethernet port, helyette egy 433 Mbps-os 802.11ac WiFi és Bluetooth 5.1-es vezérlőt kapunk. Alaphelyzetben Endless OS van a noteszgépen, azaz Windows 10 licencre még szükség lehet, ami plusz költség. Tesztünk alkalmával a szoftveres háttér még nem volt teljesen tökéletes, idővel viszont biztosan javulni fog.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap