ASUS ROG MARS 760 – A különlegességet keresőknek

Az új MARS kártya egy kicsit talán megkésett, de még így is nagyon érdekes színfoltja lett a kínálatnak.

ASUS ROG MARS 760 – A különlegességet keresőknek

A háború istenei

Az ASUS Republic of Gamers sorozatába csak a krémek krémje kerülhet be. Grafikus vezérlők frontján ez az aktuális generáció legerősebb kártyáit jelenti az ASUS legjobb hűtési megoldásaival, és természetesen gyári tuninggal, mert a leggyorsabb önmagában nem elég. A MATRIX jelzésű kártyák a legjobb megoldások között tarthatóak számon, igazi szörnyetegek ezek, de nem ellenfelek nélkül. Az utóbbi években a konkurens cégek is szépen odatették magukat, és már az is egyre ritkább, hogy gyárilag az ASUS-é legyen a legnagyobb tuningon átesett kártya. Azonban az ASUS-nak van valamije, ami a többieknek nincs, isteneket emelt a szörnyetegek fölé, a háború isteneit.

ASUS ROG MARS
ASUS ROG MARS

Az egész 2009-ben kezdődött, ekkor jelent meg MARS a hadszíntéren, és neve egyet jelentett a világ leggyorsabb grafikus kártyájával. Már létezett GTX295 a piacon, ami két GTX275-öst egyesített egy kártyán, de a MARS továbblépett ezen, az akkori egy GPU-s csúcskártyákat, a GTX285-ösöket pakolta egy nyákra. Egy évvel később érkezett a római hadisten görög (avagy ezúttal AMD-s) változata, ARES. Limitált példányszám, alu koffer, ajándék gamer egér, minden megvolt ahhoz, hogy összefusson a nyál a gamerek szájában. Eltelt egy újabb év, haladni kellett a korral, ismét egy MARS kártya került terítékre, csak ezúttal két GTX580-as erejével. Közel fél millió forintot kellett lerakni az asztalra, ha valaki egy ilyenre vágyott, de az extrém korlátozott példányszám miatt ez csak a probléma egyik fele volt, a beszerzést is meg kellett oldani valahogy. Az igazi különlegesség azonban csak ez után következett egy újabb ARES képében. Az ARES II két HD7970 GHz Editiont pakolt egy nyákra, méghozzá további gyári tuninggal. Egy ilyen kártya hűvösen tartásához viszont már kevés egy ésszerű határokon belül maradó mérettel rendelkező bordázat és pár nagy ventilátor, így az ASUS egy kompakt vízhűtő szettet is mellékelt az ARES II mellé.

ASUS ARES II
ASUS ARES II

A négy kártya, amik koruk legerősebb megoldásai voltak (vagy, hogy pontosítsunk, az ARES II még mindig az), felváltva használták az AMD és az nVidia GPU-it. Ha abból indulunk ki, hogy a sorminta folytatódik, akkor most egy GeForce-nak kell jönnie, és mivel a cím ezt már előre le is lőtte, nem árulunk el vele titkot, hogy tényleg az nVidia chipjei közül válogatott ezúttal az ASUS. Azonban senki ne számítson TITAN-okra vagy GTX780-asokra, a MARS széria ezúttal szakít a hagyományokkal, és az extrém magas árszegmensekből ellátogatott az egy GPU-s csúcskártyák árszintjére. A következő oldalon bemutatkozik a MARS 760-as.

ROG MARS 760

ASUS ROG MARS 760 4GB

Ezúttal nincs alu koffer, a MARS 760 egy letisztult dizájnnal rendelkező, puritán dobozban érkezik, de így is elég hatásos a belépője. A kevesebb néha több ugye, egy vicsorgó harcos vagy egy bögyös amazon elvette volna a széria komolyságát. A nyitható fedlap mögött most is egy ablak van, így már hazafele menet megcsodálhatjuk új szerzeményünket, a többi BKV utas pedig garantáltan nem fogja érteni a bárgyú vigyort az arcunkon.

Ugyanis „olcsósított” MARS vagy sem, az új kártyából is csak úgy árad a minőségérzet, és határozottan a szebb darabok közül való, márpedig ebben az árkategóriában azért már ez sem utolsó szempont. Az ASUS vegyesen használt fém és műanyag részeket a borításon, ami nagyon jót tett a kártyának, a MARS felirat pedig (valószínűleg senkinek sem túl meglepő módon) világít használat közben. További érdekesség, hogy az eddigi MARS és ARES kártyákhoz képest pehelysúlyúnak számít az újdonság. Van súlya, de messze nem olyan nagy, hogy attól rettegjünk, melyik pillanatban törik ki a foglalattal együtt a helyéről. Amikor az első ARES nálunk járt, ledöbbentünk a teljesen réz bordázattól, és a ~2Kg-os súlytól. Aztán biztos ami biztos, elfektettük a tesztgép házát…

A MARS 760 bordázata megmaradt az alumíniumnál, viszont a hátlapja és az előlapja is kapott egy-egy fém merevítést, ami pl. a hátlapot szinte teljesen ellepi, és mivel érintkezik a komponensekkel, így valamennyire segít az egyenletes hőelosztásban is. A kártya beéri két darab nyolctűs tápcsatlakozóval, így reménykedtünk benne, hogy két GPU ide vagy oda, azért remélhetőleg nem akarja leszívni Paks-ot. A videó kimenetek inkább azoknak fognak kedvezni, akik egyszerűen akarnak többmonitoros rendszert építeni, mert három DVI és egy mini-DisplayPort áll a rendelkezésükre. A MARS-hoz jár egy DVI>HDMI átalakító is, úgyhogy ha TV-re szeretnénk kötni, az is megoldható. A DVI portok mind dual-linkesek és kettő közülük analóg jelek küldésére is használható átalakítóval (D-sub, vagy VGA kimenet, kinek hogy tetszik).

Ahogy a fenti képen is látszik, a piros-fekete színhasználat miatt a kártya tökéletesen passzol az ASUS egyéb ROG termékeihez, és természetesen arról is gondoskodtak a cégnél, hogy ha úgy tartja kedvünk, hát hirdethessük, hogy mi a játékosok közösségéhez tartozunk. Ezúttal nem egy matricát kapunk, hanem egy fém díszlécet ROG felirattal, aminek a másik oldala mágneses, így megmarad a gépházon (de hűtőmágnesnek sem utolsó).

Hangerőre természetesen a hangosabb megoldások közé tartozik a MARS 760-as, de azért annyira nem vészes, körülbelül az R9 290X zajszintjét hozza, ami egy kétchipes megoldástól nem rossz eredmény. Még nem beszéltünk róla, de természetesen ezúttal két GTX760-as dolgozik a burkolat alatt, tehát némileg megnyirbált GK104-es GPU-kkal van dolgunk, amik 2-2GB-nyi memóriát kaptak. Ez utóbbi sajnos kevés lehet a nagy felbontásokhoz, pedig a 3 DVI kimenet három monitor után kiált.

Mezőny, tesztgép

A mezőny már ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérték az utóbbi hetek tesztjeit, de ezúttal nem csak felfelé, a MARS irányába, hanem lefelé is terjeszkedtünk, hiszen ha már GTX760-as alapokra épít a kártya, akkor illendő bemutatni mire képes egy ilyen illusztris társaságban a „legkisebb” GTX700-as. A GK104 finomhangolásában egyébként nagyon otthon van az ASUS, nekik köszönhetjük a GTX670 és a GTX760 DirectCU Mini-t is, amik a kompakt gépek kedvelőinek adnak kellően kicsi, ám erős megoldást. A MARS 760-on lévő GPU-k természetesen nem úszták meg tuningot nélkül, a maximális boost órajelük bőven 1100MHz felett van. Ennek köszönhetően még úgy is, hogy az SLI hatásfoka nem 100%-os, közel dupla sebességre számíthatunk a GTX760-hoz képest.

Ha összeadjuk a két GPU shadereinek a számát, akkor pont egy GTX780-asnyira elég 2304 shader jön ki, de reményeink szerint annál azért gyorsabb lesz a MARS. Egyrészt illene is neki, másrészt az ASUS is azzal hirdeti, hogy azt agyonveri. Meglátjuk.

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Processzor: Intel Core i5-3570k@4.5GHz

Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866

Grafikus kártyák: ASUS Radeon R9 280X Matrix 3GB, AMD R9 290 4GB, AMD R9 290X 4GB, nVidia GeForce GTX760 2GB, nVidia GeForce GTX770 2GB, nVidia GeForce GTX780, nVidia GeForce GTX780 Ti 3GB, Gainward GeForce GTX TITAN, ASUS ROG MARS 760 (a nem referencia kártyákat természetesen referencia órajelen járattuk)

Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 8 64bit minden frissítéssel

Driverek: Catalyst 13.11 béta 8 (1920*1080 alatt), Catalyst 13.11 béta9.2 (2560*1440 alatt), GeForce 331.70 béta, GeForce 331.77 béta (MARS)

Fogyasztás, szintetikus tesztek

Két GPU, dupla fogyasztás: a MARS nagyságrendileg kétszer annyit eszik, mint egy GTX760-as. Ahhoz viszonyítva a többlet pont egy GTX760-as TDP-je, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a nagyobb teljesítmény miatt a proci is többet eszik valamivel. Üresjáratban bő 10 wattal kér többet a MARS mint a mezőny többi része, ami annak köszönhető, hogy az nVidiának még nincs a ZeroCore-hoz hasonló technológiája, így a kártya nem tudja teljesen lekapcsolni a másodlagos GPU-t.

Szintetikus tesztek

A szintetikus tesztek alatt felmutatott teljesítménye elég vegyes a MARS-nak. 3DMark alatt nem skálázódik túl jól, több kártya is előtte végez, még ha csak néhány százalékkal is. A Unigine tesztjei alatt közel a dupláját hozza már egy sima GTX760-asnak, és ennek köszönhetően a Valleyban már az élre ugrik. Na de mindegy, ez csak érdekesség, lássuk mire képes a kártya valós játékok alatt, először 1920*1080-as felbontás mellett.

Játéktesztek - 1920*1080 1/2

Az indítás szinte tökéletes, Alan Wake alatt közel kétszeres sebességet nyújt a MARS egy GTX760-ashoz képest, így még a GTX780 Titaniumra is ráver 10%-ot. A folytatás nem ennyire tökéletes, de az esetek döntő többségében azért a többi GeForce előtt végez az ASUS kártyája, ami szép eredmény.

Játéktesztek - 1920*1080 2/2

A második oldal már nem ennyire rózsás, előjönnek az SLI-s rendszerek gyengeségei is, és csak kétszer mondhatjuk igazán, hogy a MARS megverte a mezőnyt: Sleeping Dogs és Sniper Elite alatt, ahol a nagyobb ROP szám és sávszélesség számíthat (a két GPU-é együtt természetesen). Tomb Raider alatt bár az fps szám szép, a valóság az, hogy Lara haja összevissza teleportálgat, az SLI nem tudja rendesen kezelni a TressFX-szel járó GPGPU feladatokat, a Total War alatt pedig szimplán összeomlik. Annak a játéknak már alapból csücskös a 2GB memória maxon, de a problémát most nem is ez, hanem az SLI profil jelenti, ami nincs a helyzet magaslatán, így nem hogy gyorsulna a két GPU-tól a játék, még be is lassul. Ha kikapcsoljuk az SLI-t, és egy chipre támaszkodunk, akkor valamivel jobb értéket kapunk.

Játéktesztek - 2560*1440 1/2

Felbontást váltva elemébe jön a MARS és a Battlefield 4-et leszámítva végig az élen végez. Néhány játékban körülbelül 100%-on pöröghet az SLI hatásfoka, mert az új kártya könnyen hozza a GTX760 sebességének a dupláját, néha kicsit többet is annál (hála a tuningnak).

Játéktesztek - 2560*1440 2/2

A második oldal a 2560*1440-es felbontás esetében is hoz kellemetlen meglepetéseket. Tomb Raider alatt a haj mozgása változatlanul bugos, Rome 2 alatt pedig sírva könyörög kegyelemért Jupiternél a kártya, nem ártana némi szoftveres javítás, azért nem tegnap jött ki a játék. Ezt leszámítva azonban örömmel láttuk, hogy a 2*2GB memória elég volt, még Battlefield 4 alatt sem láttunk eltünedező dolgokat.

Verdikt

Következzenek az összesítések. A MARS esetében a Total War eredményeit kihagytuk, hogy az SLI hibás működése ne szóljon közbe, de ha ez valakit zavar, fejben nyugodtan vonjon le néhány százalékot a végeredményből, kb. ennyit jelent.

Ahogy az a diákon is látszik, a felbontással együtt az SLI hatásfoka is javult, így míg 1920*1080-on hibahatáron belül van a MARS a GTX780 Ti-hez képest, addig 2560*1440-ben már egyértelműen gyorsabb nála, ha nem is sokkal. Ráadásul 15-20 ezer forinttal olcsóbb is, ugyanis az ajánlott végfelhasználói ára 179 900 forint, ami azt jelenti, hogy mire beáll az ára, az közelebb lesz, az R9 290X-hez, mint a GTX780 Ti-hez. Sajnos körülbelül ezzel a végére is értünk a jó híreknek. Ha kifejezetten egy kártyás rendszer építése a cél, és nem vesszük figyelembe az SLI/CF lehetőségét, akkor a MARS teljesítménye rendben van, ám jóval többet fogyaszt az ellenfeleinél, a szoftveres oldal néha kigáncsolhatja, mint a Rome 2 esetében, és kevés a memóriája, ezért pl. 4K-ra biztos nem ajánlható és a jövőben kisebb felbontáson is nőhet a játékok memóriaigénye. Ebben az árkategóriában már illett volna több memóriával felszerelni a kártyát, hiszen egy Radeonon már fele ennyiért is 3GB az alapkiszerelés egy GPU mellé, azonos árszinten pedig 4, míg a GeForce-okon 3. Persze a 2*4GB memória megdobta volna a költségeket, de kiindulva a 4GB-os GTX760-asok árából, nem annyival, hogy ne érje meg.

Kicsit rosszabbá válik a helyzet, ha a kétkártyás rendszerekkel is összevetjük a MARS-ot. Megtehetjük, hiszen a játékok szempontjából olyan, mintha két kártyánk lenne. Nos, ebben az esetben kijön az árából két GTX770-es vagy két R9 280X, és azok már gyorsabbak lennének. Azonban az is igaz, hogy nem hasonlíthatjuk ennyire könnyen egymáshoz a két esetet, mert a MARS-on vannak költségnövelő tényezők, hogy egykártyás lehessen (pl. PCI-E vezérlő), és az is érződik rajta, hogy nem véletlenül az a neve, ami. A hűtés a lehetőségekhez mérten elsőrangú, a kártyában még tartalékok is vannak (nekünk ~10%-ot sikerült húzni rajta), és megvan benne az a „wow” faktor, ami miatt elégedetten csettintünk, amikor kiemeljük a dobozából. Az egyik legjobban összerakott kártya, amivel az utóbbi időben találkoztunk és tulajdonképpen ez a különlegesség érzet az, amit megfizettetnek velünk. Nem fognak belőle több száz példányt eladni itthon, de biztosan számíthatunk pár boldog tulajra.

Ami pedig a MARS és ARES szériát illeti, joggal merülhet fel a kérdés, hogy mostantól erre kell számítanunk? Vége a majd fél millás monstrumoknak, amik állva hagynak minden más kapható megoldást? Nos, erre a kérdésre sejtelmes választ kaptunk, úgyhogy biztosak lehetünk benne, van még tartalék e nevek mögött. Kíváncsiak is lettünk, vajon az ASUS mérnökei mit raknak le legközelebb az asztalra? Két GTX780 Ti-t egy nyákon? Esetleg két R9 290X-et? Nem tudjuk, de az szinte biztos, hogy találkozunk mi még háború isteneivel, méghozzá teljes pompájukban.

Az ASUS MARS ROG 760-ast az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward