Asus N53 és N73: Új multimédiás notik az Asustól

Az Asus megjelenés előtt lévő multimédiás notebookjai jártak nálunk.

Asus N53 és N73: Új multimédiás notik az Asustól

1. Asus N53J - Specifikáció és hardver

Az Asus mindig is élen járt a multimédiás noteszgépek népszerűsítésében, erre talán legékesebb példa a múltkor nálunk vendégeskedő NX90 lehetne. Persze nem csak a prémium kategóriában igyekeznek meghódítani a vásárlók szívét, hanem a sokkal nagyobb profitot termelő középkategóriában is, elvégre ezekből a gépekből adják el a legtöbb példányt a statisztikák alapján.

Az N széria utoljára tavaly frissült, amikor is az N60-nal kaptunk egy AMD-s szívvel megáldott példányt is. Nálunk decemberben vendégeskedett utoljára ilyen masina, így kíváncsiak voltunk, hogy az Asus az azóta eltelt – informatikában mérve – borzasztó hosszú idő alatt mit hozott össze a boszorkánykonyhában.

Két méret kategóriában is frissült a sorozat, így egyértelmű volt, hogy mindkettőt elhozzuk egy alaposabb vizsgálatra. Kezdjük a sort az N53-mal, hiszen előre borítékolható, hogy ez a verzió lesz a népszerűbb – legalábbis a hazai piacon biztos.

Mitől lesz multimédiás egy notebook? Filmet lejátszani és zenét hallgatni ugye mindegyiken lehet, nyílván nem ezek azok a tulajdonságok, amelyek kiemelnek egy ilyen gépet a tömegből. A mi értelmezésünkben a multimédia kiegészítés gyorsgombokat, nagyfelbontású kijelzőt, az átlagnál jobb hangszórókat, Blu-Ray meghajtót és TV tuner kártyát jelent. Az N53-ban ezek közül elég kevés van meg, ettől függetlenül már ránézésre is megállapítható, hogy kinek szól a termék.

A Core i5-ös processzor mellett a szokásos 4 GB memóriát találjuk, az integrált Intel videokártyán kívül viszont kapunk egy középkategóriás GeForce-ot is, ergo az Optimus technológia dominál jelen esetben is. Nagysebességű csatlakozókból kettőt is kapunk, így választhatunk az eSATA és a harmadik generációs USB között. A Bluetooth, kártyaolvasó, HDMI csomag ma már szinte alapnak számít, így kiemelésük nem indokolt. A valamivel több, mint 250 ezer forintos vételárhoz 2 év garancia jár, a kereskedelmi forgalomba kerülő gépen pedig a tesztgéptől eltérően Windows 7 Home Premium csücsül majd. Tekintettel arra, hogy a készülék az újságíróknak szánt tesztpéldányok egyike volt, így egy tápegységen felül semmit nem kaptunk a géphez.

Az N53 nem egy hangos gép, ez már az első bekapcsolást követően észrevehető volt. Üresjáratban mindössze 45 fokon üzemelt a processzor, amely maximális terhelésre se ment 54 fölé. Utólag kiderült, hogy ez annak volt köszönhető, hogy az operációs rendszer nem emelte meg az 1200 MHz-es alap órajelet a szükséges 2400-ra. Ezek alapján sejthető, hogy a teszteredmények abszolút nem lesznek mérvadóak. Mindentől függetlenül az viszont biztos, hogy normál esetben se fogjuk elérni a 80 fokos határt, más kérdés, hogy a zajszint emelkedhet a nálunk tapasztaltakhoz képest. A videokártyát szerencsére sikerült megizzasztanunk, az üresjárati 47 fokhoz képest 68-ig melegedett fel, amely nagyon jó érték egy középkategóriás vastól – nem beszélve arról, hogy a zajszint gyakorlatilag itt se nagyon változott.

A processzor szerepét a már említett Intel Core i5-540M tölti be, amely 2.4 GHz-es órajelét a Turbo Boost technológiának köszönhetően legfeljebb 2.93-ig tudja feltornászni. Hyper-Threading technológiája miatt a két processzormag egyszerre négy szálon képes dolgozni. Az integrált videokártya maximális órajele 766 MHz, bár ez a játékoknál vajmi keveset számít.

Ahogy a bevezetőben már említettük, a processzorban lévő Intel HD Graphics-on kívül kapunk egy NVIDIA GeForce GT 335M-et is, amely bőven elegendő a mai játékok közepes részletességgel való futtatásához. 40 nm-es gyártástechnológiája ellenére a Microsoft DirectX 11-es API-ját még nem támogatja, ugyanakkor energiamenedzsmentje igencsak agresszív.

A merevlemez szerepét egy 640 GB-os Samsung mehajtó tölti be, amelyre nagyon kíváncsiak voltunk, hiszen webáruházunkban jelenleg messze ez a legolcsóbb, ekkora kapacitással rendelkező mobil winchester, így sokakat érdekelhet, mire is képes valójában. Nos, abszolút nem kell csalódni a kisméretű HDD-ben, hiszen sebessége gyakorlatilag a legjobbak között van az 5400-as fordulatszámú vinyók mezőnyében. Mind a lineáris olvasás, mind a fájlkezelés jól megy neki, ráadásul zajszintje is bőven a halk tartományban van. Gyárilag két részre van osztva, így egy-egy 298 GB-os partíció áll rendelkezésünkre.

A hangrendszer ezúttal is a Bang & Olufsentől érkezett és bár valóban jobban szól, mint az átlagos notebook hangszórók, a márkanév ezúttal nem sokat tudott hozzátenni a zenehallgatás és filmnézés élményéhez. A magas hangok tiszták, de mélyhangok egyáltalán nincsenek, ráadásul a közép tartomány is túlságosan harsány.

2. Asus N53J - Ergonómia

Kinyitás előtt az N53 kifejezetten szép notebook benyomását kelti, hiszen szálcsiszolt alumíniumból készült a fedele, valamint oldalról is fura íveket ír le a burkolat, megtörve ezzel a szokásos unalmas illesztéseket. A hátlap nagy része lecsavarozható, így a bővítések megoldhatók – más kérdés, hogy nagyon nincs mit bővítenünk a gépen.

A billentyűzettel nem voltunk maradéktalanul elégedettek, mert bár a nyomáspont rendben van, a gombok oldaltámasztása sajnos nem az igazi, így gépelés közben picit instabilnak tűnnek. A multimédiás besorolást a klaviatúra felett elhelyezkedő gyorsgombok adják, igaz, itt mindössze a hangerőt tudjuk szabályozni és a zenelejátszást elindítani, valamint megállítani.

A touchpad felülete abszolút használható, nem tapad hozzá az ember ujja, ráadásul mindenféle multi-touch műveletet támogat, illetve rendelkezik programozható zónákkal is. A bal és jobb egérgomb ellenben nem túl kényelmes, a legnagyobb sikerélményt akkor érhetjük el, ha a szélüket próbáljuk nyomni.

Oldalról remekül láthatók a furcsa ívek, amellyel a tervezők a szokásos párhuzamos vonalakat akarták megtörni – sikerült nekik, egész jó a látvány. Az egy szem USB 3.0 és eSATA port mellett találunk kártyaolvasót, HDMI-t és klasszikus USB foglalatokat is. A LAN csatlakozó elég szerencsétlen helyre került, de az űrkorszakban ne akarjunk amúgy se kábelekkel szórakozni, éljen a 802.11n-es WLAN.

A kijelző képe nagyon szép, a LED-es háttérvilágítás is egész homogén fényerőt biztosít, tényleg nincs gond a 15,6”-os „monitorral”, viszont a látószög csupán átlagos, valamint az 1366x768-as felbontás se éppen „multimédia ready” (HD-filmekhez persze elég).

A webkamera képe szintén nem kiemelkedő, bár arra, amire kitalálták tökéletesen elég. Amiért említést teszünk róla, az az eddig nem látott zárszerkezet, amely abszolút manuális és valószínűleg a por elleni védelmet hivatott biztosítani. Az ötletet díjazzuk, bár a megvalósítás a gép többi részéhez képest elég bazárira sikerült.

3. Asus N73J - Specifikáció és hardver

Az N53 után nem vártunk többet az N73-tól sem, amely öreg hibának bizonyult, ugyanis a két gép közül egyértelműen utóbbi a jobb. A következő pár oldalon kiderül, mi áll ennek a hátterében. Elöljáróban annyit, hogy nem a normálisan működő processzor.

Egy 17,3”-os notebookot már joggal nevezhetünk multimédiásnak, hiszen a kijelző mérete már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy élvezzük a mindennapos filmnézéseket. Azonban az N73-nál sokkal többről van szó, mint csupán nagyzolásról, lássuk tehát a részleteket.

A specifikáció alapján látszik, hogy egy erősebb géppel állunk szemben, gyakorlatilag minden szempontból. A négymagos processzor, a papíron erősebbnek tűnő videokártya, a Blu-Ray író, a full HD-s kijelző és a második merevlemez mind-mind megnyomják az árat, amely több mint 60%-kal nőtt a kistestvérhez képest. A Bluetooth hiánya furcsa, legalábbis az általunk tesztelt modellből valahogy hiányzott – ennyi pénzért ez egyértelmű, hogy fekete pont kell, hogy legyen. A kereskedelmi forgalomba kerülő változat valószínűleg itt is Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel kerül majd leszállításra. Az N53-hoz hasonlóan az N73 mellé is csak egy tápegységet kaptunk, így rejtély, mi lesz majd a boltokban is megvásárolható noteszgép dobozában.

Meglepő módon a jócskán nagyobb vázzal rendelkező N73 volt a hangosabb a két gép közül, igaz, a második merevlemez elvesz valamennyi helyet a hűtés elől, amely így nem feltétlenül nagyobb, mint az N53-nál. Azt sem árt észben tartani, hogy a Core i7-720QM energiamenedzsmentje még nem olyan fejlett, mint az i5-540M-é, továbbá már papíron is közel 40%-kal többet fogyaszt úgy, hogy videokártya sincs benne. Üresjáratban 43, maximális terhelésnél 81 fokot mértünk, egyik sem egy vészes érték ebben a kategóriában, de láttunk már jobbat, nem is egyszer. A videokártya 45-ről egészen 71 fokig melegedett, ez már egy fokkal jobb eredmény.

A Windows pontszámok elég jól alakultak, ha a merevlemezt kivesszük a játékból, akkor láthatjuk, hogy a legalacsonyabb érték 6.6, amely több mint kiváló. A processzor a maximálisan megszerezhető 7.9-ből 7-et vitt el, ez is elismerésre méltó, akárcsak az 1333 MHz-es memóriák által produkált gigászi méretű sávszélesség, amely 7.3 pontot hozott a konyhára.

Tekintettel arra, hogy a gépben található processzorban nincs integrált videokártya, így az egyetlen megjelenítő, amely a készülékben dolgozik az NVIDIA legújabb DirectX 11-es GPU-ja, a GeForce GT 425M, amely a Fermi architektúra mobil megfelelőjére épül – természetesen jóval egyszerűbb felépítéssel. A 96 shader egység 1120 MHz-en üzemel, a mellette dolgozó 1 GB DDR3-mas memória pedig 1600 MHz-en zakatol. Az alsó-középkategóriás VGA szerencsére 128 bites memóriabuszt kapott, így a 25,6 GB/s-es sávszélesség elég lehet sok mindenre – igaz nem feltétlenül 1920x1080-as felbontás mellett. Energiamenedzsmentje remek, maximális fogyasztása már kevésbé, igaz egy ekkora gépnél sokadrangú kérdés az üzemidő.

Összesen 1 TB tárhellyel gazdálkodhatunk, amelyhez 7200-as percenkénti fordulatszám is társult, így minden adott az asztali gépekhez hasonló élményhez. A sebesség ugyan nincs a legjobb hasonló merevlemezek között, de bőven a jó kategóriába esik a maximális 100 MB/s-os adatátvitellel. zajszintjüket tekintve mindkét HDD csendben tette a dolgát, ráadásul a hőmérsékletük is nevetségesnek mondható.

A hangszórók valószínűleg pontosan ugyanazok voltak, mint a kisebb notebook esetében, legalábbis mi nem igazán hallottunk eltérést a kettő között. A nagyobb ház miatt az N73 talán egy picit öblösebben szólt, de a különbségek ebben nagyjából ki is merültek.

4. Asus N73J - Ergonómia

Kinézetüket tekintve a két gép természetesen jelentősen hasonlít egymásra, ezen aligha lepődik meg bárki is. Alul némileg nagyobb fedelet találunk, ez a második merevlemeznek köszönhető. Elképzelhető, hogy egyesek le fogják csavarozni, hiszen itt már van értelme az egyik mágneses meghajtót SSD-re cserélni, bár igaz, hogy a multimédiás gépeknél inkább a tárhelyre, mintsem a nagy sebességre van szükség.

A billentyűzet szerencsére köszönőviszonyban sincs az N53-éval. Az alátámasztása jobb, a gombok oldaltartása is stabilabb, egy szóval jobb az egész. A gyorsgombok a klaviatúra bal oldalára költöztek, amely azért jó, mert így a billentyűzet legtöbbször használt része nagyjából középre került.

A touchpad nem igazán változott, gyakorlatilag pontosan ugyanazt kapjuk, mint a kistestvérnél, a jobb és bal gombok talán egy leheletnyivel puhábban járnak.

Csatlakozókból nem kapunk többet, mint az N53-nál, az viszont érdekes, hogy szinte az összes port a jobb oldalra került – jobb kezesek legnagyobb „örömére”. A Blu-Ray író egyébként akár hatszoros sebességgel is képes pörkölni a „kék” lemezeket.

A kijelzőről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hiszen TN panel ide vagy oda, a képe és maguk a színek is nagyon szépek, ráadásul ebben a méretben a full HD felbontás is egész használható, bár a betűk csak relatíve közelről olvashatók kényelmesen. A látószög is jobb az átlagnál, a fényerő tartomány pedig szintén bámulatos. Ilyen érzéseink utoljára a Hewlett-Packard 4720s hasonló méretű gépénél voltak.

A webkamera egy az egyben ugyanaz, mint a kisebbik változatnál, a piacos megoldású por elleni védelem is átöröklődött.

5. Asus N73J - Teszteredmények

A tesztek során igyekeztünk a nemrég nálunk járt NX90-hez hasonlítani, hiszen a processzor ugyanaz volt mindkét gépben, a kijelzők felbontása is megegyezett, így a videokártyák közötti különbségeket is könnyedén kimérhettük. Az N53-ról az említett processzoros gond miatt nincsenek eredmények, nem lett volna korrekt fele órajelen tesztelni.

A processzorteszteknél nem meglepő, hogy a különbség elhanyagolhatónak tekinthető, így gyorsan ugorjunk is tovább a sokkal izgalmasabb részhez.

Jól látható, hogy az újabb kártya valamivel lassabb, mint a régi, de a különbség nem számottevő az esetek többségében. Elmondható tehát, hogy az új generáció gyorsult, hiszen egy kategóriával lejjebb kapjuk meg nagyjából ugyanazt a sebességet, mint korábban.

Ami az akkumulátoros üzemidőt illeti, a teljesen átlagos hatcellás telep viszonylag hamar megadta magát az erőmű alatt, a dokumentum olvasós teszt is alig két és fél órát bírt ki, amely a méretet és a sebességet figyelembe véve amúgy nem rossz. Egy ekkora gépnél amúgy sem számít, hogy a full HD-s filmnézés alig egy és negyed óráig élvezhető.

6. Értékelés

Úgy látszik, az új HP Probookokkal elkezdődött trend folytatódik, miszerint a friss sorozat legméretesebb példánya sikerül a legjobban. Ott a 4720s vitte a pálmát minden téren, most a két új multimédiás Asus notesz közül egyértelműen az N73 a jobb. Egyszerűen nagyobb élmény használni a 17,3”-os gépet, érződik rajta, hogy tényleg vannak olyan dolgok, ami miatt multimédiára tervezték (opcionálisan például TV tuner is rendelhető bele). Az N53 inkább egy átlagos 15,6”-os notebook benyomását kelti, amelyet pár gyorsgombbal és némi formatervbeli változtatással akartak elterelni a multimédia irányába. A készülékek hazai forgalmazása hamarosan megkezdődik, így az előzetes árak még bármilyen irányba változhatnak (a dollár folyamatos gyengülése miatt nagy valószínűséggel lefelé).

A tesztben szereplő notebookukat az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

[bold]Asus N53J:

Pro:[/bold]

+ jó kijelző

+ halk működés

+ USB 3.0

+ NVIDIA Optimus technológia

+ 2 év garancia

[bold]

Kontra:[/bold]

- nem túl jó billentyűzet

- csupán átlagos üzemidő

- a nagy név ellenére középszerű hangszórók

- nem érezni rajta a multimédiás beállítottságot

Asus N73:

[bold]

Pro:[/bold]

+ remek kijelző

+ halk működés

+ jó billentyűzet

+ Blu-Ray író

+ 2 év garancia

+ DirectX 11-es videokártya

[bold]

Kontra:[/bold]

- viszonylag gyenge akkumulátoros üzemidő

- nem túl versenyképes ár

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward