ASUS MyPal A636N

Az ASUS jól felszerelt PDA-ját, a MyPal A636N-t vettük alaposan szemügyre az elkövetkező tesztünkben. x

ASUS MyPal A636N

Tartozékok

Az ASUS minden jóval, WiFi-vel, Bluetooth-tal, GPS-szel felszerelt PDA-ját, a MyPal A636N-t vettük alaposan szemügyre az elkövetkező tesztünkben.

Doboz, tartozékok

Az ASUS MyPal A636N védjeggyel lezárt dobozban érkezett. A méretes csomag tartalmaz a PDA-n kívül többek között egy részletes és egy gyorstalpaló kézikönyvet, telepítőlemezeket, egy dokkolót, egy autós töltőt, egy hagyományos töltőt, 1300 mAh-s akkumulátort, egy PDA-PC összeköttetést megvalósító USB kábelt valamint egy ASUS márkajelzéssel ellátott PDA-tokot.

Az ASUS-nak nincs szégyenkeznivalója a tartozékok tekintetében, az elvárt minőséget és mennyiséget teljesíti. Külön kiemelendő az autóba való felfüggesztő eszköz, aminek használtatával a PDA-nkat akár az autó szélvédőjének belső oldalára is ráállíthatjuk anélkül, hogy az instabillá válna, és leesne. (Bal alsó eszköz). Az 1300 mAh-s akkumulátor sűrű használat mellett 1-1,5 napig bírja, teljes töltése pedig villamos hálózatról 2-3 óra alatt megtörténik. USB-portról is tölthető, onnan azonban a kisebb áramfelvétel miatt tovább tart a procedúra. A doboz belső oldalán található még egy útmutató, aminek segítségével végre lehet hajtani a hard-resetet (a PDA teljesen a gyári állapotára áll vissza), illetve üzembehelyezéssel kapcsolatos jótanácsot is lehet rajta elolvasni.

A PDA specifikációi

Processzor: 461 MHz Intel XScale

Operációs rendszer: Windows Mobile 5

Kijelző: 240x320 méretű 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas érintésérzékeny LCD

Memória: 128 MB Flash ROM, 64 MB SDRAM

Bővíthetőség: Egy SD bővítőhely.

Méretek: 122mm x 73,2mm x 18,8mm

Súly: Elemmel 186g

A PDA, gombjai, portjai

A tartozékok felsorolása után térjünk a tárgyra, mégpedig az ASUS-tokban érkező A636N-re.

PDA

A gombok illetve csatlakozók, képernyő elhelyezkedése az alábbi képen látható. Az képmegjelenítésen lehet változtatni, mégpedig portré és tájkép módok között (alapállapotban portré módban indul). A kijelző alatt található egy kis hangszóró, mellette nagyító-, kicsinyítő-, hangosító-, halkító- gombok, valamint jobb oldalt egy mikrofon-, névjegyzék-, naptár aktiváló és egy alkalmazásváltó gomb.

A hátoldalán található a kihajtható GPS-vevő, a "hold" elnevezésű billentyű- és monitorzáró csúszka, valamint ide kell behelyezni az akkumulátort is.

Jobb oldalt található az infra port, a készülék tetején a ki/bekapcsoló gomb és az SD kártya bővítőhely, az alján pedig egy speciális ki/bemeneti port, hangszórókimenet illetve a reset gomb. Ez a ki/bemeneti port azért speciális, mert csak ezzel tudjuk tölteni, és ezzel tudunk USB-n szinkronizálni a számítógéppel. Éppen ezért létfontosságú ennek az interfésznek a védelme.

Szintén létfontosságú eleme a PDA-használatnak az egérhelyettesítő ceruza, ismertebb nevén stylus. Ebből egy darabot csomagoltak a készülék mellé, ezért érdemes beszerezni egy-két tartalék darabot. Ha a meglévő stylusunk már nem pontos, elkopott a hegye, esetleg már csúnya karcnyomokat hagy, akkor már mindenféleképpen érdemes újat vásárolni. Mivel az érintőképernyő a PDA legkritikusabb pontja, ezért a felületén található fóliáról is mindenképpen szükséges gondoskodni. 2-3 ezer forintért már lehet venni szuperátlátszó fóliákat is, amik többször levehetők és visszarakhatók, valamint moshatók.

Az operációs rendszer, programok

Az ASUS A636N PDA-n a Microsoft Windows Mobile operációs rendszere működik, ahogy azt a készülék hátoldalán látható felirat büszkén hirdeti. Aki használt már Windowst annak ismerős lehet a felület, aki nem, az sem indul hátránnyal, mert a PDA kezelése rövid idő alatt elsajátítható. A Start menü a bal felső sarokban található, itt léphetünk bele a mai teendőkbe, névjegyzékbe, naptárba, vagy a Settings menüpont alatt változtathatunk a PDA beállításain, avagy a Programs menüpont alatt a feltelepített programok között válogathatunk.

Az operációs rendszerbe beépített említésre méltó programok:

Alapvető számológép - sajnos komolyabb funkciók, például szögfüggvények hiányoznak belőle

Excel Mobile - Táblázatkezelő PDA-ra

File Explorer - Intéző

Games - Bubble Breaker és Pasziánsz

Internet Explorer Mobile - Webböngésze Pocket PC-re

Notes - Jegyzettömb

Outlook - Levelezésre

Pocket MSN - MSN csevegőprogram-kliens Pocket PC-re

PowerPoint Mobile - PowerPoint-bemutatók megtekintésére alkalmas, azonban szerkesztésükre, vagy újak készítésére nincs lehetőség benne

Word Mobile - Szövegszerkesztő program PDA-ra

Windows Media Player - Ismert médialejátszó program. WMA-t, WMV-t és MP3-at játszik le.

Lehetőségünk van az operációs rendszerrel kompatibilis programok feltelepítésére a Microsoft ActiveSync alkalmazáson keresztül. Ugyanakkor bármilyen .NET programot is futtathatunk rajta a mobil eszközökre szabott .NET-keretrendszer feltelepítése után. Az interneten számtalan Pocket PC-re való programot találhatunk, ilyen például az Adobe Acrobat Reader Pocket PC változata, vagy a Microsoft Reader segédprogram, de még lehetne számtalan nevet felsorolni. Egy biztos, hogy nem egy elhanyagolt platformmal van dolgunk. Ami a játékokat illeti, ott is nagyobbnál-nagyobb nevek sorakoznak. Ilyen például az ismert Call of Duty 2, Worms: World Party, Age of Empires, vagy a kevésbé ismert Orions: Legends of Wizards. Mondanom sem kell, hogy a lista itt is elég hosszú. A kellemesen játszható játékokat behatárolja a PDA felhasználási módja, ugyanis nincs egér, így az FPS-ek nagyon nehézkesen, és szenvedve játszhatóak, hasonlóan a konzolplatformhoz. Ajánlottak a logikai- illetve kártyajátékok. Lehetőség van a beépített Windows Media Player-nél jobb lejátszóprogram feltelepítésére (például BetaPlayer, TCPMP), ami kezeli az .avi kiterjesztésű fájlokat DivX, XviD tömörítéssel. Tesztelve lett még a magyar fejlesztésű iGo navigációs program is, ami hibátlanul működött.

GPS, Bluetooth, WiFi, extra funkciók, értékelés

GPS

A PDA-n a SiRF Star III GPS lapkakészlete dolgozik, ami a többi termékhez képest nagyobb érzékenységgel és pontossággal ruházza fel az eszközt. Mivel a kézikönyvben nem található információ róla, és az interneten is hosszas keresgélés után lehet rátalálni a pontos beállításokra, ezért itt leírom, hogy bármely program a COM5 porton keresztül tud kommunikálni a vevőel 4800 baud sebességgel alapbeállításon. Hasznos újítás, hogy a GPS vevőantenna nagymértékben forgatható, így rossz vétel esetén tudunk korrigálni a jelszinten az antenna földdel párhuzamos pozicionálásával.

Bluetooth + infravörös port

Az A636N kéziszámítógép képes Bluetooth 2.0 kapcsolatok létrehozására, fájlok küldésére, fogadására, kihangosításra és még rengeteg szolgáltatásra Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A PDA-ba épített managerrel nagyon könnyen hozhatók létre új kapcsolatok, és fogadhatunk fájlokat. A PDA ezek mellett még képes infravörös porton fogadni és küldeni állományokat, így régebbi telefonokkal is építhetünk ki kapcsolatokat.

[bold]WiFi

[/bold]Nem maradhatott ki a szolgáltatások közül a vezeték nélküli hálózatok használata sem. A készülék képes 802.11b és 802.11g kapcsolatok fogadására egyaránt. Ehhez az interfészhez is ugyanúgy tartozik egy könnyen használható kezelőfelület, amivel irányíthatjuk vezeték nélküli kapcsolatainkat. Ha sikerült egy ilyen elérési ponthoz csatlakozni, akkor a beépített Internet Explorer Mobile-lal már neki is lehet ugrani weboldalak böngészéséhez. A nagyobb, ismertebb oldalak támogatják a PDA-s megjelenítést, azaz a számítógépen tapasztalt megjelenés helyett PDA-méretű oldalt fog a böngésző mutatni.

Kézírásfelismerés

Igen, a PDA képes bizonyos mértékig felismerni a kézírást egy beépített Transcriber program segítségével. Használatához ajánlott elővenni az általános iskolában használt szépírást. Egyetlen hiányossága van, az ékezetes karaktereket nem ismer fel.

Értékelés

Az ASUS A636N egy sokoldalú, rengeteg funkcióval ellátott kéziszámítógép. Tartalmaz mindent, amire az embernek szüksége lehet, egy precíz GPS-vevőt, WiFi-t, Bluetooth-ot, és ehhez még egy praktikus készüléket és tokot is. Ajánlott minden maximalistának, aki kihasználná a funkcióit, márpedig ha van benne, akkor miért ne próbálná ki az ember. A 90 000 forint körüli ár pedig igen barátságos a többi PDA árához képest., nemszólva arról, hogy nem egy ismeretlen távolkeleti márkával van dolgunk, hanem az ASUS-szal.

Tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Sok funkció.

[*]Könnyű kezelhetőség.

[/list]

Nem tetszett:

[list type="unordered"]

[*]Kicsit lassú, ha sok minden fut rajta egyszerre.

[/list]

Köszönjük a PDA-t az Expert Computer Kft.-nek!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward