Asus monitor különlegességek

Ez alkalommal az Asus jóvoltából két újdonsággal is alkalmunk volt megismerkedni, méghozzá a T1 sorozat 24 inches kombójával és az MS széria 24 colos tagjával.

Asus monitor különlegességek

1. Bevezető

Ez alkalommal az Asus jóvoltából két újdonsággal is alkalmunk volt megismerkedni. A cikkből kiderül, hogy a T1 sorozat 24 inches kombója televíziós képességei mellett vajon megállja-e helyét a számítógépes megjelenítők világában is. Megtudhatjuk, hogy az MS széria 24 colos tagja csupán egy dizájn monitor vagy emellett képminőség tekintetében is van mit felmutatnia. A kijelzők TN panellel rendelkeznek és mindkettejük támogatja a Full HD felbontást.

2. Asus 24T1E - Áttekintés

Régóta nem járt nálunk tv-tuneres monitor, ezért most némi izgatottsággal vettük elő az Asus vadonatúj T1 szériás hibridjét. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis a hagyományos analóg adások mellett a digitális műsorok vételére is alkalmas, igaz a hazánkban használatos MPEG4 kódolást nem ismeri, így ezt nem volt alkalmunk kipróbálni.

A többfunkciós kijelző egy szép füles dobozban érkezik. A kellékek tárháza csak a legfontosabbakat foglalja magába, így a kipakolás után egy használati útmutatóval (digitális formában is), VGA kábellel, tápegység kábellel, és egy távirányítóval gazdagodunk, utóbbi már a 2db mikro (AAA) elemeket is tartalmazza.

Küllem tekintetében igazán nincs miért szégyenkeznie a T1-nek. A zongoralakk fekete festés ezüst díszlécekkel kiegészítve kellemes összhatást kölcsönöz az öszvérnek, így tévéként és monitorként is a szoba díszévé válhat. Az összképet feldobja a vastag hangszórósávon látható véletlenszerűnek tűnő rács, mely mintha virágmintát formázna. A lényeg, hogy ettől valamelyest barátságosabb a műszer külleme. Az anyagminőséget rendben találtuk, többnyire jó érzés tapogatni a műanyag házat. Egyedül a káva felső részén éreztünk némi lötyögést, mely csak döntögetés közben jelentkezett, de ezt leszámítva jól összerakottnak találtuk a készüléket.

Ahogy a tévé-monitor kombóknál ez megszokott, a kezelőszervek némileg különböznek a számítógépes kijelzőknél használatos megoldásoktól. A piktogramokkal ellátott nyomógombokat a panel tetején találjuk meg, mely a nehézkes leolvashatóság miatt nem tűnik jó ötletnek, de a gombócos és hosszúkás formáknak hála vakon is könnyen megkülönböztethetjük őket. A képbeállítások a távirányítóval is elvégezhetőek, ami sokkal gyorsabb, mintha felül, a nyomógomboknál kotorásznánk. A gyorsgombok közül egyedül a fényerőállítást hiányoltuk, de ezt leszámítva a főbb funkciók a panel tetején és a távirányítón is megtalálhatóak. Rendelkezésünkre áll bemenet váltás, hangerő szabályozás, csatornaváltás, és a Splendid módok közötti kapcsolgatás. Bár a csomagban egy CD-t is találunk, ennek ellenére nincs rajta szoftveres menü, a kényelmes kezelhetőségről egyedül a távirányító gondoskodik. A bekapcsolásért a panel elején, az infrás vevő melletti nyomógomb felel, mely egy integrált power Ledet kapott. Kék és narancssárga fénye nem vészes, inkább csak tájékoztató jelleggel bír, nehogy nekimenjünk a készüléknek a vaksötétben történő bóklászás alatt. Ha ettől is megszabadulnánk, akkor a kijelző hátulján található tápkapcsolóval teljes mértékben áramtalaníthatjuk azt.

A monitor talpát saját kezűleg kell összeszerelnünk, ami nem jár különösebb bonyodalommal, az előkészített csavarral könnyen a helyére illeszthetjük az ovális, nagyméretű talpat. Ahogy azt vártuk, a stabilitás jó, a nem éppen pehelysúlyú készüléknél nyoma sincs inogásnak, ráadásul a gumírozásnak hála üveg és fa felületen egyaránt megfelelően stabil tud maradni. A testreszabhatóság nem túl széles, a kijelző sem magasságállítással, sem elforgatással nem rendelkezik. Jó hír viszont, hogy az alapvető ergonómiai követelményeknek megfelel, így viszonylag széles dönthetőség áll a rendelkezésünkre, a panelt nemcsak hátrafelé, de néhány fokban előre is megdönthetjük, ha éppen erre van igényünk.

Ahogy ez a hátoldalon látszik, felfüggesztési lyukak nincsenek, elhelyezéskor tehát csak a monitor saját állványára hagyatkozhatunk. Annyi baj legyen, kárpótlásul csatlakozók garmadája fogad minket a hátlapon, itt minden megtalálható, melyet egy tévén vagy egy monitoron keresnénk.

A koaxiális antenna bemenet mellett található 2db HDMI, 2db SCART, egy S-Video, egy kompozit video, a komponens bemenetek, és az analóg számítógépes összeköttetéshez a VGA bemenet. Az audio csatlakozók széles tárháza is jelen van, a bemenetekről RCA és 3,5mm-es jack csatlakozók, a kimenetről pedig egy S/PDIF optikai digitális csatlakozó és RCA kimenet gondoskodik. A monitor továbbá kapott oldalra egy füles kimenetet is, így jobban jártunk, mintha ez is hátulra került volna.

Használat közben, ha megszűnik a bemeneti video jel, akkor erről csak egy felirat tájékoztat minket, a készülék nem kezd önálló keresésbe (mely idegesítő lehet), a bemenet váltása minden esetben kézzel történik.

3. Asus 24T1E - Televíziós képességek és OSD

Televíziós képességek

Először a kombó televíziós képességeiről számolunk be, hogy lássuk, mennyire jól használható kedvenc műsorainkhoz a gyártó T1 szériája. Ahogy azt említettük, a készülék csak az MPEG2 kódolású digitális adásokat képes kezelni, ezért a DVB tuner a teszt alatt pihenni kényszerült (ugyanis Magyarország az MPEG4 szabványt alkalmazza). Az analóg műsorok automatikus hangolása 10 perc alatt kész volt, az így talált 47 csatornát pedig a megszokott módon táblázatba rendezve kaptuk meg. A hangolás természetesen kézzel is történhet, és a csatornák frekvenciájáról is tájékoztatást kapunk. A programlista elemei módosíthatók (cserélés, törlés), de sajnos nem nevezhetjük át ezeket, az adatok a programinformációból kerülnek be. Kedvenc listánkat is összeállíthatjuk, ennek előhívására egy dedikált gomb található a távirányítón, a lista elemeit pedig a csatornalistából választhatjuk ki. A kényelmi funkciók közt az utoljára használt csatorna visszahívása is szerepel, mely szintén saját gombot kapott a távirányítón.

A használatot egy kényelmes távirányító könnyíti meg, melyen minden funkció kézre (ujjra) esik. A hangerő szabályozása a távirányítóval gyorsan történik, de ha a csatornaváltást lapozás vagy listás kiválasztás helyett számjegyekkel akarjuk végrehajtani, akkor ez csak nagyjából 3mp múlva történik meg. Ez annak köszönhető, hogy a készülék három számjegyet vár tőlünk, ha pedig ennél kevesebbet akarunk megadni (pl. a 14-es csatornára akarunk váltani), akkor kivárja a 3mp-es időtartamot (a gyors csatornaváltásra tehát marad az egyenkénti léptetés). Bár erről nem a távirányító tehet, mégis itt érdemes megemlítenünk. A távirányítóval tehát semmi kifogásolnivalónk nem akadt, a gyors használat érdekében pedig a legfontosabb lehetőségek dedikált gombokat kaptak, pl. képarány, hangsémák, Splendid módok, képfagyasztás.

A műsorújság előkeresése helyett használhatjuk a tévé teletext képességét, mely szorgosan eltárolja a háttérben végiglapozott oldalakat, mialatt mi a műsorra figyelünk. Ezek után a távirányító csatornaváltó gombjával pillanatok alatt lapozgathatunk köztük. Az alvás időzítő hasznos lehetőség (szintén dedikált gombot kapott), melynek segítségével a tévé 15/30/60/90/120/180/240 perces beállításokkal programozható automatikus kikapcsolásra.

A tévézés közben szerzett tapasztalataink alapján azt kell mondjuk, egy igazán jól használható darabbal volt dolgunk. A látószögek minden irányból megfelelőek (erre még később visszatérünk), az elhelyezéssel tehát nem lehet gondunk, egyetlen speciális esetet leszámítva. Ha ugyanis magasra szeretnénk tenni, arra a TN panel már kevés, de egy normál magasságú vagy egy alacsonyabb szekrényen soha nem lehet ilyen gondunk, és a panel az oldalt ülők számára is megfelelő láthatóságot biztosít. A színek alaphelyzetben természetesek és a képminőség a Splendid módokkal még tovább fokozható (ezt az OSD-nél tárgyaljuk részletesebben). A beépített előrefelé sugárzó kis hangszórókra szintén nem panaszkodhatunk. A dobozhangzás mérsékelt, emellett meglepően sok mélyhangot produkálnak viszonylag nagy hangerő mellett.

OSD

A kombó nem különböztet meg PC módot és televízió módot, így a menü is közös, a számítógépes használathoz mindössze a HDMI vagy VGA bemenetre kell átkapcsolnunk, az OSD minden bemenet esetén ugyanazokkal a képbeállítási lehetőséggel rendelkezik. A képernyőmenü a magyar nyelvet is ismeri, mely sokak számára hasznos lehet, bár néha vicces fordításokkal is találkoztunk. A szülői korlátozás hasznos lehetőség, segítségével csatornákat tilthatunk le, továbbá beállíthatjuk, hogy a tévé csak a távirányítóval legyen használható.

A kép széleskörűen konfigurálható, a menü szokásos fényerő, kontraszt, színtelítettség, élesség beállításain felül az Asus különleges Splendid képjavító motorját is használhatjuk. A profilok a Standard, Tájkép, Játék, Színház módokban merülnek ki, melyek látványos javulást hoznak, a színek az alaphelyzethez képest markánsabbak, élénkebbek (ám ez ízlés kérdése, hogy kinek tetszik). A ránézésre 6500K-nek megfelelő alaphelyzeti színhőmérsékletet a Felhasználói móddal konfigurálhatjuk (ajánlott értékei: 50,50,50), de emellett a gyári sémák közül is választhatunk (Meleg, Lágy, Hűvös). Van továbbá több állású zajcsökkentés, melyet az adás minőségének függvényében érdemes beállítani (a túl nagy zajcsökkentés eltűnteti a szemcséket, de mosottabb képhez vezet). A dinamikus kontrasztvezérlés (ASCR=ASUS Smart Contrast Ratio) pedig a kontrasztérték specifikációját hivatott feltornázni, de a gyakorlatban ennek nem sok jelentősége van. A képarány kezelésnél megtaláljuk a Négyzetes lehetőséget, mely a 4:3 aránynak felel meg, a Széles beállítást, ami a 16:9 megfelelője, a Panoráma módot, mely sajátos megjelenítéssel bír. Rendelkezésünkre áll továbbá két nagyítási lehetőség is, melyek az eredeti kép közepét nagyítják fel különböző mértékben. Sajnos a 4:3 mód és a nagyítás egyszerre nem lehetséges, mely olyankor lehet hátrány, mikor 4:3-as formátumban 16:9-es adást sugároznak (alul és felül fekete csíkokkal), ilyenkor ez a lehetőség is jól jönne.

A hangbeállításoknál előre elkészített sémákat találunk: Normál, Vokál, Rock, Lágy, Döngés. A fordítás kicsit vicces, de ettől függetlenül a változatos sémák mindegyike jól használhatónak bizonyult a gyakorlatban. A beállítások között a balansz szabályzás is megtalálható, továbbá hasznos lehetőség még az automatikus hangerőállítás. Ez olyankor lehet fontos, mikor a csatornák különböző hangerővel szólalnak meg. A térhangzás egy újabb felesleges extra, fura hangzása miatt maradjuk inkább a sztereo beállításnál.

Összességében nagyon elégedettek voltunk a tévés képességekkel. Kifogásunk a képarány kezelés és nagyítás kombinációjával volt, úgy véljük 4:3 arány nélkül a nagyítás csak felesleges extra. Továbbá jól jött volna a kép a képben (PIP) opció is, ugyanis nélküle nem lehet egyszerre számítógépezni és tévézni vagy egy képernyőn két bemenetet (pl. VGA és HDMI) használni.

4. Asus 24T1E - Képminőség (monitorként használva)

Ahogy ezt már korábban is megszokhattuk az Asus kijelzőitől a színek már alaphelyzetben is jók, a látvány pedig fokozható a Splendid képprofilokkal, így megnyerőbb hatást érhetünk el. Ezekkel viszont érdemes vigyázni, mert a színekkel való játszadozás a valós színvisszaadás rovására mehet. Az átmeneti skálák már alaphelyzetben (Standard mód) is némileg darabosak, de a különleges profilokkal tovább romlik a helyzet, ezért ezeket csak filmezéskor vagy játékoknál érdemes elővenni, ahol ezek a hibák nem szembetűnőek. A kijelző kontrasztja alapvetően jó, csupán a fekete világosabb árnyalatait kell mellőznünk a megjelenítésből, ami nem nagy tragédia, a TN paneles monitoroknál ritka, hogy a kontrasztskála minden eleme látható. Bár csak egy átlagos fényerőtartalékkal számolhatunk, mégsem kell aggódnunk, ugyanis a panel tükröződésmentes, így napsütésnél is élvezhető és olvasható marad a kép.

Ami a kép élességét illeti, HDMI-n tökéletesen elégedettek lehetünk. A VGA bemenet minősége (ahogy azt vártuk) némileg gyengébb a HDMI bemeneténél, de a helyzet korántsem rossz. Az élesítés valamennyire képest ezt kompenzálni, melyet a 0-100 skálán állíthatunk be 6 lépésben, ezt nagyjából középtájon érdemes hagyni. Jó hír, hogy a bemenetek képbeállításai egymástól függetlenül konfigurálhatóak. Így ha a valós megjelenítés érdekében a HDMI-n alacsonyabb kontrasztot szeretnénk használni, a VGA bemenetet viszont magasabb kontraszttal és fényerővel, esetleg eltérő színhőmérséklettel pl. filmekhez tartogatjuk (hogy megspóroljuk az újra beállítási procedúrát), akkor ennek sincs akadálya, a bemenetek egymástól függetlenül megtartják a korábbi beállításaikat. Az általunk kikísérletezett színhőmérséklet a lap alján olvasható, ezt PC-s használathoz (és tévézéshez is) alkalmazhatjuk, de mint mindig, most is buzdítanánk rá mindenkit, hogy keresse meg a számára legjobban tetsző beállításokat. Alacsonyabb felbontásokra evezve jól látszik, hogy a monitor előszeretettel alkalmaz élesítést, ami egyáltalán nem baj, mivel minden esetben élvezhető képet kapunk. Szövegolvasásra ugyan nem kifejezetten ajánlottak, de ilyenkor is olvasható marad a kép. A gyengébb VGA tulajok pedig játékok alatt sem panaszkodhatnak, nemcsak a 720p használható jól, hanem szinte bármelyik felbontást elővehetjük a célra. A monitor képarány kezelése a régebbi játékok által használt 4:3-ra terjed ki. Ha csak egy lépéssel szeretnénk csökkenteni a minőséget, akkor jogosan keressük az 1600*900-as felbontást, de sajnos helyette csak a 16:10-es arányú 1680*1050 található meg, mely enyhén torz módon jelenik meg (hozzátesszük remek élesség mellett, ami egy Full HD kijelzőn nem megszokott ennél a felbontásnál).

A háttérvilágítás, bár nem tökéletes, de még így is a legjobbak közé sorolhatjuk, mivel csak nagyon enyhe bevilágítás szűrődik be a képszélek felől. A foltosodás szintén minimális, ráadásul ezek csak teljes sötétségben és magas fényerő beállításnál jelentkeznek. Az élénk színek mellett (főleg Splendid-del) ez szintén fontos tényező a jó filmmegjelenítéshez, és ha már itt tartunk a fekete mélysége sem vészes, a sötétebb jelenetek fontosabb részletei még láthatóak. A monitor betekintési szögeit vizsgálva nincs miért aggódnunk, ugyanis a panelre oldalról is kellően széles rálátás nyílik, bár itt már némi sárgás elszíneződés is látható, de még élvezhető marad a kép. Felülről a szokásos kontrasztvesztéssel kell szembesülnünk, alulról viszont meglepően sokáig látható marad a képernyő. Összességében elégedettek voltunk a látószögekkel. Játékok alatt sem panaszkodhatunk zavaró utánhúzásra. A gyors képváltásokat jól kezeli a monitor, de azért látható, hogy „csak” egy gyorsítás nélküli 5ms-os készülékkel van dolgunk (a következő tesztalanyunk ennél meggyőzőbb volt). Bemeneti késése igen alacsony, így a közvetlenség érzetünk is jó, tehát a játék-próbát is kiállta a kijelző, mely egy tv-monitor kombónál ritkaság (itt általában a nagymértékű bemeneti késés a szűk keresztmetszet).

5. Asus MS246 - Áttekintés

És most lássuk az Asus ultra vékony, különleges formatervvel megáldott kijelzőjét, mely annyira friss, hogy szinte ropog!

Az MS széria esetében a csomagolás már puritánabb, azonban az egyszerű barna kartondoboz így is megfelelően ellátja feladatát, és szerencsére a füllel sem spóroltak, ettől könnyebb szállítani. A csomagban útmutató, garancia füzet, egy HDMI/DVI kábel, egy DVI/VGA átalakító, külső tápegység, és a különböző feszültségekhez három fajta vezeték található meg.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, az Asus MS szériája nemcsak a dizájn-érzékeny réteget fogja meg, hanem még azokat is megérinti, akik a hagyományos, szögletes formatervvel is elégedettek. A különlegesen vékony kialakítás érintőgombokkal társult, az összhatás modern és tetszetős. A panel valóban vékony, ennek érdekében a kijelző külső tápegységet használ, így az asztalon kis helyet foglal az egyébként nem éppen kisméretű 24 inches megjelenítő. A káva szemből a szokásos zongoralakk fekete fényezést kapta, melyhez fehér keret és hátlap társult. Az anyagminőség sem rossz, mert bár a közepesen vastag műanyagok nem kiemelten masszívak, az illesztések pontosak, így nincs miért panaszkodnunk.

Ahogy említettük, a vezérlés érintőgombokkal történik, méghozzá a káva elején, alul. Az érintésre érzékeny pontokat apró fehér pöttyökkel jelölték be, így eltéveszteni sem lehet őket. Az érintőfelület csak a megfelelő helyen fogadja el az érintést, így nem fordulhat elő véletlen „gombnyomás”. A reakció rendkívül gyors, melynek köszönhetően a használhatóság nappal kiváló. Érintőgombokról lévén szó a kitapinthatóság hiányzik, sötétben az összefüggő sima felület hátrányt jelent. Ilyenkor jönne jól a szoftveres menü, azonban ezt a funkciót sajnos nem támogatja a készülék. Kárpótlásul be kell érnünk az érintőfelület szép kék megvilágításával, mely a szürkületben való tájékozódást segíti. Gyorsgombként bemeneti jelválasztót, fényerőszabályzást, kontraszt szabályzást, és Splendid profilváltót kapunk, a legfontosabb funkciók tehát egy érintéssel elérhetőek. A power Led bekapcsolva és készenlétnél is kék színnel tájékoztat minket. Utóbbi esetben elhalványodik, ezért jelenléte sötét szobában sem zavaró, de ha ezt sem szeretnénk látni, akkor a monitor kikapcsolásával ez is megszűntethető.

Oldalról láthatjuk, hogy a panel igazán vékony, ezt a képek is illusztrálják. A talpat az MS246 esetében is nekünk kell összerakni. A művelet nem bonyolult, csak előbb rá kellett jönnünk, hogy hová kell illeszteni az éket, mely a gyűrű formájú talpat támasztja meg. Ez utóbbi az odakészített csavarral rögzíthető a panel hátuljához. Az így nyert stabilitás nem túl jó, de végül is a célnak megfelel, nem dől el a monitor. A konfigurációs lehetőségek a minimumra korlátozódnak, mindössze némi döntögetés áll a rendelkezésünkre. Ez csak szűk határok közt lehetséges, viszont nagyon könnyen állítható, erről árulkodik a gyártó Ergo-fit matricája is (egyébként a monitor teljesen függőleges állásba nem tolható, ~5% döntöttsége legalább mindig lesz). Elforgatás és egyéb testre szabás nincs, de legalább a magasságot jól eltalálták, a panel kellően magasra került a műanyag házban.

A felfüggesztési lyukakról és a kábelek elvezetéséről le kell mondanunk, bár utóbbi megoldható úgy is, hogy a zsinórokat a talpként használt körön átvezetjük, így némileg csökkenthető a kuszaság. A csatlakozók tárháza igen szűkös, ám a legfontosabbakat így is megtaláljuk. Az egy darab digitális bemenetet a HDMI szolgálja, plusz megkapjuk az ebből származó audio kivezetést egy 3,5mm-es jack csatlakozó formájában. Mellette található a VGA bemenet és a külső tápcsatlakozó, beépített hangszórók nincsenek. A video bemenetek közti váltás nem automatikusan, hanem minden esetben kézzel történik.

6. Asus MS246 - OSD és Képminőség

OSD

Habár formailag egy vadonatúj szériával van dolgunk, a belbecs (legalábbis ami a képernyőmenüt illeti) nem sokat változott. Az Asus szokásos lehetőségei várnak minket, de véleményünk szerint a jól bevált dolgokat nem feltétlenül kell megváltoztatni.

A Splendid színkezelő motor sémái továbbra is egyéni ízlésünk szerint konfigurálható, de a gyári értékek is jól használhatóak (Theater, Night View, Scenery, Game), melyek igencsak megnyerő képet varázsolnak az alaphelyzetben (Standard) sem rossz színvilágból. Alacsonyabb fényereje és nyugodtabb képe miatt munkához vagy internetezéshez ez utóbbit érdemes választanunk. A színekkel is játszó profilokkal markáns hatást érhetünk el, de jobb, ha csak filmeknél vagy játékoknál vesszük elő (erre még visszatérünk a képminőségnél).

A gyárilag kikapcsolt automatikus kontrasztszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell, de véleményünk szerint ez csak fölösleges extra, a gyakorlatban jobbnak tűnt egy jól beállított statikus kontrasztérték (az ajánlott értékek a lap alján olvashatóak). Az élességállítás (Sharpness) inkább a VGA bementen bír nagyobb jelentőséggel, de a HDMI-re is alkalmazhatjuk, ha markánsabb éleket szeretnénk. A Trace Free skáláján a túlvezérlés okozta hibákat kompenzálhatjuk, mely eljárás többek között zajcsökkentéssel teszi folyékonnyá a gyors mozgásokat, jelentjük sikerrel.

A Spendid profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsés módon változatlan marad, ezért ezt nem kell egyenként újra beállítani. Az előre eltárolt gyári sémák (Cool, Normal, Warm, sRGB) is használhatónak bizonyultak, de lehetőségünk van egyedi színkeverésre is, ezért inkább ezt javasoljuk. A szokásos extra, a Skin Tone ezúttal is megtalálható, segítségével a bőrtónus színét tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba (Reddish, Natural, Yellowish).

Az utolsó almenü tartalmazza a képarány kezelési beállításokat is. A régebbi játékok kedvelőinek jó hír, hogy a 4:3 móddal nemcsak a 4:3-as felbontások (1024*768, 1152*864), hanem az 5:4-es 1280*1024 is helyesen jeleníthető meg. Az OSD beállításai közt szerepel a pozíció és kilépési idő megadása. A menü több nyelvet ismer, de sajnos a magyarnak már nem jutott hely. Az információs almenüben a kijelző felbontásáról és képfrissítéséről kaphatunk tájékoztatást, a Reset pedig értelemszerűen visszaállítja a gyári alapértékeket.

Képminőség

Ami a fényerőt illeti, a kijelző hihetetlen tartalékokkal rendelkezik, a tökéletes olvashatóságról pedig a tükröződésmentes bevonat is gondoskodik. A színek szépek, a színátmeneti skálák is remek folytonossággal bírnak, de csak Standard módban. A Splendid különleges profiljaival már darabos a megjelenítés, ezért választanunk kell a markánsabb (egyébként gyönyörűen élénk) színhasználat és a színhelyes mód közül. Tippünk szerint filmekhez és játékra érdemes ezeket elővenni, munkára pedig maradjon a színhelyes alapállapot. A kontrasztérték jó, de a legsötétebb árnyalatokat már nem kedveli a monitor, a világosokkal viszont semmi baj, jól elkülöníthetőek egymástól.

Natívon a HDMI élessége szokás szerint tökéletes, a VGA bemenet pedig csak kicsivel rosszabb nála, a különbség alig észrevehető, ezért ezt is bátran elővehetjük. A monitor interpolációs képessége 720p-n és alacsonyabb felbontásokon bizonyult különösen jónak, ezeket szövegolvasásra is használhatjuk. Viszont az 1360*768 és 1680*1050 már kevésbé jól használhatóak, az 1600*900-at sajnos ez a készülék sem ismeri.

A háttérvilágítás korántsem rossz, de ha figyelmesen megnézzük, alul és felül enyhe bevilágítást is megfigyelhetünk. A foltosodás elhanyagolható, összességében tehát egy jó homogenitásról számolhatunk be, melyet az egyszínű képek is alátámasztottak. A fekete mélységét szintén a jobbak közé soroljuk. A kijelző legnagyobb erénye, hogy betekintési szögei kiemelkedően jók a TN paneles mezőnyben. Nemcsak oldalról lehetünk elégedettek (ahol a minőségromlás igazán kicsi), hanem felülről is, ahol a képernyő csak minimálisan veszít kontrasztjából. Alulról is szokatlanul sokáig színtorzulástól mentes marad a kép, mely szintén ritkaság. Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a TN panelek évről évre javulnak, erre kiváló példa az Asus eme típusa is. Ha játékra adjuk a fejünket, akkor is remek társunk lehet a monitor, ugyanis a gyorsítással ellátott panel kiváló válaszidővel rendelkezik. Utánhúzásnak és túlvezérlési hibáknak nyoma sincs, valamint bemeneti késéssel sem kell számolnunk, mely a közvetlen irányításnak tesz jót. Így tehát egy valódi játékos monitorral állunk szemben.

7. Értékelés

Asus 24T1E

Az Asus 24 inches T1 szériás öszvére bebizonyította, hogy végre nem kell lemondanunk a játékról, ha számítógépünk mellé egy tv-tuneres monitorral képzeljük el a jövőt.

A televíziós képességek igen meggyőzőnek bizonyultak. A távirányító kényelmes, a gyorsgombokkal elérhetőek a legfontosabb funkciók, ráadásul a beépített hangszórók is meglepően jól és hangosan szólnak. A 4:3 arányú nagyítást és a kép a képben funkciót hiányoltuk, ezeken kívül pedig a csatorna-, és bemenetváltás sebességét róhatjuk fel - csak hogy valami negatívumot is említsünk.

Monitorként hasonlóan jól szerepelt a T1. A betekintési szögek kellően szélesek, a színek (ha azt akarjuk) valószerűek, ha pedig extra hatást szeretnénk elérni, akkor a Splendidnek hála markánsabbak is lehetnek. Külön öröm, hogy játékra is bátran elővehetjük a kijelzőt, utánhúzás alig látható, a bemeneti késés pedig elhanyagolható. A testreszabhatóság viszonylag szűkre sikeredett, de nem lehet minden tökéletes, a fix magasságot legalább jól eltalálták és a dönthetőség is megfelelő.

Az értékelő táblázatra pillantva látható, hogy a kombóval gyakorlatilag minden területen elégedettek voltunk, ezért a még éppen elfogadható árcédula miatt (kb. 88-90 ezer Ft) a 24T1E típus az ajánlott minősítést is kiérdemelte. Értékelése: 80/100.

Asus MS246H

Tesztünk alapján már valószínűleg mindenki számára kikristályosodott, hogy az Asus vadonatúj dizájn monitorának nemcsak külcsín tekintetében van mit felmutatnia. A helyzet úgy fest, hogy az MS szériás kijelző a jelenleg játékra alkalmas monitorok legjavát tudja. Az utánhúzási- és túlvezérlési hibáktól mentes kép mellé közvetlenség társult, már csak arra kell figyelnünk, hogy natívon vagy 720p-n játsszunk. Filmekre szintén remek választás. A különlegesen nagy betekintési szögek Splendid móddal társítva magukért beszélnek, és emellett a háttérvilágítás miatt sem kell aggódnunk. Az egyetlen negatívum, amit a készüléknek felróhatunk, az a szűk testreszabhatóság, de a különleges dizájn és a helytakarékosság talán kárpótolni fog minket érte. Bár vételára egyelőre ismeretlen, a látottak alapján így is megkapja tőlünk az ajánlott minősítést. [bold]Értékelése: 80/100.

[/bold]

                                  

A teszttermékekért köszönet az Asus Magyarország Kft-nek!

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward