Asus K73SV: Mezei játékgép

Az Asus végre a belépő szinten is piacra dobta legújabb notebookjait, melyek közül a legnagyobb, játékra is alkalmas példány járt nálunk.

Asus K73SV: Mezei játékgép

1. Bevezető és specifikáció

Az Asus nemrég újította meg teljes notebook kínálatát, így a gyártó is rendelkezik már az Intel Sandy Bridge architektúrájára épülő modellekkel. Elsőként a legnagyobb, 17,3”-os változat járt nálunk, amely ráadásul a K73 család erősebbik régiójába tartozik, ugyanis nem csak a processzorban található integrált videokártyával rendelkezik, de tartalmaz egy meglepően erős GeForce GT 540M-et is.

A K széria mindig is a megfizethető teljesítményt jelentette és nincs ez másként a legújabb generációnál se. A fejlődés az előző modellekhez képest főleg hardverben érzékelhető, de természetesen a külsőn is valamelyest változtatott az Asus. Áttörésnek ugyan nem mondható, de mindenképpen érdekes lehet, hogy mind a billentyűzet körüli rész, mind a hátsó burkolat alumíniumból készült. Furcsa módon a korábbiaktól eltérően a K73SV specifikációja viszonylag szűk mozgásteret engedélyez, hiszen processzorból mindössze hármat, míg kijelzőből egy fajtát kapunk. Ez nem is baj, hiszen egyrészt megkönnyítik a felhasználók döntését, másrészt valóban felesleges volt 10-12 féle kiszerelés a korábbi generációknál.

A 210 ezer forintos kalkulált árhoz képest nem kapunk őrülten erős hardvert, hiszen GeForce GT 540M-mel rengeteg gyártó készít ma már notebookot, eggyel kisebb méretben már 150 ezer forinttól válogathatunk – operációs rendszer nélkül. A tesztben szereplő gép hivatalos listaára Windows 7 nélkül egyébként 190 ezer forint környékére várható, viszont a második merevlemezt – amelyhez a hely megvan minden K73SV-ben – nekünk kell beszereznünk, az nem része a csomagnak. Meglepő módon nem kapunk USB3.0-s portokat, pedig az Asus a legelsők között volt, akik büszkén reklámozták ezt a feature-t annak idején. Úgy látszik, mégsem tartják annyira fontosnak egyelőre, hogy minden épkézláb masinába betegyék, igaz, a konkurencia is hasonlóan tesz – jelenleg. Le kell mondanunk a másik nagysebességű adatátviteli megoldásról (eSATA) is, Bluetooth viszont van. Az akkumulátor egy mezei hatcellás telep, de ismervén a Sandy Bridge architektúra fogyasztását, 4-5 órás üzemidőt még így is lehet, hogy ki tudunk belőle sajtolni. A két év garancia régóta sztenderd a gyártónál, ráadásul háztól házig szolgáltatással együtt értendő. A készülék mellé csak egy 120W-os tápegységet kaptunk – amellyel elég gyorsan töltődött az akkumulátor –, a kereskedelmi forgalomba kerülő csomagban ezen kívül némi dokumentációt és telepítő lemezeket, valamint egy egeret találunk majd.

2. Hardver

Az első meglepetést a K73SV hűtőrendszere okozta, amely jóval halkabb volt annál, mint amire számítottunk – igaz, a hatásfoka viszont meglepően gyengének bizonyult. Üresjáratban a processzor 55, a videokártya pedig 52 fokon üzemelt, ha mindkettőt 100%-os terhelésnek tettük ki, akkor az értékek rendre 93, illetve 80 fokra módosultak. Bár aligha fogja bárki is ölbe véve használni a 17,3”-os óriást, ha igény lenne rá, megtehető, hiszen az alsó burkolat a 27 fokos teszthelyiségben se forrósodott át. Normál használat mellett egy méterről már alig lehetett valamit hallani a gépből, de maximális terhelés esetén is bőven a határérték alatt maradt a K73SV zajszintje, így ezen a téren bátran kijelenthetjük, hogy meg voltunk elégedve a géppel.

A Windows 6 pont körüli átlaggal díjazta a gép teljesítményét, amely jónak mondható nem csak a kategóriában, hanem úgy általánosságban is. Bár a GeForce GT 540M ezúttal "csak" 1 GB video memóriát kapott, órajelén szerencsére nem változtattak, így a Samsung RF511-nél látott teljesítménnyel kezdhetünk kalkulálni. Természetesen ma már minden NVIDIA VGA-t tartalmazó notebookban megtalálható a cég Optimus névre hallgató technológiája, amely lehetőséget ad az integrált és dedikált videokártyák közötti automatikus váltásra a felhasználó beavatkozása nélkül.

Említettük már, hogy merevlemezből kettőt is kapunk, azt viszont nem tettük szóvá, hogy ezek közül az egyik 7200, a másik viszont csak 5400 fordulatszámot tesz meg percenként. Valahol viszont logikus az Asus választása, hiszen a rendszer és a programok működéséhez elkel a nagy sebesség, az adatok tárolására viszont bőven jó egy lassabb, de hűvösebb HDD is. Mindkét vinyó halkan tette a dolgát és meglepő módon a gyorsabbik is elvolt 40 fok környékén, ami a Dell Latitude E5520m-nél látott 52 fokhoz képest remek eredmény.

A hangszórók ugyan szépen szóltak, ám semmivel nem volt több élet bennük, mint a kisebb kasztnival rendelkező notebookok esetében. Igaz, nem vártunk sokat tőlük, hiszen a K sorozat nem a multimédiáról, hanem a megfizethetőségről és a remek ár/teljesítmény mutatóról szól.

3. Ergonómia

Bár az Asus büszke rá, hogy a K73 egy része alumíniumból készült, a felső burkolat minden bizonnyal kivétel ez alól. A szokásos barna színű műanyag visszafogottan ugyan, de tűri a rá nehezedő fizikai nyomást, mindenesetre hordozni ezt sem lesz egy életbiztosítás – de ekkora méretben alapvetően az asztali gépet kiváltani akaró felhasználók gondolkodnak. A hátlap lecsavarozása után gyakorlatilag minden fontosabb alkatrészhez hozzáférünk, így gond nélkül kicserélhetjük az első számú merevlemezt egy SSD-re is – például.

A billentyűzet hiába nyert IF díjat és hiába portaszító, gépelni rajta nem túl komfortos. Az alátámasztással komolyabb problémák nincsenek, egyedül a billentyűk nyomáspontja az, ami nem lett az igazi. Picit hangos, lenyomásra pedig érezni némi instabilitást. Kategórián belül az Acernek valamivel jobbak a klaviatúrái (ott más problémák vannak), a HP és a Dell viszont egyértelműen jobbak az Asusnál ezen a téren.

A touchpad viszont sokkal szerethetőbb, nem csak, hogy minden létező multitouch műveletet támogat, de a jobb és bal egérgombok is halkan járnak, valamint a navigálásra szánt felület is meglelően érzékeny és könnyen kezelhető.

Az MSI-hez hasonlóan az Asus is azt az utat követi, hogy egyetlen oldalra zsúfolják az összes csatlakozót (amennyit csak lehetséges), míg az ellentétes oldalon legfeljebb az optikai meghajtó marad. Kétségtelen, hogy vannak a megoldásnak előnyei, de természetesen hátrányokkal is számolnunk kell, hiszen ha jobb oldalon felhasználjuk a csatlakozók felét, akkor az egeret meglehetősen távol kell tennünk a géptől, hogy a mozgatás során ne akadjunk bele semmibe. Talán elvárható lett volna ekkora méretnél, hogy a meleg levegő távozása ne oldalt, hanem hátul történjen, hiszen ezzel a zajszintet lehetett volna csökkenteni, valamint balkezesek számára a komfortérzet is egy kicsit nőtt volna.

A kijelzőről ez rossz szavunk nem lehet, az 1600x900 pixeles panel az átlagnál jobb képminőséggel próbálja a képernyő elé szögezni a játékosokat. Válaszideje ehhez mérten alacsony, a színek megjelenítésével viszont már akadnak gondok (túlságosan sárgás árnyalat alapértelmezés szerint). A fényerő tartomány bár kellően tág, mégsem az igazi, hiszen a minimális érték borzasztóan magas. A nappali erős fényt leszámítva mi sosem emeltük meg a panel fényerejét, ugyanis a legkisebb érték is viszonylag jól olvashatónak tűnt, így el lehet képzelni, hogy egy sötétebb szobában estefelé milyen drámai a helyzet. Ettől függetlenül meg voltunk elégedve a kijelzővel, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy ezt a gépet elsősorban otthon, egy asztalnál fogják használni a leendő vevők, ott pedig van lámpa, aminek a fénye sokkal erősebb, mint egy LCD-é. A webkamera egy meglehetősen régi jószág, maximális felbontása 640x480, valamint az autofókusz is hiányzik belőle. Képminősége megmenthetné, de az sem az igazi, viszont ha valamivel, akkor a mikrofonjával nincs gond.

4. Teszteredmények

A teszteknél leginkább az akkumulátoros üzemidőre voltunk kíváncsiak, de természetesen a processzort és a videokártyát is munkára fogtuk szokásunkhoz híven.

A CPU teszteknél, ami az AIDA64-et illeti, a Photoworxx furcsa eredményét leszámítva a papírformának megfelelően alakultak a dolgok. Sokkal érdekesebbek viszont a PCMark7 által kidobott számok, hiszen nem régóta használjuk a programot, így folyamatosan igyekszünk bővíteni adatbázisunkat az összes nálunk megfordult géppel. Látható, hogy a sokéves mezei Core 2 Duo-hoz képest 70-90% erőtöbbletet képes biztosítani egy újgenerációs Core i5, ami nem rossz.

A játékok esetében oda-vissza verték egymást a Samsung és az Asus GeForce GT 540M-mel szerelt Sandy Bridge alapú notebookjai. Néhol meglepően nagy volt a különbség a két versenyző között, viszont gyakorlatilag rendre az élen végeztek kategóriájukban.

Méretéhez és hardvereihez képest az Asus K73SV meglepően sokáig bírja akkumulátorról, magas fényerő ide vagy oda. Simán versenyképes a nála kisebb kijelzővel rendelkező notebookok között is, ami nagyon jó hír, más kérdés, hogy talán pont ez a kategória az, ahol ez a grafikon nem sok jelentőséggel bír. Mindenesetre mi örültünk annak, hogy egy ekkora géppel se lehet gond egy 3-4 órás áramszünet.

5. Értékelés

Ha belépő családként tekintünk az Asus K73SV-re, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy vélhetően sikerre számíthat majd – ha itthon is megjelenik a boltok polcain. Árával kapcsolatban egyelőre csak annyit tudunk, hogy Windows nélkül a tesztben szereplő változat ajánlott fogyasztói ára 190 ezer forint lesz, de ettől valószínűleg a legtöbb online áruház el fog térni – lefelé. A gyártónak egyelőre az a szerencséje, hogy elsők lehetnek a piacon a 17”-os belépő notebookok között, amelyek már a legújabb videokártyákat és processzorokat tartalmazzák. Sőt, 200 ezer forint alatt valószínűleg csak az Acer lehet veszélyes a K sorozatra, vagy a Dell lehet még kemény dió, ha a legújabb Inspironokból is befutnak a 17-es példányok. Ami a K73SV-vel kapcsolatban nekünk nagyon tetszett, az a kijelző, a touchpad, a két merevlemez hely, a halk hűtés és a rengeteg csatlakozó. Ami már kevésbé volt szívderítő az az USB3 és az eSATA hiánya, a továbbra is középszerűnek mondható billentyűzet és a ma már semmitmondónak és unalmasnak nevezhető dizájn. A megcélzott réteg viszont alighanem árgus szemekkel fogja figyelni a következő hónapokban a konkurencia hasonló portékáit, mert az is lehet, hogy a végén a K73SV jön ki győztesen a dologból.

Az Asus K73SV-t a gyártó magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ halk hűtés

+ két merevlemez hely

+ jó kijelző

+ jó touchpad

+ 2 év garancia

Kontra:

- középszerű billentyűzet

- elavult dizájn

- se USB3, se eSATA, az egyik legalább jól jöhetne

Hivatalos oldal: Asus

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward