ASUS G750JZ – lopakodó vadászbombázó

Az ASUS frissítette RoG szériás gamer notebookjait, a JZ jelzésű pedig az egyik legerősebb gép lett, ami mostanában kapható. Igazi hordozható erőmű!

ASUS G750JZ – lopakodó vadászbombázó

Specifikáció

Az ASUS a Republic of Gamers-es notebook szériájával elég szépen felküzdötte magát az élvonalba az utóbbi években, sőt, a hazai piacon talán az első hely is az övéké, mert a felsőkategóriában sokáig nem volt kihívójuk. Igazából most is csak egyetlen jelentkező van, aki lehúzná a koronát az ASUS fejéről, hamarosan róla is megemlékezünk. Még márciusban írtuk meg, hogy a frissül a RoG G750-es széria, és hogy várhatóan a csúcsragadozó jelenik meg először a magyar piacon. Valóban így történt, nem kellett rá sokat várni, a „gyengébb” változatok azonban máig nem futottak be, az alsóbb régiókban így be kell érjük az egy generációval korábbi belsővel.

A G750JZ kísértetiesen hasonlít elődjére, le sem tagadhatná, hogy az ASUS készítette, de ez így van rendjén. A szögletes, modern vadászbombázókra emlékeztető kinézet, az óriási szellőzők hátul, vagy a világító RoG logó mind a G széria ismertetőjelei. Ezeknek hála, már ahogy először kézbevesszük a masinát, elönt minket az érzés, hogy igen, ez egy ízig-vérig gamer notebook. Végigpillantva a specifikáción pedig valószínűleg minden mobil készülékre vágyó játékosnak beindul a nyáltermelése.

Az ASUS mérnökei ugyanis nem sokat gondolkodhattak, inkább fogták, és beletették a gépbe a jelenlegi legerősebb mobil videókártyát, majd gondoskodtak a megfelelő körítésről is. Bivaly processzor, 8GB memória, terabájtos merevlemez, SSD, mi kellhet még? Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy idehaza SSD nélküli változatokat kapni nagyrészt, de a jó hír az, hogy borzasztóan egyszerű beszerelni egy plusz meghajtót, így bármikor bővíthetjük a gépünket, nem kell lemondanunk se a nagy tárhelyről, se a villámgyors, SSD által gyorsított operációs rendszerről. Apropó operációs rendszer: az nem jár a géphez, így miénk a választás, de az ASUS nem túl meglepő módon a Windows 8.1-et ajánlja. Az egyetlen ijesztő része a gépnek a súlya, amit emelgetéskor és ölbe véve is azonnal megérzünk majd, de valamit valamiért.

Hozzánk nem gyári felszereléssel érkezett a G750-es, így csak egy féltégla járt mellé, ami a bő 200 Wattos tápadaptert jelenti, de a bolti csomagban van még kábelkötegelő és némi dokumentáció is. Gyárilag ennyit kapunk, de ha hajlandóak vagyunk egy kicsit mélyebben a pénztárcánkba nyúlni, akkor felszerelkezhetünk RoG-os kiegészítőkkel. Mi egy komplett csomagot kaptunk kölcsön: a notebook stílusosan egy RoG hátizsákban bujdokolt, ami egy GX1000-es egeret is rejtett, és hogy ne zavarjuk a többieket játék közben, még egy Cerberus fülest is hozzácsapott az ASUS Magyarország a pakkhoz. Impozáns csomag, a geek faktor az egekben, nem semmi ilyen felszereléssel besétálni egy LAN partyra.

A Cerberus egy külön cikket is kapott pár napja (és egy kövér ajánlott plecsnit), így most nem foglalkoznánk vele bővebben, de a hátizsák mellett nem mehetünk el szó nélkül. Értelemszerűen a hátsó párnázott részben helyezhetjük el magát a notebookot, a középső rekeszben tárolhatjuk a billentyűzetünket, egerünket, a tápadaptert és fülesünket, de utóbbiból egy Cerberus méretű azért nem könnyen fér el, ha megpakoljuk minden jóval a hátizsákot. Vannak benne még cipzáras részek pl. kompakt fényképezőgépnek, az első rekeszbe pedig pakolhatunk minden egyéb apróságot. Értékelendő figyelmesség az ASUS részéről, hogy még egy tok is a részét képezi a csomagnak, ami a külső merevlemezünket védheti, a jobb vállpánton pedig egy mobiltelefon tartó is van. Ez sajna nem igazán kedvez a manapság kapható óriási okostelefonoknak, még egy 4,7 colos Xperia SP is csak úgy fért el benne, hogy a cipzárt nem tudtuk teljesen felhúzni, de azért eléggé ahhoz, hogy biztonságosan tartsa a mobilt, szóval kb. ez a maximális méret, amit megpróbálhatunk oda berakni. Magát a zsákot RoG Nomad néven találjuk meg az árlistán. Mi tagadás, az ASUS-nak egy kicsit vastagon fogott a ceruzája a beárazásakor, amikor még tudtunk hozni belőle, 28 ezer forintba került.

Galéria megnyitása grid_on

A csomag utolsó darabja a GX1000-es gamer egér. Ez sem egy olcsó jószág, az ára egyértelműen az élmezőnybe sorolja, de szerencsére a képességei is. Kissé szögletes hátsója miatt tökéletesen illik a G750-es mellé, a dizájnja nagyon megkapó, az alumínium borítás a tetején pedig erős minőségérzetet kelt. Bal oldalt három extra gombja van, a görgő alatti DPI váltó a világításával mutatja, hogy éppen melyik szinten vagyunk, míg a hátsó átlátszó rész világítása az aktuálisan beállított profiltól függ (nincs világítás, vörös, zöld, narancs). A lézeres optika felbontása 50-től 8200 DPI-ig állítható, így minden játékhoz lesz megfelelő beállítás. A hozzá való szoftverben minden gomb jelentése lecserélhető, és még komplex makrókat is létrehozhatunk benne. Maximalisták az extra súlyoknak köszönhetően még az egér súlyával is játszogathatnak. Nekünk alapvetően eléggé megtetszett a GX1000-es, a G750 mellé kiegészítőnek tökéletes (kivéve ha valaki pl. még több gombra vágyik, vagy balkezes, mert bár szimmetrikus az egér, a jobb oldalán nincsenek gombok).

Galéria megnyitása grid_on

Most viszont foglalkozzunk végre a mai nap főszereplőjével, a G750JZ-vel!

Hardver és hangzás

Óriási szellőzőnyílások és méret ide vagy oda, mi azért aggódtunk, mielőtt elkezdtük tesztelni a gép hűtését, elvégre a csúcsváltozatot kaptuk meg, aminek nem semmi belsőt kell lehűtenie (négymagos processzor, GTX880M). Szerencsére arról számolhatunk be, hogy a játékos gépek közül még mindig a G szériának van az egyik legjobb hűtőrendszere. Üresjáratban a processzor körülbelül 40 fokos, és a gép is elég halk. A processzort terhelve 70-80 fok között mászkált a hőmérő, ami így nyáron egyáltalán nem rossz. Ha a GTX880 is beszáll a buliba, akkor 80 fok körül lesz végig a CPU, míg a GPU 90 és 100 fok között ingázik. Játékok alatt úgy vettük észre igyekszik 93 fok környékén tartani a rendszer a GeForce-ot, és ezt sokszor órajel csökkentés nélkül is sikerül elérni, ami azt jelenti, hogy közel 1GHz-en megy a GPU. A hűtés ilyenkor már viszonylag hangos, de még mindig jóval az alatt a zajszint alatt van, mint amire számítottunk, abszolút elviselhető. A billentyűzet sem forrósodik át, a meleg nagy része a hátsó szellőzőkön távozik.

Két ilyen is található a G750-ben

Itthon egyelőre csak Core i7-4700HQ-val kapható az új generációs G750. 4 mag, HyperThreading, 2,4GHz-es alap órajel, 3,4GHz-es Turbo órajel, 6MB L3 cache és 47 wattos TDP, röviden így lehet leírni ezt a processzort. Már ebből is látható, hogy sok asztali társa megirigyelné a teljesítményét, valószínűleg nem okoz neki problémát a GTX880M kihajtása, hiába jelenleg ez a legerősebb mobil VGA. Persze ha épp nem használjuk az nVidia erőművét, akkor ott van a Core i7-ben található Intel HD Graphics 4600-as, ami maximálisan 1200MHz-en ketyeghet ebben a processzorban, így egyszerűbb játékok futtatására bőven elég lehet (egy Hearthstone meccsért pl. kár elindítani a GeForce-ot). Az integrált és a dedikált VGA között természetesen ezúttal is az Optimus technológiával tudunk váltani, a részletes beállításait megtaláljuk az nVidia vezérlőpulton.

Most azonban foglalkozzunk a lényeggel, a GTX880M-mel, mert hiába az erős processzor, mégiscsak ez fog igazán izzadni, ha beindítunk egy nagyobb gépigényű játékot. Elődjétől, a GTX780M-től csak GPU órajelben tér el az új csúcskártya, de ennek hála bő 20% teljesítménynövekedésre lehet számítani néhány játékban. A GTX880M alapja egy teljes értékű GK104-es GPU, ami azt jelenti, hogy 1536 shader fogja átrágni magát a kapott feladatokon, akárcsak egy asztali GTX770-es esetében. Papíron 10-29%-kal alacsonyabb eredményekre számíthatunk a GTX770-hez képest, attól függően, hogy a GPU, vagy a memória-sávszélesség lesz a szűk keresztmetszet. Ez alapján egy asztali GTX760-as szintjét biztos hozza majd a kártya, de hogy valójában mire képes, arra két oldal múlva visszatérünk (nem kell most azonnal lapozni, tartogat még érdekességeket a gép!).

A mi tesztpéldányunkban az 1TB-os Hitachi merevlemez mellett egy SSD RAID tömb volt, ami két darab 128GB-os Sandisk egységből állt össze. Az eredmények magukért beszélnek, a bő 800MB-os szekvenciális olvasást csak a PCI-Expresses meghajtók tudják még hozni, úgyhogy ha bármi gondunk lesz a rendszerrel, az nem a háttértárak miatt lesz.

Mint a fenti ábra mutatja, az sem gond, ha a nagyobb játékokat az 1TB-os Hitachi merevlemezre telepítjük majd, mert az is a gyorsabb példányok közül való, és a hangját se igazán hallani, de ez valószínűleg a hűtésnek is köszönhető (az azért elnyomja a nagyon halk neszeket).

Ha felsőkategória és ASUS, akkor általában egy SonicMaster felirat is megbújik valahol a gépen, de a G750 valahogy mégsem hirdeti magáról, hogy erős audió rendszer lenne benne. Pedig van, nem is akármilyen. Persze nem fogja egy rendes hangfalszett minőségét hozni, de notebookos viszonylatban nagyon jó hangzással rendelkezik a G750, még egy apró mélynyomót is kapott. Ez utóbbitól azonban tényleg nem kell csodát várni, viszont jó hír, hogy akárhogy használtuk, nem rezonált tőle az egész gépház. Ha a fülesre szavaznánk, az saját erősítőt kapott, így a nagyobb ellenállású példányok meghajtására is használható a G750, ha pedig nem lennénk elégedettek a hangzással a RoG Audiowizardban kedvünkre piszkálgathatjuk azt. A kistestvérében, a G550-ben nincs benne a füles erősítő, és külső mélynyomó jár hozzá, egyébként elvileg hasonlóak a képességei.

Ergonómia és kinézet

A G750 kinézete ismerős lehet azoknak, akik követték a széria alakulását, radikális változtatások az utóbbi időben ugyanis nem történtek. A zsanér nem tűnik rossznak, valószínűleg nem adja fel a garanciaidő előtt, a fedlap viszont nem olyan erős, mint azt ránézésre gondolnánk, egy ujjal is benyomható, úgyhogy jobb ha nem csapjuk hozzá semmihez a gépet (mondjuk a súlya miatt szerencsére ezt nem is lenne könnyű kivitelezni, ráejteni már könnyebb valamit).

Bővíteni nagyon könnyű a gépet, a hátlap megfelelő része egy rejtett csavar kiszedése után leszedhető. A panel alatt található két merevlemez hely és a memória slotok. Az itthon kapható példányok esetében itt 8GB memóriával és a már bemutatott 7200rpm-es, 1TB-os merevlemezzel találkozhatunk.

A billentyűzetnek fehér háttérvilágítása van, aminek még a fényereje is állítható négy szinten. Az alátámasztás teljesen rendben van és a nyomáspont is ideális helyen van, úgyhogy ha meg kell írni pár levelet két meccs között, nem fogjuk elsírni magunkat, mint néhány gamer gépnél. A méret miatt természetesen numerikus rész is van a gépen, és jó hír, hogy az iránygombokat nem nyomorították össze.

A touchpad érzékenysége és felülete jó, de érdekes módon néha nem vette be a többujjas utasításokat (pl. egyszerű görgetés). Nem sikerült rájönnünk miért, lehet, hogy csak a nálunk lévő példány problémája volt. Külön gombok vannak, úgyhogy nem az érintőfelület széleit kell nyomogatni, viszont eleinte kicsit fura érzés, hogy a gombokat a billentyűzetet és a touchpadot körülvevő burkolat szintje alá lehet nyomni. Böngészés közben azért ez nem fog problémát jelenteni, játékokra pedig jó eséllyel úgyis külön egeret használunk majd.

Csatlakozók tekintetében nem lesznek problémáink, az egyszer biztos. Bal oldalra a Blu-ray meghajtó mellé két USB 3.0-s port, egy Kensington zár és egy memóriakártya-olvasó került. Utóbbit így nagyon kényelmesen lehet használni, örültünk, hogy nem elöl van. A front vonalon nincs is semmi egyébként, ahogy hátul is csak az óriási szellőzök fogadnak minket. A jobb oldalon viszont igazi csatlakozóerdő található: füles kimenet (erősítős), mikrofon bemenet, még két USB 3.0 port, Thunderbolt és HDMI 1.4 csatlakozó, LAN port, D-sub videó kimenet és tápcsatlakozó. A G750 kezeli a 4K-s külső kijelzőket is, és egyszerre akár három monitor is ráaggatható.

A 17 colos kijelző sajnos TN panelre épül (pedig a kisebb G550 már kapható IPS-sel), de legalább a jobbak közül válogatott az ASUS. Tűéles és szép képet kapunk, meglepően jó horizontális betekintési szögekkel, és rémesen pocsék vertikálisokkal. Ha valaki fölénk áll miközben játszunk… hát nem sok mindent fog látni. A fényerő elég sok lépcsőben állítható, bár a két legalsó ránézésre nekünk ugyanolyannak tűnt, és talán egy kicsit magas is egy teljesen sötét szobába érzékeny szeműeknek. A maximálisra viszont nem lehet panasz, és mivel matt bevonatot kapott a panel, borotválkozni/sminkelni sem ez előtt fogunk. Kivéve persze ha bekapcsoljuk a 720p-s webkamerát, ami szereti a természetes fényt, de videó beszélgetésekre vagy streamek kiegészítésére bőven jó (a GeForce kártya miatt természetesen van ShadowPlay támogatás is).

Teljesítmény

Core i7-4700HQ-val szerelt gép most jár nálunk először, de hasonló erejű processzorokhoz már volt szerencsénk, úgyhogy van mihez hasonlítanunk.

Bár az abszolút első helyet nem sikerült megszereznie CPU fronton a G750-nek, azért az vitathatatlan, hogy az egyik legerősebb mobil processzor lakozik benne, úgyhogy valószínűleg senki sem fog panaszkodni, aki játékra veszi. Főleg ha ránéz az alábbi diagramokra:

A mobil grafikus vezérlők között egyértelműen a GTX880M a király. Bár az AMD egy GPU-s csúcsmegoldása még nem fordult meg nálunk, ismerve a felépítését, esélytelen, hogy gyorsabb legyen ennél a GF-nél. Az alacsonyabb fogyasztás miatt mobil fronton most az nVidia tud erősebb vasakat pakolni ugyanakkora TDP keretbe. Az azonban nem túl izgalmas ha csak azt mutatjuk meg, hogy mobil fronton a GTX880M mindent visz, ezért összehasonlítottuk a teljesítményét asztali grafikus vezérlőkével is.

Jól tippeltünk a cikk elején, a GTX760 szintjét könnyen hozza a GTX880M. Bármit játszhatunk vele a notebook natív felbontásán (1920*1080), ha nem is a maximális (azok néha nagyon elszálltak), de magas minőségi beállítások mellett mindenképpen. Ahol lemarad kicsit, ott a memória-sávszélességének köszönheti ezt, MSAA nélkül pl. már gyorsabb Batman alatt, mint a GTX760 (ugyanúgy MSAA nélkül természetesen).

Aprócska, ámde fontos kitérő: az ASUS szeret saját szoftvereket is mellékelni a gépeihez, így például a G750JZ esetében akár tuningolhatnánk is a VGA-t, de egyrészt nem láttuk értelmét, másrészt a hőmérséklete ebben a melegben így is a tűréshatár környékén volt. De ez csak egy extra opció, nem is ez a lényeg, hanem a Power4Gear, ami az energiamenedzsmentért felelős, és előszeretettel összeveszik a Windows saját beállításaival, sőt, néha úgy leszabályozta a GTX-et, hogy csak pislogtunk. 250MHz-től 993-ig ment mindenen és azért nem mindegy hogy valami épp 60 fps-sel megy, vagy csak 15-tel. A megoldást a szoftver törlése jelentette, ami után újrateszteltünk mindent, így jöttek ki a fenti eredmények. Most pedig vissza a teszthez, jöhet az üzemidő!

A G750-ben egy elég combos akkumulátor van, de egy óra alatt így is elfogy, ha mindent kipréselünk a gépből. Két-három filmet azért végig lehet vele nézni, ha az integrált grafikus vezérlőre hagyatkozunk, és böngészéssel is kihozható kb. 5-6 óra belőle, ami egy ekkora monstrumtól nem rossz. Ha játékkal akarunk tölteni egy több órás vonatozást, és nincs konnektor, akkor a GeForce Experience Battery Boost szolgáltatása segíthet nekünk, tapasztalataink szerint 2-3 órát játszhatunk vele (persze ez játékfüggő is, mindegyik máshogy terhel).

Értékelés

Bár viszonylag kicsit frissített G szériáján az ASUS, ez pont elég volt arra, hogy a maximalistákat ismét kiszolgálja, hiszen túl sok gépben nem láthatunk manapság GTX880M-et. Az egyetlen igazi ellenfele a G750JZ-nek az MSI GT70-ese lehet, ami nagyon hasonló specifikációval rendelkezik, és már a tesztasztalon fekszik, úgyhogy nemsokára beszámolunk róla, hogy mire képes. Általában ahol el szoktak bukni az ilyen gépek, az a hűtőrendszer (100 fokos Lenovo Y510p pl. két GPU-val), de az ASUS mérnökei jelesre vizsgáztak ebből a szempontból, megkockáztatjuk, hogy a G750-ben lévő duál hűtés talán a legjobb, amivel eddig találkoztunk. A gép erejére sem lehet panasz, jelenleg kb. ez a maximum, amit játékra lehet kínálni. Pozitívum még, hogy a RoG szériás laptop nagyon stílusos külsőt kapott és több hozzá illeszkedő kiegészítő is vásárolható mellé (Nomad hátizsák, GX1000-es egér). Csatlakozók tekintetében mindent megkapunk amire szükségünk lehet, talán még többet is, hiszen Thunderbolt portot még viszonylag kevesen használnak, de DisplayPort kimenetnek még jól jöhet. Az audió rendszer remek, a fejhallgató erősítő dicséretes és a billentyűzet is jó a gamer notis mezőnyben. A touchpaddal viszont egy kicsit barátkozni kell, és bár alapvetően szép színei vannak a felhasznált TN panelnek is, ebben az árkategóriában már valószínűleg sokan örülnének egy IPS kijelzőnek, még akkor is, ha ez egy kis felárral járna. Ezen kívül egy ilyen robosztus gép esetében jó lenne némi merevítés a fedlap alá, de más fronton nem igazán tudunk belekötni a G750-be, mindenképpen érdemes elgondolkodni rajta ha gamer gépet keresünk, annyira, hogy tőlünk egy plecsnit is kap.

ASUS RoG G750

Pro:

+ Brutális teljesítmény

+ Nagyon jó hűtőrendszer

+ Rengeteg csatlakozó

+ Jó audiórendszer (mélynyomó és füles erősítő)

Kontra:

- A touchpad lehetne jobb is

- A felsőkategóriából el kéne tűnnie a TN paneleknek

Hivatalos honlap: ASUS honlap | ASUS RoG G széria honlap

Vásárlás: Irány a webáruház

A teljes RoG pakkot az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward