Asus eee PC 701: Notebook Liliputnak

Végre megérkezett az Asus minigépe, meg is nyúztuk rendesen.

Asus eee PC 701: Notebook Liliputnak

I. Specifikáció és kellékek

Az Asus nagyjából fél évvel ezelőtt dobta piacra kifejezetten tanulás és szórakozás céljából mini notebookját (eee PC néven), amely már a premier előtt osztatlan sikernek örvendett, iszonyatos előrendelések érkeztek rá. Ismerkedjünk meg tehát ezzel az igazán kis méretű jószággal, kapni fog hideget-meleget, de az összkép bíztató, szerencsére az Asus a készülék legnagyobb hibáját már kijavította, igaz a megoldás egy új eee PC piacra dobása lett.

Bár a képen látható minden fontosabb információ, azért a szokásos táblázatos felsorolást nem hagyjuk ki.

Processzor: Intel Celeron ULV 353 (900@630 MHz, 70 MHz FSB, 512 kB L2 cache)

Memória: 512 MB ASint Tech. DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel i910GML

Videokártya: Intel GMA900

Hangkártya: Realtek ALC662 HD Audio

Kijelző: 7” (800x480, Anti-Glare)

Merevlemez: Silicon Motion SM223A SSD 4 GB

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros L2 Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG Wireless Network Adapter max. 54 Mbit/s

Modem (56k): van

Modem (HSDPA): nincs

Webkamera: van (VGA)

FireWire: nincs

Bluetooth: nincs

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van (SD/MMC)

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 4 cellás 4400 mAh (33 Wh)

Operációs rendszer: Windows XP Home SP2

Mint látható a gép nem egy atomerőmű még távolról sem, a processzor eredeti alacsony órajeléhez képest is vissza van fojtva, ezen internetes források szerint egy szoftveres tuninggal segíteni lehet, mi ezzel nem bűvészkedtünk. Merevlemez helyett egy SSD meghajtó kapott helyet a gépben, amely fényévekkel jobb elérési idővel rendelkezik, írási és olvasási képessége megegyezik egy vinyóéval, fogyasztása alacsonyabb, viszont kapacitása kisebb és drágább is. Van WLAN, memóriakártyaolvasó és webkamera is, ezek örömteli hírek, mindazon által az akkumulátor kis kapacitású illetve a kijelző méretét és felbontását se vitték túlzásba, a későbbiek folyamán kifejtjük, hogy ez milyen hátrányokkal jár.

Az akkumulátoron kívül kapunk egy miniatűr méretű hálózati tápegységet borzasztó hosszú kábelekkel (iskolai használatnál előny), egy felhasználói és gyorsútmutató kézikönyvet, egy helyreállító CD-t, egy optikai egeret, amely használat közben rózsaszínen világít, valamint egy puha hordtáskát, amibe a gépen kívül semmi nem fér bele, így a további kiegészítőket külön helyen vagyunk kénytelenek cipelni.

II. Belsőségek és használhatóság

A gép felnyitása után pár percig nézegettük azt, hiszen ekkora méretű noteszgépet csak a Vye-től láttunk eddig, az Asus terméke kicsit minőségibbnek hatott. Első utunk a BIOS-ba vezetett, ahol semmi érdemleges funkciót nem találtunk, az egyetlen a gyors bootolás lehetőségének bekapcsolása volt, amely a POST-olási időszakot kihagyja és egyből az operációs rendszert (jelen esetünkben a Windows XP-t) kezdi el betölteni. Az eee PC végig némán üzemelt, terhelés nélkül gyakorlatilag passzívan ment, az egyetlen ventilátor, ami a gépben található nagyon lusta volt, éppenhogy csak felpörgött párszázas fordulatszámra. A processzor terhelés esetén 56 fokig melegszik fel, netezés alatt ennél 4 fokkal hidegebben üzemel.

Mint látható a gépezet igencsak gyorsan bootol, ellenben a leállás meglehetősen sok időt vesz igénybe. A bevezetőben említett kijelző probléma már a videókon is megfigyelhető, gyakorlatilag képtelenség elférni mind az asztalon, mind bármely programban, beleértve a böngészőt is.

Az operációs rendszeren felül előtelepítették nekünk a Microsoft Works irodai programcsomagot, amely gyakorlatilag használhatatlan, egy képekkel teletűzdelt formázott dokumentumot nem volt képes megnyitni, ezt kézfeltartás helyett fagyással jelezte. Az adatbáziskezelő része szintén nem túl bizalomgerjesztő (de legalább van), ellenben vannak különböző eseményekhez készített sémák. Diasorokat a PowerPoint 2007 Viewerrel tudunk megnyitni, szerkeszteni viszont nem enged minket a program. Ugyanígy viselkedik az Acrobat Reader 8 ingyenes változata is. A Microsoft saját népszerűsítésére a legjobb dolog a Windows Live szolgáltatás csomag, amely szintén helyett kapott a gépen, így a sokak által használt Windows Live Messenger kapásból indítható (kérdés a partnerlista melyik része fér el a képernyőn), de a megújult Windows Live Maillel is megkezdhetjük e-mailjeink letöltését.

A szűkös 4 GB-os SSD-n mindössze 2,2 GB szabad helyünk van első bootolás után, amely a nemrég kijött Service Pack 3 után 2 GB alá zuhan. További fél GB-ot emészt fel a virtuális memória használata (ugyanis ez a funkció alapból ki van kapcsolva!), így gyakorlatilag alig másfél GB marad a programok számára, ami nem túl sok, bár nekünk a tesztidőszak végére ez az érték a 800 MB-ot verdeste.

Bár a gépezetet elég könnyű belassítani, azért többynire zökkenőmentesen működött minden, amit egy átlag user használhat, bár a Windows Live Messenger flash motorja nem volt éppen a helyzet magaslatán sok ablaknál már.

A beépített SSD sebessége hozta egy lassabb mobil merevlemezét, elérési időben értelemszerűen ég és föld volt a kettő közti különbség, mozgó alkatrész híján hangja nincs, így eggyel kevesebb zajforrással számolhatunk. Ez az alkatrész vélhetően a készülék bal oldalán helyezkedik el, ugyanis az volt a hidegebbik fél, míg a jobb intenzív használat után igencsak meleg volt.

III. Ergonómia

Térjünk rá a gép minőségére és használhatóságára. Azt már láthattuk, hogy a kis felbontású kijelző és az apró SSD milyen hátrányokkal jár, de nem árt tisztában lennünk az eee PC egyéb tényezőivel sem, hiszen vannak egész impozáns megoldások is benne.

Első és egyik legfontosabb a billentyűzet, amely minőségi anyagból készült szerencsére, bár legnagyobb hátránya meglepő módon nem is a gombok méretéből, hanem azok elhelyezéséből adódik. A második sor, ahol gyakorlatilag a számok foglalnak helyet eggyel el van tolva balra, ráadásul a 0 már nem is fért a szélére, így az egy sorral feljebb foglal helyet. Mondanunk sem kell hányszor ütöttünk mellé. A másik nagy probléma a jobb oldali Shift iránybillentyű mellé való helyezése és a téglalap alakú kis méretű Enter. Ezt a két dolgot leszámítva más problémánk nem volt, vélhetően nem gyors- és gépírók illetve újságírók fogják használni az eee PC-t, így nekik ez kevésbé lesz gond.

A touchpad bár nagyon kicsi mégis jól használható, igaz a szürke csillogó egérgomb nem volt éppen a legjobb választás. Görgetősáv van, igaz elég érzékeny, ráadásul az alacsony felbontás miatt nem is használható túl jól.

Méretéből adódóan az eee PC nem kapott optikai meghajtót, ám erre túl nagy szüksége nincs is, hiszen picike tárhelyén gyakorlatilag alig férne el valami. Esetleg egy épkézláb Office telepítéséig kell kölcsönkérnünk egy külső meghajtót, de se CD-t se DVD-t nem írnánk az előbbi okok miatt, adatmentésre és transzportálásra pedig kiválóan használhatók a pendrive-ok. Optikai meghajtó tehát nincs, ennek megfelelően rengeteg hely áll rendelkezésre a kis masinán, így nem csoda, hogy USB portból hármat is kapott, tovább az 1-1 hangki- és bemeneten kívül rendelkezik egy memóriakártyaolvasóval (csak SD-t és MMC-t kezel), egy LAN és modem csatival, valamint egy D-Sub videokimenettel. Egyetlen hiányzó bővítés talán valamelyik kártyafoglalat lehet, bár a HSDPA modemen kívül aligha akarnánk mást beledugni.

A kijelző feletti kávában bújik meg a meglehetősen gyenge minőségű VGA felbontású webkamera, amelyet kizárólag nappali használatra ajánlanánk, mert mesterséges fény esetén igencsak furcsán viselkedik (tengerpatra felvágni tökéletes).

A sokat emlegetett kijelzőt a végére hagytuk. Fizikai méretéből adódóan látószöge jó, oldalról pláne, ám érezni, hogy elfért volna ide nagyobb is, sokkal nagyobb. A fényerőt csak maximálison érdemes használni, de még ez is kevés ahhoz, hogy napsütésben is lássunk valamit, így érdemes árnyékos helyet keresnünk. Kárpótlásul kapunk egy sztereó hangszórópárt, amely meglepően szépen és hangosan szól, igaz mélyhangnak mégcsak a szikráját se keressük bennük.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátortól nem tudtuk, hogy mit várjunk, mert bár kis teljesítményű, ám az alkatrészek sem fogyasztanak túl sokat. Az ULV Celeron processzor 0,9V-on jár, az integrált videokártya szintén nem egy energiafaló szörny, valamint az SSD is az energiatakarékosság jegyében született. Ennek fényében a 2 és fél órás üzemidő nem mondható túl jónak, igaz rossznak sem, amolyan átlagos eredmény, főleg ha figyelembe vesszük a készülék árát. Ezt a teljesítményt maximális fényerőn bekapcsolt WLAN-nal értük el, hiszen a felhasználók döntő többsége így fogja használni az eee PC-jét. Érdekesség, hogy a Windows beépített akkumulátor mérő alkalmazása csak 10%-onként volt képes kiejelzni az akksi töltöttségét és a hátralévő időt egyáltalán nem mutatta, így szerencsétlen usernek fogalma sem lehet arról, hogy meddig bírja még szuflával a gép.

Az Asus mini számítógépe nem vett le minket a lábunkról, bár a kezdeményezést abszolút díjazzuk. Az egész gép egyben van, ennyi pénzért csak a billentyűzet az, amibe bele tudunk kötni, a kijelző pedig úgy, ahogy van egy eltaktikázott döntés eredménye, amelyet a cég is felismert, így a külföldön nemrég piacra került utódban már egy 8,9”-os 1024x600-as felbontású panel teljesít szolgálatot. Mindent összegezve a kép pozitív, de mi túl sok kompromisszumot érzünk az eee PC 701-ben, az alacsony felbontás nagyon megnehezíti pont azoknak az alkalmazásoknak a használatát, amire a terméket tervezték. Rengeteg fogy majd belőle, ehhez kétség sem férhet, ám ezt inkább az árának, mintsem használhatóságának köszönheti majd az Asus kisgépe.

[bold][italic]Az Asus eee PC 701-et az Expert Computer Kft.-től kaptuk tesztelésre.

[/italic][/bold]

Hivatalos honlap: Asus eee PC

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward