ASUS alaplapok passzív hűtéssel, E-450-es APU-val

Az AMD E-450-es APU egysége már bemutatkozott hivatalosan is, ám eddig nem árasztották el a piacot azok az alaplapok, illetve noteszgépek, amelyekben már az újdonság teljesít szolgálatot – igaz, egy-egy E-450-es alapokon nyugvó alaplap azért már feltűnt a hírek sorában. Most az ASUS illetékesei is előrukkoltak egy-egy friss, E-450-es APU-t tartalmazó alaplappal, amelyk közül az egyik micro ATX formátummal és E45M1-M Pro típusjelzéssel, í másik pedig mini-ITX formátummal és E45M1-I Deluxe típusjelzéssel kerül az üzletek polcaira.

ASUS alaplapok passzív hűtéssel, E-450-es APU-val

Az AMD E-450-es APU egysége már bemutatkozott hivatalosan is, ám eddig nem árasztották el a piacot azok az alaplapok, illetve noteszgépek, amelyekben már az újdonság teljesít szolgálatot – igaz, egy-egy E-450-es alapokon nyugvó alaplap azért már feltűnt a hírek sorában. Most az ASUS is előrukkolt egy-egy friss, E-450-es APU-t tartalmazó alaplappal, amelyek közül az egyik micro ATX formátummal és E45M1-M Pro típusjelzéssel, a másik pedig mini-ITX formátummal és E45M1-I Deluxe típusjelzéssel kerül az üzletek polcaira.

A friss mATX-es lapon tehát az AMD leggyorsabb, E-450-es Zacate APU egysége teljesít szolgálatot, amelyhez szokás szerint a gyártó A50M lapkakészlete társul. Az új APU belsejében két darab x86-os Bobcat processzormag teljesít szolgálatot, amelyek 1,65 GHz-es órajelen ketyegnek. A processzormagok mellett egy egycsatornás DDR3-1333 MHz-es beépített memóriavezérlő is helyet kapott a tokozásban, sőt, a Radeon HD 6320-as IGP sem hiányzik, amely Radeon HD 6310-es társaival ellentétben már 508 MHz-es alap órajelen ketyeg és rendelkezésére áll a Turbo mód is, amely 600 MHz-re repíti a GPU magórajelét. Ettől eltekintve ez a modell is egy „sima” Radeon HD 6310-es IGP-nek tekinthető, amely UVD3-as motorral, DirectX 11-es támogatással és 80 stream processzorral rendelkezik.

Az E-450-es APU egység mellett az alaplapon egy EPU chip is helyet kapott annak érdekében, hogy a rendszer energiatakarékosan működhessen. A kínálat részét képezi még a TurboV technológia is, amellyel hatékonyan tuningolhatjuk a rendszert. A termék egyébként két, DDR3-1600 MHz-es memória modulok fogadására felkészített memóriafoglalattal, egy eSATA és öt SATA 6 Gbps-os porttal, valamint egy PCI Express 2.0 x16-os, egy PCI Express x1-es és két PCI bővítőhellyel büszkélkedik. Az UEFI alapú, grafikus kezelőfelületet kínáló BIOS mellett egy Gigabites Ethernet vezérlő, 5.1-es HD audió vezérlő, optikai audió kimenet, FireWire port és két USB 3.0-s port is helyet kapott a terméken, amely videó kimenetek tekintetében egy D-Sub, egy DVI és egy HDMI csatlakozót kínál. A rendszer hűtéséről egy hatalmas passzív hűtőborda gondoskodik.

Az egyelőre sajnos nem tudható, hogy az alaplap mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, sőt, a termék várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert.

Jön egy mini-ITX formátumú modell is

A mini-ITX modell hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint fentebb említett társa, azaz ő is E-450-es APU egységgel, két DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatást kínáló memóriafoglalattal, valamint egy PCI Express 2.0 x16-os bővítőhellyel érkezik. A termék eSATA portból egyet, SATA 6 Gbps-os belső portokból pedig ötöt kínál. A Gigabites Ethernet vezérlő és az 5.1-es HD Audió vezérlő ennél a modellnél is rendelkezésre áll, ám rajtuk kívül itt már Bluetooth 3.0-s támogatás és a 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter is a kínálat részét képezi.

A pici deszka négy darab USB 3.0-s portot biztosít, amelyek közül kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon bújik meg. További különbség még az is, hogy a videó kimenetek között itt már nem találunk D-Sub csatlakozót, csak egy HDMI és egy DVI portot - igaz, utóbbiból egy egyszerű DVI->VGA átalakítóval könnyedén nyerhetünk D-Sub portot. Ezt leszámítva a két deszka megegyezik, azaz mindketten E-450-es APU egységet tartalmaznak és A50M típusú lapkakészlet köré épülnek.

Az E45M1-I Deluxe Japánban már kapható, ahol 245 dollárnak megfelelő összeget kérnek el érte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward