Shop menü

ARRA TÖREKEDIK A GOOGLE, HOGY AZ ANDROID JOBB ÉLMÉNYT NYÚJTSON NAGY FELÜLETEKEN

Partnerekkel együtt dolgozik azon a vállalat, hogy a táblagépek és a hajtogatható eszközök a jövőben még dinamikusabban használják ki a rendelkezésre álló teret.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Arra törekedik a Google, hogy az Android jobb élményt nyújtson nagy felületeken

Az Android táblagépeken nem igazán nyújtott jó élményt, azonban erre egyre nagyobb lenne az igény, főleg azért, mert már a hajtogatható készülékek is egyre szélesebb körben terjednek el. A Google egy ideje már próbál ezen a fronton előrelépést felmutatni, és most több fejlesztést is bejelentett, méghozzá nem magában, hanem partnerekkel összefogásban.

A vállalat szeretné fokozni a produktivitási lehetőségeket a tableteken, és ezen a téren bőven van hova fejlődni a saját applikációinál, és a harmadik féltől származó szoftvereknél is. Más cégek az Android korábbi hiányosságai miatt maradtak le ezen a fronton például ahhoz képest, amit egy iPadOS-nél el lehet érni. De most több olyan fejlesztésre is fény derült, melyek az élmény növelésére szolgálnak majd az Android ökoszisztémát táblagépen vagy hajtogatható mobilon használók számára.

A Gmail következő frissítése egyszerű lehetőséget biztosít majd arra, hogy a levelekben található hivatkozásokat például azonnal osztott képernyőre lehessen megnyitni. Maga a Gmail már kihasználja a nagyobb felületet, és a linkek megnyitásánál például képes lesz azonnal alkalmazkodni az osztott képernyős módhoz, és ameddig a Google Chrome böngésző megnyitja a képernyő jobb oldalán a kívánt weboldalt, addig balra a Gmail a szimpla mobilos elrendezéssel húzódik össze.

Galéria megnyitása

Ugyanígy mehet majd akár a csatolmányok megnyitása is. Legyen szó egy szerkeszthető dokumentumról vagy egy PDF fájlról. A képernyő dinamikus felosztásával a multitasking minden eddiginél gördülékenyebben mehet a táblagépeken, valamint például a Pixel Foldon. Egy válasz e-mail szerkesztését meg lehet oldani így az osztott képen is egyszerűbben, akár a csatolmányból pillanatok alatt átemelt részletekkel, kivágásokkal tarkítva.

Galéria megnyitása

A Google Dokumentumoknál újítás lesz, hogy a képernyőn hangsúlyosabban fognak megjelenni a szerkesztési eszközök, ennek köszönhetően a szövegrészek formázása egyszerűbbé és kézenfekvőbbé válik. Továbbá a virtuális billentyűzet elérése is könnyebb lesz olyankor, mikor nincs csatlakoztatva fizikai gombsor az adott termékhez. Az alkalmazás képes lesz alkalmazkodni a helyzetekhez, tudja mikor kell a gombsor, és mikor nincs rá szükség.

Megtudhattuk, hogy a Zoomnál jön az új osztott képernyős mód, ami elsősorban a hajtogatható mobilokat veszi célba. A notebook-szerűen meghajtott formát használva a képernyő alsó részén jelennek majd meg a hívás kezelőegységei, felülre pedig a felhasználók kamerájának képe, valamint a videófolyamok kerülnek.

Galéria megnyitása

Az Adobe által fejlesztett Acrobat Reader, ami az egyik legtöbbször használt PDF kezelő, már optimalizálva lett a nagyobb készülékekre, és ezt is lehetőség lesz hatékonyan osztott képernyőn munkára fogni. Bármilyen appot be lehet majd dobni a megnyitott PDF-ek mellé multitasking céllal. Pénzügyi elemzés mellé például betehető a számológép azonnali elérésre. De megoldható az is, hogy kettő PDF legyen egymás mellett megnyitva párhuzamosan, ha például aztokat kell összevetni különböző forrásokból.

Galéria megnyitása

Arról is beszámolhatunk, hogy a Dropbox végre automatikusan átméretezi magát mindenféle képformátumhoz igazodva, legyen szó táblagépről vagy hajtogatható eszközről. A hatékonyabb munkafolyamatokért pedig már az egér és billentyűzet támogatása is biztosított lesz.

Galéria megnyitása

Az Evernote-ban bevezetésre kerül az érintőtoll használatának lehetősége, lehet majd „firkálni” a jegyzetekben nagy pontosság mellett, és két részre osztható a kép a jobb rendezési lehetőségekért. Új widget is lesz hozzá, ami sok méretben fog különböző formában megjelenni. Végül a Todoist is nyit a kétpaneles grafikus felület felé, így jobb lesz az organizációs lehetőség, egyszerűsödik a jegyzetek olvasása és ezek között a navigálás.

Galéria megnyitása

Ezek a fejlesztések folyamatosan kerülnek majd bevezetésre a következő hetekben a különböző alkalmazásokban. Bízunk abban, hogy az Android ökoszisztéma szép lassan tényleg egy jobban használható képet mutat majd a nagyobb képernyős eszközökön.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére