ARM processzorokat tervezne az Adobe?

Úgy tűnik, a vállalat technológiai vezetője az ARM alapú processzorokban látja a jövőt.

ARM processzorokat tervezne az Adobe?

Az Adobe technológiai igazgatója, Abbay Parasnis nemrégiben érdekes témát vetett fel egy konferencián, amelynek részleteiről az Aixos számolt be. A vezető azon elmélkedett, ARM licencpartnerré kell-e válnia a vállalatnak, majd kijelentette, erre a kérdésre egyelőre nem tudja a választ, de olyan dologról van szó, amire mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a jövőben. Ezze együtt szóba került a megújulás szükségessége, valamint azokról a területekről is szót ejtett a vezető, amelyek felé érdemes lehet nyitnia a cégnek.

Az ARM az elmúlt évek során egyre népszerűbb lett

ARM alapú központi egységet és SoC egységet sok vállalat használ már manapság is, legyen szó kereskedelmi forgalomba szánt termékekről, vagy éppen a háttérben működő infrastruktúrát kiszolgáló megoldásokról. Ezek közé a cégek közé tartozik a Google, a Samsung, az Apple, illetve az Amazon is, a jövőben pedig az Adobe is csatlakozhat ehhez a társasághoz. Persze a folyamat még nagyon az elején tart, így lényegében csak ötletelés folyik, konkrét tervet még nem határoztak meg – vagy ha igen, az nem publikus.

Galéria megnyitásaA téma igazából elég nagy és bonyolult is, valamint egy efféle döntésnek nincs azonnali eredménye sem. Az ARM licencpartnerek nem terveznek csak úgy saját processzort vagy SoC egységet egy éjszaka alatt: előbb kell egy üzleti terv, egy koncepció, majd fel kell venni a megfelelő szakembereket, akik elvégzik a munkát. Egy ilyen lépés végeredményére éveket kell várni, akármennyire jól halad a munka.

Az Adobe számára gyakorlatilag két lehetőség van: vagy olyan speciális, saját igényekre szabott ARM processzorokat tervez és gyártat, amelyekkel saját adatközpontot üzemeltethet, így saját szoftvereit kínálhatja felhő alapú szolgáltatás formájában; vagy pedig saját gyorsítót tervez, amelyen hatékonyabban futhatnak alkalmazásai, mint a mai Intel és AMD processzorokon. A dolgok jelenlegi állása alapján mindenképpen előbbire van nagyobb esély, valamint üzleti szempontból is az első opció lehet a jobb.

Jelenleg a vállalat nem rendelkezik saját adatközpontokkal, így valamely nagyvállalat szolgálatait kell igénybe vennie – például az Amazonét vagy a Microsoftét. Saját adatközponttal, amely saját tervezésű, a vállalat szoftvereihez optimalizált ARM processzorokkal rendelkezik, mindenképpen előnyre tehet szert a cég, amennyiben az előzetes kalkulációk alapján úgy dönt a vezetés, megéri belevágni a projektbe. És ott van még annak a lehetősége is, hogy idővel egyszerűen csak ARM architekrúrára optimalizálja szoftvereit, amennyiben a piaci folyamatok ezt indokolják.

Az Adobe egyéb szempontból is új utakra akar lépni

A technológiai vezető azt is kiemelte, ideje újragondolniuk franchise termékeiket, mert ha nem teszik, valaki más fogja. Ezzel együtt az AI területére is nagy figyelmet fordítanak: év végéig 100 új gépi tanulási modell készülhet el a Sensei platformon, amelyek új lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat. Hozzátette, AI fronton nincs szükség egy sokoldalú, általános felhasználású megoldás kifejlesztésére, ami például önvezető autók vezérlésére is használható lehet, helyette inkább néhány konkrét területen kell megfelelően elmélyülniük – azokon, amelyek a termékpaletta funkcióinak bővítéséhez leginkább hozzájárulnak.

A vállalat ezzel együtt új eszközök használatán is gondolkodik, amelyek túlmutatnak a kijelzővel felszerelt számítógépeken és az okostelefonokon: egyebek mellett a hangvezérlésben, valamint AR és VR környezetben látják a jövőt. Parasnis szerint a jövőben az ARM alapú lapkák biztosítják majd a teljesítménynövekedést, nem az Intel processzorai, amelyek a Mac-ekben és a PC-k többségében helyet kapnak. Szerinte éppen egy olyan világ felé tartunk, amelyben minden eszköz ARM alapú központi egység köré épül majd – így az ARM egyre nagyobb jelentőséggel bírhat.

Hogy az egész ARM históriából végül lesz-e valami? Idővel kiderül. Az viszont biztos, hogy az ARM lapkák tényleg komoly térhódítást végeztek az elmúlt évek során, valamint arról is régóta pletykálnak, hogy az Apple rövidesen ARM alapú központi egységekre cseréli az Intel processzorokat. Nincs kizárva, hogy részben erre is készül az Adobe. A konferencián egyébként, amelyen az Adobe technológiai igazgatója felszólalt, záróképként egy ARM Inside logót mutatott – tényleg hisz benne, hogy az ARM képviseli a jövőt. Meglátjuk, igaza lesz-e.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap