ARM alapú japán szuperszámítógép-fürt lett a világ leggyorsabbja

És végre egy AMD Epyc processzorokkal szerelt rendszer is bejutott a TOP10-be.

ARM alapú japán szuperszámítógép-fürt lett a világ leggyorsabbja

A világ leggyorsabb 500 számítógép-fürtjét összesítő lista novemberben és júniusban szokott frissülni, az új kiadás pedig már meg is jelent. A ranglistán több érdekességet is találunk: az első helyen megtaláljuk az első olyan ARM alapú szuperszámítógép-fürtöt, amely kiérdemelte a legjobbnak járó címet, de a tíz leggyorsabb közé egy AMD EPYC processzorokkal és Nvidia gyorsítókártyákkal szerelt modell is bekerült.

Újra a japánoké a világ leggyorsabbjának számító szuperszámítógép-fürtje

Az ARM alapú SoC egységekből felépülő Fugaku egy igazi különlegesség, amely 515,5 PetaFLOP/s-os számítási teljesítményre képes a High-Performance Linpack tesztben, csúcsteljesítménye pedig az 513 PetaFLOP/s-os szintet is eléri. Az újdonság egyszeres pontosságot igénylő (FP32-es) számítási feladatok alakalmával az 1 ExaFLOP/s-os szintet is áttöri – a listán szereplő rendszerek közül elsőként. Az említett szintet eredetileg az Intel alapú Aurora érhette volna el elsőként 2021 folyamán.

Galéria megnyitása

A Fugaku alapját a Fujitsu 48 magos A64FX SoC egységei adják, amelyekből 152 064 darab foglal helyet a fedélzeten, így összesen 7,3 millió processzormagot foghat munkára a rendszer. Az egyes SoC egységek 2 GHz-es alap- és 2,2 GHz-es boost órajelen ketyegnek, valamint mindannyian tartalmaznak még 32 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memóriát is.

Az új szuperszámítógép-fürt a 2017 óta első IBM Summithoz képest 2,8x gyorsabb, viszont 2,8x többet is fogyaszt, mint amerikai riválisa, ugyanis maximális fogyasztása 28 megawatt környékén helyezkedik el. A rendszernek már most elég fontos szerep jutott, ugyanis számítási kapacitását aktívan használják a COVID-19 járvány elleni küzdelemben. A japánok egyébként nem először jutottak a TOP10-es lista első helyére: 2011 folyamán a K Computer segítségével már sikerült megszerezni a leggyorsabbnak járó címet.

Változások a TOP10-ben

A japán Fugaku színre lépésével a korábbi leggyorsabbnak számító Summit a második helyre csúszott vissza, míg a Sierra, a Sunway TaihuLight, illetve a Tianhe-2A sorrendben a harmadik, negyedik és az 5. helyet szerezhette meg.

A 6. helyen egy új szereplőt láthatunk, a 24 magos Xeon Gold 6252-es processzorokat és Nvidia Tesla V100-as gyorsítókártyákat használó HPC5-öt, ami egy olasz rendszer és 35, 450 PetaFLOP/s-os számítási teljesítmény elérésére képes, csúcsteljesítménye pedig51,720 PetaFLOP/s.

A 7. helyre felkerült az első olyan AMD Epyc processzorokkal szerelt rendszer, ami bekerült a TOP10-es listára, ez pedig nem más, mint az amerikai Selene. A 64 magos AMD Epyc 7742-es processzorokkal szerelt szuperszámítógép-fürt fedélzetén már az Nvidia legújabb, A100-as típusú gyorsítókártyája teljesít szolgálatot, így a rendszer számítási teljesítménye 27,580 PetaFLOP/s, míg a maximális elméleti számítási teljesítmény 34,568 PetaFLOP/s.

A 8. helyre a korábbi 5. helyezett amerikai Frontera került, míg a 9. egy új olasz szuperszámítógép-fürt, a Marconi-100 lett. Utóbbi egy IBM Power 9 alapú megoldás, amely 16 magos processzorokat alkalmaz, a gyorsítókártyák szerepét pedig itt is az Nvidia C100-as Teslái töltik be. Ez a rendszer 21,640 PetaFLOP/s-os számítási teljesítmény elérésére képes, elméleti maximális számítási teljesítménye pedig 29,354 PetaFLOP/s.

A 10. helyen egy régi ismerős, a svájci Piz Daint található, ami tavaly novemberben még a 6. lehetett.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap