Shop menü

APPLE INTELLIGENCE – AZ APPLE IS BELEVETI MAGÁT A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁBA

A vállalat egy kis szójátékkal indította el a saját MI funkciócsomagját, és hasonló úton jár, mint a Samsung a Galaxy AI pakkal.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Apple Intelligence – Az Apple is beleveti magát a mesterséges intelligenciába

Az Apple a WWDC-n idén egy nagyon tömör és pörgős műsort adott le a felhasználók számára. Talán soha nem volt még ennyire nagy tempó ilyen rendezvényen, ez pedig annak tudható be, hogy a megszokott újításokat az átlagos 2 óra helyett nagyjából egy órába sűrítették össze. A rendezvény második fele már szinte kizárólag a mesterséges intelligenciáról szól.

Az angol AI rövidítést a vállalat átértelmezve vette át, Artificial Intelligence helyett Apple Intelligence-ről beszélhetünk. A cég mindig igyekszik kiemelni, hogy a saját fejlesztései különlegesebbek, és erre fókuszált az MI esetében is. Az Apple Intelligence jelen lesz az iOS, iPadOS és a macOS platformokon egyaránt, és sok kisebb-nagyobb funkciót fog meghajtani.

Az idei évben a Siri jelentős frissítésen fog átesni. A cég hosszú ideje fejlesztgetett, csiszolgatott digitális asszisztens szolgáltatása az utóbbi időben már eléggé a háttérbe szorult, nem tudott igazán komoly előrelépést mutatni, így a Google Assistant mögött lemaradt. Az Apple Intelligence megjelenése viszont megváltoztathatja a helyzetét. Az iOS 18-ban az új generációs Siri már sokkal természetesebb társalgást fog lehetővé tenni mindkét irányba. Írni és beszélni egyaránt lehet majd a szolgáltatásnak, így olyankor is használható, ha éppen nem tudja megszólítani a készülék tulajdonosa.

Galéria megnyitása

Érteni fogja a Siri a kontextuális utasításokat, a többszörösan összetett mondatokba sem fog beletörni a bicskája, és így a bonyolultabb feladatokat is megérheti és végrehajtja. Automatikus kitöltésre is alkalmas lesz majd a Siri, ugyanis a felhasználó dokumentumaiból bármikor át tudja emelni a szükséges adatokat például egy weboldalra online rendelés esetén. A galériában is kereshet majd a Siri, és így tovább. Sok az ígéret az Apple részéről, mindenképpen érdekes lesz majd azt látni, hogy a valóságban hogyan fog üzemelni.

Galéria megnyitása

Az iPhone-ok és más Apple készülékek képesek lesznek már arra, hogy segítsenek például nagyobb, terjedelmesebb szövegek, üzenetek összefoglalásában, lerövidítésében. Ennek köszönhetően gyorsabban képbe lehet majd kerülni a legfontosabb információkkal. Üzenetek megírásában is segíteni fog az Apple Intelligence, ha éppen arra lenne szüksége az embernek, képes lesz például arra is, hogy a megfelelő hangnemben fogalmazzon ár irományokat. Be fog épülni a generatív MI a különböző alkalmazásokba, így például a Mailbe, iMessage-be.

Galéria megnyitása

Manapság egy nap már több tucat értesítés érkezik a mobilokra, tabletekre, és éppen ezért megesik, hogy valami elkerüli az emberek figyelmét. Az Apple házi mesterséges intelligenciája képes lesz arra, hogy összefoglalja az értesítéseket, és pontosan tudatában lesz annak, hogy mi az, ami lényeges, így azokat kiemeli. Az is megoldott lesz, hogy a különböző appok között tudjon információt mozgatni az Apple Intelligence.

Galéria megnyitása

Mint minden esetben, az Apple ezúttal is külön beszélt a biztonságról, és éppen ezért kiemelte, hogy milyen lépéseket tesznek azért, hogy a mesterséges intelligencia is megfeleljen a cég adatvédelmi elvárásainak. Számos esetben például az eszközön fognak futni a különböző funkciók, így semmilyen adat nem hagyja majd el az eszközöket. Az Apple A17 Pro, M1, M2, M3 és M4 rendszerchipek teszik majd lehetővé azt, hogy helyben lehessen MI feladatokat gyorsítani.

Galéria megnyitása

Minden persze nem oldható meg helyben, de a vállalat erre is külön felkészült, létrehozott egy Private Cloud tárhelyet. Ez olyan adatokat kezel majd, amik mindig csak átmenetileg szükségesek. Ezen az online tárhelyen semmi nem lesz elmentve, a feldolgozás után minden törlődik az Apple elmondása alapján. Az ide felkerülő információkat elvileg a cég képtelen lesz elérni, és független szakemberek fogják vizsgálni a biztonságos működését.

Galéria megnyitása

Jön a Genmoji funkció, ami hangulatjelek előállítására lesz alkalmas az éppen aktuális helyzethez igazodva. Ma már szinte végtelen kínálat van a különböző hangulatjelekből és matricákból, de azt is pontosan tudjuk, hogy ezekből sosem lehet elég. Ezért jön majd jól a Genmoji, ami kulcsszavak alapján fog létrehozni emojikat. Nem tudjuk még, hogy meddig lehet még az emojikat csűrni-csavarni, de a cégek kreativitása nem lankad ilyen téren.

Galéria megnyitása

Lesz saját képgeneráló funkciója is az Apple eszközöknek, ez az Image Playground névre hallgat, és helyben fog üzemelni iPhone-on. iPaden és Mac-eken is. A tervek szerint több alkalmazásban felhasználhatók lesznek azok a képek, amiket az a generatív MI fog létrehozni. A létrehozott képek általában elég egyszerű grafikával rendelkeznek, jellemzően rajzfilmes hatást keltve, nem élethű képeket kell várni. Lesz hozzá egy dedikált API, hogy az érdeklődő fejlesztők igénybe tudják venni, ha látnak benne fantáziát.

Galéria megnyitása

A Jegyzet alkalmazásban Image Wand néven fog megjelenni egy olyan funkció, ami képes lesz vázlatból egy jobb minőségű képet generálni, persze itt is az Image Playground áll a háttérben, ez felel majd a képek elkészüléséért. A Fotókban lesz egy retusáló funkció, ami nagyon hasonlítani fog a Google által fejlesztett Magic Eraser opcióra. Emellett pedig az intelligens kereső továbbfejlesztett változata is bekerül, már az MI bevetésével.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk már hivatalosan, hogy az Apple megállapodott az OpenAI-jal, amiről korábban már voltak pletykák. Ennek az egyezségnek köszönhetően elérhető lesz a GPT-4o modellre épülő ChatGPT az Apple minden fontosabb platformján, így az iOS-en, az iPadOS-en és a macOS-en is. Mikor a Siri a ChatGPT-hez fordul majd valamilyen kérés miatt, olyankor külön engedélyt fog kérni az adatok megosztására a biztonság jegyében.

Galéria megnyitása

Zárásképpen még azt is elmondta az Apple, hogy támogatni fog több nyelvi modellt is a tervei szerint. Tehát szó nincs arról, hogy az OpenAI-jal exkluzív megállapodást kötött volna. A különböző modelleket különböző célokkal használhatja majd. Az Image Playground és a szövegszerkesztést segítő fejlesztéseihez pedig biztosítani fog ingyenes SDK-t, hogy ezek még szélesebb körben elterjedhessenek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére