Ampere támogatással futott be az új GeForce driver

Ugyan az RTX 3080 még egy hétig nem lesz Magyarországon kapható, de így is több szoftveres újításnak és hibajavításnak örülhetünk.

Ampere támogatással futott be az új GeForce driver

Az Ampere sorozat első tagja, a GeForce RTX 3080 megkezdte pályafutását a piacon, de Magyarországon még legalább egy hétig nem lehet kapni. Mindenesetre egy új driver érkezett, ami nem csak a három új Ampere videokártyát támogatja, de számos optimalizációt is újítást is hoz, így érdemes lehet letölteni.

Galéria megnyitása

A 456.38-as csomag természetesen mind Game Ready minősítéssel, mind pedig WHQL aláírással rendelkezik, új játékok terén pedig a Halo 3: OSDT, valamint a Maffia: Definitive Edition mellé hozott néhány optimalizációt. Ezzel együtt a Fortnite frissítéséhez is érkezett támogatás, vagyis mind az RTX, mind pedig a DLSS technológia használható lesz a játékban az összes eddig megjelent GeForce RTX sorozatú videokártyával.

Az Nvidia Reflex technológia, ami a bemeneti késleltetést hivatott csökkenteni, a Fortnite és a Valorant alatt vált elérhetővé, használatához pedig GeForce GTX 900-as sorozatú vagy újabb videokártya, valamint a friss driver szükséges – a Windows 10-es operációs rendszerrel karöltve.

Galéria megnyitása

A GeForce Experience repertoárja Automatic Performance Tuning funkcióval bővült, ami a GeForce RTX 20-as és a GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyák tuningjában nyújt segítséget, de ezzel együtt játékon belüli teljesítmény monitorozó modult is hozott az app, ami a GeForce GT 600-as sorozattól felfelé működik. A ShadowPlay játékfelvevő funkciója a GeForce GTX 900-as sorozattól felfelé támogatja a HDR technológiát, az RTX 3090 esetében így akár 8K felbontású, 30 FPS sebességű HDR tartalmak is rögzíthetőek. Megérkezett a szeptember elsején bemutatott NVIDIA Broadcast app is, ami a mesterséges intelligencia segítségével kínál zajszűrő funkciót és virtuális háttér is beállítható benne.

Fontos változás, hogy az Implicit SLI mód le van tiltva az Ampere videokártyáknál, csak explicit multi-gpu támogatás áll rendelkezésre, amihez modern API-ra van szükség, például DirectX12-re vagy Vulkanra, ezeket az API-kat pedig az adott játéknak is támogatnia kell. Az NV-Link csatlakozóról már eddig is tudhattuk, hogy az csak az RTX 3090 esetében lesz elérhető, az implicit SLI letiltása azonban azt jelenti, hogy az SLI technológia a jövőben már nem nagyon jut szerephez az új kártyák esetében.

A régi termékeknél természetesen használható marad, egészen addig, amíg az adott videokártyához biztosít támogatást a gyártó. Az explicit SLI egyébként továbbra is használható marad, amennyiben az alkalmazás felismeri az SLI állapotát és használja a megfelelő kiterjesztéseket a DirectX 12-es, a Vulkan, illetve az OpenGL alapú alkalmazásoknál annak érdekében, hogy az SLI csoportban lévő eszközöket el tudja érni.

A CUDA 11.1 támogatással érkező driver az alábbi friss, illetve frissített SLI profilokat hozta:

 • Baldur's Gate 3
 • Comanche (NVIDIA Turing és frissebb GPU-k)
 • Crusader Kings III
 • Disintegration (NVIDIA Turing és frissebb GPU-k)
 • Population Zero
 • RIDE 4 (NVIDIA Turing és frissebb GPU-k)
 • Rocket Arena (NVIDIA Turing és frissebb GPU-k)
 • The Blackout Club (NVIDIA Turing és frissebb GPU-k)

Az új driver természetesen számos korábbi hibát javít, így ha a lenti hibajelenségek közül bármelyiket tapasztaljuk, érdemes lehet telepíteni a friss csomagot, illetve akkor is, ha Ampere sorozatú GeForce beszerzésére készülünk. Íme, a lista:

 1. (Batman Arkham Knight): AHardware-accelerated GPU Scheduling  engedélyezésével ao PhysX játék alatt csökkent az FPS érték.(2988376)
 2. (Call of Duty: Modern Warfare): A játék időszakosan lassabban futott, ha a sugárkövetés aktív volt.(3050468)
 3. (Detroit: Become Human): A játék esetenként összeomlott. (3037846)
 4. (Forza Horizon 4): Néhány kör megtétele után akadozni kezdett a játék.(3101001)
 5. (Horizon Zero Dawn The Complete Edition): Ha az Nvidia COntrol Panelen belül 16x-os értékre állították az Anisotropic Filtering opciót, villódzást és textúrahibákat lehetett tapasztalni.(200638389)
 6. (madVR)(MPC-HC): MPC-HC és madVR használatakor különböző HDR hibák jelentkeztek.(3038381)
 7. (Minecraft Java Edition): A játék összeomolhatott, ha indításakor a háttérben már futott az XSplit Broadcaster.(3052464)
 8. (World of Warcraft): A játékban egyes objektumok véletlenszerűen villódzhattak. (3101638)
 9. A Hardware-accelerated GPU Scheduling opció engedélyezésével a másodlagos monitoron megjelenő videó lejátszása akadozhatott, vagy kifagyhatott, ha az elsődleges kijelzőn játék futott.(200586262)
 10. (Notebook): A HP Spectre x360-15t-df100 noteszgép esetében nem ismerte fel a rendszert a Thunderbolt 3 portra kapcsolódó kijelzőt. (3087076)
 11. (Notebook)(NVIDIA Control Panel): Ha Clone beállítást használtak, csak a Developer fülek voltak elérhetőek az Nvidia Control Panelen belül, ha DisplayPort/HDMI csatlakozós Freesync monitort csatlakoztattak a rendszerhez. (200637570)
 12. (Notebook): Amennyiben az elsődleges kijelzőn játék futott, a másodlegos kijelzőn pedig YouTube videót néztünk, a videó lejátszása akadozhatott.(200586262)
 13. (Pascal GPU)(Marvel's Avengers): A játék összeomolhatott, ha a játék futása közben feladatot váltottunk (Alt+Tab)(3101682)

A GeForce 456.38-as driver tartalmazza az nView 200.75-ös, a HD Audio Driver 1.3.38.35-ös, az Nvidia PhysX rendszerszoftver 9.19.0218-as, a GeForce Experience 3.20.4.14-es, illetve a Standard Control panel 8.1.940.0-s és a DCH Control panel 8.1.958.0-s változatát. Videokártyák terén a mobil GeForce 830M és az asztali GeForce GT630-as sorozattól felfelé minden újabb modell támogatott, beleértve a GeForce RTX 3080-as és a GeForce RTX 3090-es újdonságokat is. A noteszgépek esetében előfordulhat, hogy az adott rendszerre nem települ a GeForce, ilyenkor a notebook gyártójától kell beszerezni az új kiadást. A friss driver letöltéséhez ide kell ellátogatni, a hozzá tartozó dokumentáció pedig itt olvasható.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap