Ampere alapú Nvidia RTX videokártyák, kifejezetten profiknak, 48 GB-nyi VRAM-mal

A vállalat a jelek szerint mellőzi a Quadro név használatát, így az a Teslához hasonlóan süllyesztőbe kerülhet.

Ampere alapú Nvidia RTX videokártyák, kifejezetten profiknak, 48 GB-nyi VRAM-mal

Az Nvidia második GTC 2020-as konferenciája éppen a héten kerül megrendezésre, ennek részeként be is mutatott két új videokártyát a vállalat, igaz, ezekkel kapcsolatban egyelőre nem látott napvilágot minden részlet, de a fő csapásirány már így is látszik.

Galéria megnyitása

Az aktuális Quadro RTX 8000/6000 helyére az RTX A6000-es modell érkezik, ami ugyan mellőzi a Quadro nevet, ennek ellenére viszont ugyanazt a piaci szegmenset veszi célba, mint említett elődje. A friss, kifejezetten professzionális felhasználásra szánt videokártya a GeForce RTX 3080-as és a GeForce RTX 3090-es gamer kártyákról ismerős GA102-es grafikus processzort használja, ám ebben az esetben az összes erőforrás aktív lesz, ami 84 aktív SM tömböt és 10752 CUDA magot jelent.

A 384-bites memória-adatsín szintén adott, ám erre most nem GDDR6X, hanem csak sima GDDR6-os memórialapkák kapcsolódnak, méghozzá 16 Gb-es kapacitással, összesen 24 darab, azaz a VRAM mennyisége 48 GB lesz. Az NVLnk kapcsolat szintén adott, ám itt már nem 50 GB/s-os NVLink 2, hanem 112,5 GB/s-os NVLink 3 csatoló áll rendelkezésre. A professzionális felhasználók négy darab DisplayPort 1.4-es videó kimenettel gazdálkodhatnak majd, míg a TDP keret 300 W lesz, amiből sejthető, hogy a GPU órajelei alacsonyabbak lesznek, mint a gamer videokártyák esetében. Konkrét értékeket persze hírünk írásáig még nem közölt a vállalat.

Galéria megnyitása

Az RTX A6000 mellett egy másik, speciális modell is érkezik, ami a Tesla sorozatra jellemző passzív hűtést kapja, ám az említett gyorsítókártyákkal ellentétben videó kimenetek is lesznek rajta, szám szerint három – mind DisplayPort 1.4-es szabvány köré épül. Ez a kártya főként olyan partnereknek készül, akiknek a gyorsítókártya funkciók mellett fontos szempont az is, hogy az adott modellen legyenek videó kimenetek – ez egyebek mellett a tévétársaságok videós furgonjaiban lévő rendszerek esetében lehet fontos szempont. Ugyanakkor a termék az adatközpontokban is helyet kaphat, ahol felhő alapú szolgáltatásokat, illetve virtuális GPU-t igénylő munkafolyamatokat lehet majd rábízni.

A passzív hűtéssel rendelkező modell ugyanúgy teljes funkcionalitású GA102-es GPU-t kap, a TDP keret pedig ugyanúgy 300 W lesz, majd.vagyis órajelek terén minimális különbségekre lehet számítani. Nagy különbség viszont, hogy a GDDR6-os fedélzeti memória ebben az esetben már nem 16 GHz-es, hanem csak 14,5 GHz-es effektív órajelen ketyeg, vagyis a memória-sávszélesség 768 GB/s-ról 692 GB/s-ra csökken.

Az NVLink 3-as csatoló itt is rendelkezésre áll, csak úgy, ahogy a szokásos részleges ECC memória-támogatás is. Ez a kártya, ahogy az A6000-is, nem nyolctűs PCI Express tápcsatlakozókat használ, hanem 4+4-tűs EPS tápcsatlakozót igényel. Egy ilyen 4+4-tűs EPS tápcsatlakozó 336 W-nyi teljesítmény leadására képes – ezért van egyetlen egy nyolctűs tápcsatlakozó az RTX A40 és az RTX 6000 hátulján is.

Galéria megnyitása
RTX A6000 – Az RTX A40 a borítóképen látható

Az Nvidia új videokártyái közül az A40 már az év végén megjelenhet, míg az A6000 majd csak a következő év elején teszi tiszteletét a piacon. Árakról még nem esett szó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap