Amivel az Xbox Series X kevesebb lesz, mint az Xbox One

Az új generációban már biztos nem lesz elérhető egy-két dolog, de ez nem feltétlenül nagy baj.

Amivel az Xbox Series X kevesebb lesz, mint az Xbox One

Az Xbox Series X határozottan érdekes konzolnak néz ki előzetesen: bitang erős 8 magos processzort kap, 12 TFLOPS teljesítményű, sugárkövetéses GPU-val, 16 GB GDDR6 memóriával, és kiváló sebességű SSD-vel, amihez egy rakás egyedi hardvert és szoftvert fejlesztett a Microsoft.

Mondhatnánk, hogy bárcsak az Xbox One esetében koncentráltak volna ennyire keményen a játékokra, de hát mint arra sokan emlékeznek, az akkori vezetésnek (Don Mattrick) más prioritásai voltak. Így az Xbox One kapott néhány érdekes, leginkább nem a játékokhoz kapcsolódó újdonságot, melyek egy jelentős részét kukázza a Series X.

Persze meg kell hagyni, hogy ezeket mostanra valószínűleg eleve nagyon kevesen használják, hiszen a Microsoft nem törölne a konzolból népszerű lehetőségeket, a telemetriai adatok alapján pontosan látják, hogy melyik feature mennyire fontos a felhasználóknak. Nézzük, mi az amitől biztos, és mi az, amitől valószínűleg búcsúzunk az új generációban!

HDMI bemenet

Az Xbox One-on feltűnt, de a One S-en és a One X-en is megtalálható HDMI bemenet teljesen biztosan nem lesz jelen a Series X-en. Ezzel ugyebár a konzolon keresztül tudtunk tévét nézni, és az egyik érdekes lehetőség a Snap Mode volt, amivel játék közben egy kis ablakba ki tudtuk tenni a tévéadást.

Ezt az utóbbi lehetőséget egyébként már az Xbox One modelleknél is törölte a Microsoft, amikor elkezdett minden létező erőforrást a játékokra koncentrálni, így tehát a HDMI bemenet létjogosultsága eleve megkérdőjelezhető volt. Ezen kívül lassan már úgyis mindenki a Netflixet és társait nézi, azokra meg van app a konzolon.

Galéria megnyitása

Infraport (IR blaster)

Szintén a tévés funkciókhoz kapcsolódik, hogy az Xbox One rendelkezett beépített infraporttal, amivel tudta vezérelni a tévét, így a konzol keresztül lehetett vezérelni a hangerőt, kapcsolgatni a csatornákat és hasonlók.

A dolog kihasználására persze készültek hivatalos és third party távirányítók is, azonban mivel az infraport kikerül az Xbox Series X-ből, ezeknek nem sok hasznát fogjuk venni a jövőben. A MIcrosoft szerint az infravörös jeladót a HDMI-CEC váltja le, ami HDMI-n keresztül küld utasításokat a tévének.

Galéria megnyitása

OneGuide

Mivel a HDMI bemenet és az infraport is eltűnik a konzolból, tehát a tévés lehetőségek gyakorlatilag megszűnnek létezni, logikus, hogy a OneGuide is búcsúzik.

Ugyebár ez volt a tévékben található Guide megfelelője Xbox One-on, ami begyűjtötte az adásinformációkat a szolgáltatóktól, és amin keresztül lehetett böngészni a csatornák között.

Galéria megnyitása

Digitális audio kimenet

Kissé furcsa döntés, de az Xbox Series X-en nem találunk majd S/PDIF kimenetet sem. Ez azért különös, mert a Microsoft is egyre több figyelmet fordít a 3D-s audióra, legyen szó a Dolby Atmost támogatásáról, vagy éppen a Windows Sonic Soundról, melyek természetesen elérhetőek lesznek az új konzolban is.

A Microsoft nem is adott rá magyarázatot, miért kell megválnunk az S/PDIF kimenettől, de valószínűleg ezzel kapcsolatban is azt látták, hogy nagyon kevesen használják. A jövőben tehát a komolyabb hangrendszerek és headsetek felhasználóinak először ki kell küldeniük a jelet HDMI-n keresztül a tévére, és a tévé digitális audio kimenetét tudják majd használni.

Galéria megnyitása

Mi lesz veled Kinect?

Az Xbox One azonban talán leginkább azzal sült be, hogy kezdetben a felhasználókra kényszerítették a Kinectet, ami miatt a konzol 100 dollárral drágábban jelent meg, mint a PS4. Végül aztán a killer appok elmaradtak a Kinecthez (Magyarországon viszont nagyon népszerű!), és mindenki elkezdte szépen elfelejteni. Még a Microsoft sem foglalkozott vele, annyira nem, hogy a One S-ről és a One X-ről már le is vették a dedikált portot a Kinecthez, és jelenleg csak third party gyártók USB-s átalakítóival lehet a konzol csatlakoztatni a kamerát, ha valamiért nagyon szeretnénk.

Az nem zárható ki, hogy a Series X-ben szoftveresen megmarad a Kinect támogatása, akár visszafelé-kompatibilitási okokból is, habár lássuk be, túl sok értelme nem lenne. Mindenesetre a Microsoft ebben az ügyben hivatalosan még nem nyilatkozott.

Galéria megnyitása

És akkor a kérdés!

Ti használtátok korábban ezeket a funkciókat Xbox One-on? Hiányozna valamelyik? Eleve hülyeség berakni őket az Xbox One-ba?

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap