AMD Radeon HD 8000M család: friss, hivatalos infók

Minden tudható a Radeon HD 8800M, Radeon HD 8700M, Radeon HD 8600M és Radeon HD 8500M sorozatú mobil videokártyákról, amelyek még ebben a negyedévben elrajtolnak.

AMD Radeon HD 8000M család: friss, hivatalos infók

Az AMD nem csak az OEM partnereknek szánt Radeon HD 8000-es sorozatú asztali videokártyákról, hanem a Radeon HD 8000M sorozatú mobil videokártyák egy részéről is lerántotta ma a leplet. Az újdonságok között három Radeon HD 7800M variánsnak minősülő, valamint hét darab új, Mars GPU köré épülő modellt találunk.

A nyilvános útiterv alapján a Radeon HD 8000M család egyes tagjai, azaz a Radeon HD 8800M, Radeon HD 8700M, Radeon HD 8600M és Radeon HD 8500M sorozatba tartozó mobil videokártyák még ebben a negyedében elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban. Az idei év második negyedében néhány újabb modell is elrajtol, amelyek között felsőkategóriás példányok is lesznek.

A Radeon HD 8800M sorozatban Radeon HD 7800M alapú megoldások kapnak helyet -  és itt most nem csak egyszerű átnevezésről van szó. A 8800M család tagjai mindannyian Heathrow GPU köré épülnek, ami az asztali Cape Verde GPU mobil megfelelőjének tekinthető. A GPU 640 stream processzorral, 40 textúrázóval, valamint 16 renderelő egységgel érkezik, a fedélzeti memóriához pedig 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik. A VRAM szerepét modelltől függően 2 GB-nyi GDDR5-ös, vagy 2 GB-nyi DDR3-as memória töltheti be.

A Radeon HD 8800M sorozatú újdonságok esetében az AMD Boost órajelet is alkalmaz, amire eddig a mobil videokártyák esetében nem volt példa. A technológia jóvoltából a GPU komolyabb terhelés alkalmával az engedélyezett legmagasabb magórajelre válthat, amíg a meghatározott hőmérséklet- és/vagy fogyasztás limitet el nem éri. Ez az eljárás az asztali videokártyák esetében már hónapok óta elérhető, de diszkrét mobil videó vezérlők esetében most mutatkozik be először. Érdekesség, hogy az Nvidia mobil videokártyái hasonló technológiát egyelőre nem alkalmaznak, pedig a Turbo technológiát az asztali videokártyák frontján először az Nvidia használta, méghozzá GPU Boost néven. Ebben a tekintetben mobil fronton tehát az AMD zsebelhette be az elsőnek járó címet.

A Radeon HD 8700M sorozatban már nem egy régi, jól ismert GPU, hanem egy teljesen új, következő generációs GPU teljesít szolgálatot. A Mars kódnévvel ellátott egység GCN alapokon nyugszik és összesen 384 stream processzort, 24 textúrázót, valamint 8 renderelő egységet tartalmaz. A GPU 128-bites memória adatsínnel rendelkezik, amelynek végén - modelltől függően - 2 GB-nyi GDDR5-ös, vagy 2 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memória lóghat. A Mars alapú mobil videokártyák érdekes módon nem x16-os, hanem x8-as sávszélességű PCI Express csatolófelületet használnak, ami ebben a kategóriában nem jelent különösebb teljesítménycsökkenést, viszont előnyöket azért kínál. Az alacsonyabb sávszélesség alkalmazásának köszönhetően csökkenthető a GPU csatlakozólábainak száma, ami kisebb lapkaméretet, azaz kompaktabb felépítést eredményez. Ahogy a Radeon HD 8800M család tagjai, úgy a Radeon HD 8700M sorozatú modellek is megkapták az AMD Boost technológiáját.

A sor végén a Radeon HD 8600M, illetve a Radeon HD 8500M sorozat tagjai kullognak. Ezek a mobil videokártyák szintén Mars GPU köré épülnek, igaz, Radeon HD 8700M sorozatú társaiknál szerényebb tulajdonságokkal rendelkeznek. A szóban forgó videokártya-családok tagjai már nem 128-bites, hanem csak 64-bites memória adatsínt használnak, ami jelentős negatív hatást gyakorol teljesítményükre. A feldolgozó egységek számát nem csökkentette az AMD, sőt, a Mars GPU szolgáltatásai sem estek át karcsúsításon, így például a Boost órajel is jelen van a kínálatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward