Shop menü

AMD NAVI 32 ÉS NAVI 33 PLETYKÁK – KIDERÜLT A CU TÖMBÖK MAXIMÁLIS SZÁMA

Ebből már kezd körvonalazódni, nagyjából milyen teljesítményre számíthatunk, ám a végleges képet sok egyéb paraméter is befolyásolja majd.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
AMD NAVI 32 és NAVI 33 pletykák – Kiderült a CU tömbök maximális száma

Az AMD Radeon RX 7000-es sorozatának első két tagja, a Radeon RX 7900 XTX és a Radeon RX 7900 XT már bemutatkozott korábban, viszont kereskedelmi forgalomban majd csak 2022. december 13-án jelennek meg. Első körben főként az AMD által gyártott referencia modellek válnak elérhetővé szélesebb körben, az AIB partnerek egyedi termékeiből viszont, amelyek egyedi felépítéssel és többnyire megemelt órajelekkel büszkélkednek, csak néhány modell kerülhet a polcok polcaira az említett dátum alkalmával. A csúcskategóriás modellek után a későbbiekben az alsóbb szintekre is megérkezhetnek az AMD RDNA 3 architektúrája köré épülő videokártyák, ezek viszont már nem NAVI 31, hanem NAVI 32 és NAVI 33 alapokon nyugszanak majd.

A Radeon RX 7900-as sorozat alá érkező új videokártyák pontos paramétereivel kapcsolatban egyelőre még nem igazán érkezett információ, viszont az AMD ROCm szoftvere frissült a napokban, amelynek köszönhetően az már legalább kiderült, maximális kiépítés esetén mennyi CU tömbbel rendelkeznek az említett grafikus processzorok. Azt azért fontos kiemelni, hogy a kódban található CU számok a teljes kiépítést tükrözik, a ténylegesen aktív CU tömbök száma ettől eltérhet, például a kihozatali arány miatt is, azaz nem biztos, hogy az új videokártyák az alap GPU összes erőforrását használhatják majd. Optimális esetben a teljes kiépítés az adott kategória leggyorsabb szereplőjét illeti meg, az alatta elhelyezkedő második modell már korlátozott GPU-val dolgozhat.

Galéria megnyitása

A NAVI 32-es GPU a szoftverfrissítés jóvoltából napvilágot látott adatok alapján maximum 60 aktív CU tömböt vethet be, ami 3840 stream egység meglétét eredményezi majd, ezzel szemben a NAVI 33 már csak 32 CU tömbbel rendelkezhet, azaz összesen 2048 stream egységet foghat munkára. Ehhez képest a NAVI 31 teljes kiépítés esetén 96 CU tömbbel, azaz 6144 stream egységgel bír.

Noha a végső teljesítmény az aktív CU tömbök mellett több egyéb összetevőtől is függ, például a GPU órajeltől, az Infinity Cache kapacitásától, a memória-sávszélességtől és a Power Limit értékétől, nagy általánosságban már most is valószínűsíthető, elméleti szinten mekkora teljesítménykülönbség lehet az egyes GPU-k között. A NAVI 32 várhatóan a NAVI 31 teljesítményének 60-65%-át érheti el, ha az órajelek azonosak lesznek és a memória-alrendszer sem korlátozza jelentősen a teljesítményt. A ANVI 33 ezzel szemben már csak a csúcsmodell teljesítményének 30-35%-át érheti el, ha az órjaelek hasonlóak lesznek, illetve a memória-alrendszer sem fogja vissza jelentősebb mértékben a GPU-t. A tényleges kép ettől eltérhet majd, idővel kiderül, pontosan mennyire.

Egyelőre még a Radeon RX 7900-as sorozat tagjainak pontos teljesítménye sem ismert, ugyanis az első független tesztek még nem jelentek meg – azok alapján nagyjából látszani fog, mire számíthatunk a fenti GPU-k esetében, már ami a papírformát illeti. A végleges képre majd csak hónapokkal később derülhet fény, ugyanis a Radeon RX 7000-es sorozat kisebb tagjai később debütálnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére