AMD Bobcat információk

Az AMD a Bulldozer architektúrával kapcsolatos részletek ismertetése után a Bobcat alapú megoldásokról is megosztott néhány információt a nagyérdeművel. A Bobcat alapú processzorok az alacsony fogyasztás mellett üzemelő Core i3/i5 Clarkdale, a Core CULV és az Atom processzorok számára állítanak majd konkurenciát. A Bobcat modellek CPU helyett az APU (Accelerated Processing Unit) nevet kapták, ugyanis az egységekben helyet kapó GPU általános számítási feladatokra is befogható lesz, így a processzormagok munkáját hatékonyan tudja majd segíteni, de emellett 2D/3D feladatok elvégzésére is használhatja a rendszer, mint egy hagyományos GPU-t.

AMD Bobcat információk

Az AMD a Bulldozer architektúrával kapcsolatos részletek ismertetése után a Bobcat alapú megoldásokról is megosztott néhány információt a nagyérdeművel. A Bobcat alapú processzorok az alacsony fogyasztás mellett üzemelő Core i3/i5 Clarkdale, a Core CULV és az Atom processzorok számára állítanak majd konkurenciát. Az architektúrának a legfontosabb feladata, hogy alacsony fogyasztás mellett viszonylag nagy teljesítmény kínáljon és könnyen átültethető legyen friss gyártástechnológiákra. A Bobcat magok az Ontario APU-kban (Accelerated Processing Unit) kapnak majd helyet, amik néhány SIMD tömbbe rendezve egy grafikus vezérlő magját is tartalmazzák majd, csak néhány erőforrásuk közös lesz a processzormagokkal. Erőben a Radeon HD 5000-es széria legkisebb tagjaival fognak felérni, ami bőven elég erős, tekintve a mostani integrált mezőnyt.

A GPU tehát egy nyers SIMD tömbként viselkedik majd, így OpenCL és ATI Stream alapú alkalmazások esetén kihasználhatjuk az általa kínált párhuzamos számítási teljesítményt. A Bobcat APU a GPU mellett négy darab x86-os processzormagot is tartalmaz(hat), amelyekhez egy nagyteljesítményű switch is tartozik, ami tulajdonképpen memóriavezérlőként funkcionál majd. Ez a switch kapcsolatot teremt a processzormagok és a különböző rendszer összetevők között, ahogy az a lenti képen is látható.

A lapkán található x86-os magok kisebb, de ezzel együtt alacsonyabb késleltetéssel működő elsőszintű utasítás- és adat gyorsítótárat tartalmaznak (2 x 32 KB). A magok képesek sorrenden kívüli utasítás kibocsátásra és végrehajtásra, ami például az Atomokkal szemben óriási előny lehet, akárcsak a nagyteljesítményű lebegőpontos feldolgozó (az Atom nagyon szenved lebegőpontos műveletek során, az Intel CULV processzorai sokkal erősebbek ezen a fronton). A processzor támogatja majd az AMD x86-64 ISA utasításkészletet, a SIMD tömb pedig SSE4a utasításkészlet helyett SSSE3 (Supplementary SSE3) ISA utasításkészletet alkalmaz. Természetesen a rendszer a virtualizációhoz szükséges AMD-V technológia támogatásával is bír majd.

Az AMD szimulációi szerint a Bobcatet a mostani mobil AMD processzorok teljesítményének 90%-át lesznek képesek nyújtani fele akkora méretben és jóval kedvezőbb fogyasztás mellett. A Bobcat architektúrára támaszkodó processzorok alkalmazási területtől függően többféle tokozással kerülnek forgalomba.

Az új APU egységek a belépőszintű megoldások piacán, illetve a kereskedelmi forgalomba szánt egységek által lefedett terület alsóbb régióiban próbálnak majd szerencsét. Az újdonságok nettopokban, netbookokban, valamint felhő alapú kliensekben juthatnak szerephez, de akár egybegépekben is feltűnhetnek 2011 folyamán, amikor végre hivatalosan is forgalomba kerülnek. Az AMD így a Bulldozerrel együtt teljesen lecseréli majd a processzorait minden szegmensben 2011-ben, ami nagyon ráfért már. Az alapoktól újratervezett, új koncepciókat használó processzoroktól sokat vár a cég.

A diasorért erre tessék: klikk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward