Shop menü

ALCOR SPLASH – MOZGÁSRA ÖSZTÖNÖZ

A mozgásszegény életmód nagyon sok probléma forrása lehet – ezen is próbálnak segíteni a különböző okos kiegészítők. Most az Alcor termékét próbáljuk ki.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Alcor Splash – Mozgásra ösztönöz

Bevezető

Növekszik az okos kiegészítők piaca

Az aktivitásmérők, illetve okosórák piaca egyre jobban pezseg, ugyanis egyre többen jönnek rá, hogy ezek a kiegészítők akár motivációs eszközként is megállhatják a helyüket, például rávehetik tulajdonosukat, hogy a szokásos 1 kilométeres autóút helyett inkább gyalogoljon, ezáltal kímélve a technikát, illetve javítva saját egészségét. Nyilván ideális esetben efféle „segédeszközre” motivációs célként abszolút nincs szükség, maximum kiegészítésképpen használják őket napi rendszerességgel a sportolók, hogy a szokásos napi edzések során keletkező adatokat statisztikai célokból összerendezzék.

Mire jó egy fitnesz karperec vagy egy fitnesz funkciókkal rendelkező okosóra?

Átlagfelhasználói szinten meglehetősen hasznosak lehetnek már akár az egyszerű OLED kijelzős modellek is, ugyanis a mellékelt okostelefonos appon keresztül elég sok dologra használhatóak. Aki ülőmunkát végez, emiatt pedig hajlamos órákra a monitor előtt ragadni, értékelni fogja a mozgásra figyelmeztető funkciót, ami óránként szól, ideje feltápászkodni és mozogni egy picit, hiszen a sok-sok ülés komoly egészségügyi kockázatokkal jár és a várható élettartamot is megrövidíti. Szintén hasznos lehet az ivásra figyelmeztető funkció, ami az elégtelen folyadékbeviteltől szenvedők számára nyújthat óriási segítséget – és itt akár a technológia iránt érdeklődő idősebb emberekre is gondolhatunk, akiknél létfontosságú, hogy eleget igyanak, mégsem teszik.

Galéria megnyitása

A fitnesz karpántok akár azok számára is jól jöhetnek, akik újra formába szeretnék hozni magukat, ehhez viszont valamiféle visszajelzésre van szükségük, például statisztikák formájában. A statisztikák és a különböző adatok halmozódásából kiválóan látszik, milyen ütemben fejlődnek napról napra, és egyúttal szembesülnek azzal is, mennyire nem mozogtak korábban, ha a változás kezdetén keletkezett adatok között csemegéznek. Az egyébként külön vicces, amikor egy fitnesz karperecektől és okosóráktól idegenkedő tesztalany kezébe kerül egy ilyen szerkenytű, ami aztán szerény funkcionalitása ellenére mégis átbillent valamit, így az addigi, kissé lustácska, keveset mozgó átlagember ismét elindul a napi sport felé vezető úton. Utóbbi tökéletesen illik e teszt írójára, aki 2013-ban még könnyedén megtette a 220 kilométeres Balaton-kört, méghozzá egy teljesen kényelmes, 10,5 óra körüli nettó időt tekerve, heti szinten pedig folyamatosan 100 kilométer körüli távokat teljesített két keréken, a mozgás elhanyagolásával azonban elindult egy elég csúnya lejtőn, amelynek köszönhetően már a 20-30 kilométeres út is kihívás számára, nemhogy a 220 KM. És ebben komoly szerepe van annak a 20 kilogrammos „sertésjelmeznek”, ami az elmúlt évek során kialakult, hisz ez nagyon komoly akadály tud lenni a szabad mozgásban és a mozgás iránti hajlandóságot is óriási mértékben csökkenti.

Különböző szintek, igények és árak szerint

Az említett okoseszközökből nagyon sokféle áll már rendelkezésre. Az alapmodellek rendszerint kijelzőt sem tartalmaznak, csak néhány LED világít rajtuk – erre remek példa a nemrégiben kipróbált Razer Nabu. Egy szinttel feljebb már apró OLED kijelzőt is kaphatunk, valamint a beépített szenzorok tárháza is bővülhet, modelltől függően. A következő kategóriában már az első okosórának nevezhető eszközök is feltűnnek, amelyek érintőkijelzővel és fejlett operációs rendszerrel büszkélkednek, amihez természetesen grafikus felhasználói kezelőfelület is jár. A csúcsot jelenleg a GPS vevővel és/vagy LTE modemmel ellátott példányok képviselik, amelyek már-már okostelefonként is helytállnak, igaz, a gazdag funkcionalitásért cserébe elég sűrűn kell őket tölteni, hisz a parányi akkumulátor elég hamar le tud merülni ennyi fogyasztóval a fedélzeten. Szerencsére a félvezető-ipar fejlődésének köszönhetően az okoseszközök is egyre kompaktabbak, egyre több funkcionalitást tudnak adott területre zsúfolni, valamint energiahatékonyság terén is szépen fejlődnek, így az akkumulátoridő is alakulgat.

Érdemes még megemlíteni, hogy van egy kakukktojás-kategória is, ami átlagos órának álcázva érkezik, ám a klasszikus számlap mögött fitnesz-karperec funkcionalitást nyújtó hardver rejtőzik, ami Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikálhat az okostelefonos alkalmazással. Ezáltal a konzervatívabb felhasználók is élvezhetik a technológia előnyeit, miközben látszólag klasszikus órát viselnek.

Tesztünk főszereplője

Galéria megnyitása

Ezúttal egy szinttel feljebb nézelődünk, vagyis olyan fitnesz karpántot próbálunk ki, ami már tartalmaz kijelzőt, így akár óraként, valamint önálló pulzusmérőként és lépésszámlálóként is bevethető, de még így is messze van az igazi okosóráktól – és nem is akar annak látszani.

Az Alcor Splash gyakorlatilag egy aktivitásmérő karpánt, ami ár/teljesítmény arányban elég jó ajánlatnak tűnik, ha azt vesszük, hogy háza igényes dizájnnal és jó anyaghasználattal készült, fedélzetén pedig minden van, amire csak egy átlagfelhasználónak szüksége lehet. Az Alcor Splash jelenleg 16 000 forintba kerül, de egyszerűbb kivitelben érkező társa, a hasonló funkcionalitással rendelkező Alcor Move már 13 000 forintért is hazavihető.

A csomagolás és a hardver

A csomagolás, a tartozékok és a külső

Az Alcor Splash egy kompakt dobozban kapott helyet, amelynek elején az eszköz képe látható, a hátoldalon pedig legfontosabb műszaki paramétereit találjuk. A fedlapot leemelve elegáns elrendezésben pillanthatjuk meg az aktivitásmérőt, amely alatt a tartozékok foglalnak helyet, természetesen a szükséges dokumentáció kíséretében.

A doboz tartalmaz egy Micro USB 2.0-s kábelt, ami a töltőegységhez szükséges, valamint egy kör alakú dokkoló is a kínálat részét képezi – erre rakhatjuk az aktivitásmérőt, ha akkumulátortöltésre van szükség. Dokumentáció frontján magyar nyelvű, minden részletre kiterjedő, könnyedén értelmezhető használati utasítást, valamint egy jótállási jegyet kapunk. Ezzel gyakorlatilag le is tudtuk a tartozékok bemutatását.

Maga a töltőállomás meglehetősen kompakt, alján pedig csúszásgátlóként funkcionáló szivacskarikát helyeztek el, így nem csúszkál az asztalon, valamint meg sem karcolja annak felületét. Az egység könnyű és vékony, közepén pedig egy mágnes található, ami „pozícióba forgatja” az aktivitásmérő pántot, így a négy darab réz érintkezőtüske könnyedén a megfelelő helyre illeszkedhet és a töltés kezdetét veszi.

A töltő működéséről egy piros LED árulkodik, ám ez sajnos a töltés végén sem vált zöldre, pedig a logika ezt diktálná. Tehát sajnos nem töltésjelzőről, hanem üzemállapot-jelzőről van szó. Az aktivitásmérő legalább „szól”, ha a folyamat véget ért.

Az Alcor Splash ránézésre egy okosórának tűnik, a látszat viszont ezúttal csal, hiszen egy elegánsabb köntösbe bújtatott egyszerű aktivitásmérő karpántról van szó. A 35 milliméter átmérőjű ház fém felső karimával rendelkezik, a kijelző felőli részen pedig fémszínű maradt a „karika” belseje, így krómhatású díszként funkcionál. A kijelző előtt található lap a tulajdonságai és karcállósága alapján üvegből készült.

Noha a védőfólia alapján úgy tűnik, hogy az aktivitásmérő egy nagy, legalább 30 milliméter átmérőjű kijelzővel rendelkezik, erről szó sincs, hiszen a megjelenítő szerepét egy 96 x 39 pixeles felbontású monokróm OLED panel tölti be – de ezt a dobozon látható fotó már elárulta. A panel mindössze 0,82 hüvelykes képátlóval bír, azaz meglehetősen kicsi, de az egyszerűbb aktivitásmérő karkötőkön sincs sokkal nagyobb kijelző, így ennyi „csalás” beleférhet.

Az alsó részen műanyagot használtak, amihez gumihatású szíjak csatlakoznak, külső részükön némi textúrával, így igényesebb benyomást keltenek. A szíjak meglehetősen kemények, merevek, így automatikusan hajlított állapotba ugranak vissza, ahogy levesszük az aktivitásmérőt. Ez persze nem feltétlenül probléma, hisz viselés közben egyáltalán nem kényelmetlen ez a megoldás, a sűrűn elhelyezett lyukaknak köszönhetően pedig szinte minden csuklómérethez kiválóan passzolhat az eszköz. A TPU műanyagból készített gumiszerű szíj, ami egyébként 240 milliméter hosszú, szükség esetén cserélhető.

Hardver terén a 0,82 hüvelykes OLED kijelző mellett kapunk optikai, zöld LED fénnyel dolgozó dinamikus pulzusmérőt, egy 3D G szenzort, valamint egy rezgőmotort is. A ház IP67-es védettséggel bír, azaz maximum 30 percig bírja ki, ha 1 méter mély édesvízben használjuk. Az úszást, a szaunát, a gőzfürdőt és a zuhanyozást a hivatalos honlap szerint mellőzni kell, ezek a tevékenységek ugyanis az elektronika sérülését okozhatják, hisz meghaladják az IP67-es szabvány követelményeit. A ház tartalmaz még egy 65 mAh-s lítium akkumulátort is, amely egyetlen teljes töltés hatására akár hét napnyi üzemidőt is nyújthat. A tényleges üzemidő persze erősen függ a használattól: ha sok értesítést kapunk és a rezgőmotor sokat működik, az üzemidő drasztikusan csökken.

Az eszköz érintéssel vezérelhető: bekapcsolása 3 másodperces érintéssel történik, a „főmenüt” pedig szintén 3 másodperces érintéssel érjük el, majd egy-egy további érintéssel lehet lépkedni a menüpontok között. A dátumot és időt mutató alapértelmezett lap egy akkumulátor és egy Bluetooth ikont is tartalmaz, innen egy-egy érintéssel előhívható a lépésszámláló, a megtett kilométerekről árulkodó menü, a manuális pulzusmérést indító menü, a zenelejátszó-vezérlés, a telefon-keresés, illetve az elégetett kalóriák száma is. Van úgynevezett edző mód is, amellyel követhető az edzés ideje, az elégetett kalóriák száma, a távolság, a pulzus és a megtett lépések száma is. Az eszköz automatikusan képes érzékelni, ha alszunk, így alvás közben viselve különböző adatokat gyűjt, amelyeket később az okostelefonos alkalmazásnak továbbít, így elemezhető, hogyan aludtunk. Itt nyilván nem teljesen profi, orvosilag is elismert módszerre és eredményekre kell gondolni, de ez is remek támpontot adhat egy-egy esetleges probléma felismeréséhez és a további lépések megtételéhez.

A szoftver és a tapasztalatok

Első lépések

Az aktivitásmérő karpánt beüzemelése végtelenül egyszerű. Először is érdemes teljesen feltölteni az akkumulátort, mielőtt bármit is tennénk – ez teljesen lemerült eszköz esetén maximum 2 órát vehet igénybe. A karpánt egy töltött akkumulátort szimbolizáló ábrával jelzi, ha kész a folyamat, ekkor 3 másodpercre meg kell érinteni a kijelző alatt található apró kis fehér kört, mivel ez érintő funkcióval bír. Az aktivitásmérő karpánt bekapcsol, így most már az okostelefonos alkalmazást is beszerezhetjük. A karpánt Bluetooth LE 4.2 alapon kommunikál, ezt feltétlenül érdemes szem előtt tartani.

Nagyon fontos kiemelni, hogy iOS esetén minimum 8.0-s, Android esetén pedig minimum 4.4-es operációs rendszerre van szükség az alkalmazás futtatásához. Tesztünk elején kipróbáltuk, hogy egy 7 hüvelykes képátlójú LG GPad 7.0-s táblára települ-e a szoftver, de nem jártunk sikerrel – az iPad sorozatot azonban támogatja. További érdekes adalék, hogy az Alcor Move, ami mellé a PuriFit helyett a VeryFit alkalmazás jár, iOS 7.0-s eszközzel is kompatibilis, vagyis iPhone 4-re is sikerült telepíteni.

Amennyiben az adott eszköz megfelel a fenti követelményeknek, valamint rendelkezik aktív Bluetooth támogatással, akkor a használati útmutatóban található QR kód beolvasásával azonnal a megfelelő alkalmazáshoz juthatunk mind iOS, mind pedig Android alatt. A telepítést követően néhány személyes adat megadására lesz szükség, így például a név, a testmagasság, a testsúly, a születési dátum, illetve egyebek is kelleni fognak az alkalmazásnak. Ezek egy része a mozgás során elégetett kalória, valamint a zsírégető és aerob pulzustartományok kiszámítása miatt szükséges. Mielőtt azonban idáig eljutnánk, felhasználói fiók regisztrálására és az eszköz párosítására is szükség lesz. A továbbiakban az alkalmazás csak akkor használható, ha a felhasználói fiókba bejelentkezünk – ami egyébként a gyártó ismertetője szerint felhő alapú adat-szinkronizációt végez.

Az alkalmazásban könnyedén beállíthatjuk, mely eseményekről érkezzen értesítés az aktivitásmérő pántra, valamint a telefonkereső és karpánt kereső funkció is elérhető innen. Az eszköz alapértelmezett módon 15 percenként méri viselője pulzusát, de a mérés akár manuális módra is állítható és akár a karpántról is elvégezhető. Az értesítések rezgés formájában, hang nélkül jelentkeznek, valamint az adott eseményt is kiírja a karpánt. Például milyen számról hívnak, illetve honnan kaptunk SMS-t. Amennyiben a másik fél szerepel a telefonkönyvben, akkor a hozzá társított név jelenik meg, ha nem, akkor a telefonszám. Az alkalmazás az Apple Health rendszerével is összeköthető, így a karpánt által rögzített adatok az adott okostelefon vagy tábla Health/Egészség alkalmazásában is megjelennek, de nem valami felhasználóbarát módon. A karpánt akkumulátorának töltöttségéről a beállítások menüben, az Alcor opcióra bökve kapunk információt – az adat felül helyezkedik el, az értesítési beállítások legtetején. Néha jól jöhet, hogy az aktivitásmérő pántról távvezérelhető az okostelefon fényképezője, valamint a zenelejátszó kezelésére is van mód – megállíthatjuk/elindíthatjuk a lejátszást, és a zeneszámok között is lépkedhetünk. Az okostelefonról megkereshető az aktivitásmérő pánt – a keresés funkció rezgést kezdeményez –, de a funkció fordítva is működik, azaz a telefon keresésére is van mód a pánton keresztül. Hasznos funkció az elvesztésre figyelmeztető jelzés is, ami a Bluetooth kapcsolat megszakadása esetén jelez: a karpánt rezeg és egy ikont villant fel, így azonnal beugorhat, hogy telefonunk éppen nincs nálunk. Hasznos extra az ébresztő, ami ebben az esetben néma, azaz csak a karpánt fog rezegni a megadott időpontban, hangjelzés nem lesz. Ébresztési időpontból csak kettőt lehet megadni, szundi funkció pedig nincs.

Tapasztalatok

Az Alcor Splash viselése során olyan, mint egy könnyű karóra, a felületes szemlélő pedig első ránézésre annak is láthatja. A szíj ugyan kissé merev, viselés közben azonban ez nem okoz semmiféle problémát. A csat kellően masszív, a szíjon pedig kellő mennyiségű lyuk található, így sokféle csuklómérettel kompatibilis.

Galéria megnyitása

Az OLED kijelző rendben van, a rajta megjelenő tartalmak pedig egyértelműek. Igaz, az energiatakarékosság érdekében az egyes menük és értesítések csak 3-5 másodpercig jelennek meg a kijelzőn, de ennyi idő pont elég is. Ha szabadban használjuk az aktivitásmérő pántot – és miért ne tennénk? – picit kényelmetlen lehet, ha napfényes környezetben kell leolvasnunk a kijelzőt, ugyanis már a napokban tapasztalható borús időben is elég halványan jelenik meg a tartalom, napsütésben pedig szinte alig olvasható. Ez pedig baj, hiszen futásra is alkalmas az eszköz, márpedig nem mindenki fut szürkületben vagy éjjel – ezekben a napszakokban tökéletes a kijelző fényerőssége. Az órát egyébként csuklómozdulatra is megjelenítheti a rendszer, ha ezt az opciót engedélyezzük az okostelefonos alkalmazáson belül, de pontossága nem valami jó: elég sokszor villan fel akkor is a kijelző, ha éppen nem vagyunk kíváncsiak a pontos időre – mondjuk gépelés vagy gyaloglás közben.

Rezgés terén elégedettek voltunk az aktivitásmérő pánttal, hiszen a rezgés kellően erős, mégsem zavaró vagy hangos. Az energiatakarékosság jóvoltából értesítés alkalmával csak kettőt, hívás alkalmával pedig 3-5 rezgést tapasztalhatunk. Hangjelzés abszolút nincs, de ez érthető – pont ezért vesznek sokan okostelefonjuk mellé ehhez hasonló kiegészítőt, mert értesítéseiket, hívásaikat és üzeneteiket így csendben, mások zavarása nélkül észlelhetik. Ez előadáson, könyvtárban, moziban, tömegközlekedési eszközön, autóvezetés közben és számos egyéb élethelyzetben is jól jöhet. Az ébresztő funkció rezgése kiváló lehet mindazoknak, akik nyugodtan alszanak, hiába ébreszti őket 2-3 eszköz, ügyet sem vetnek rá, mivel mély álomba merültek. A cikk szerzője is közéjük tartozik. A rezgő karpántra azonnal fel lehet ébredni, igaz, szundi funkció híján rögtön fel is kell kelni, különben a visszaalvás veszélye fenyeget.

A lépésszámláló meglehetősen pontos, igaz, néha-néha azért extra lépéseket is elszámol, de csak minimális mennyiségben. Remek példa erre, hogy egy 15 KM-es autózás alkalmával a beszálláshoz képest 28-cal többet mutatott a lépésszámláló – ha a kuplung-kinyomásokat is számolná, akkor egyébként nagyjából jól kalkulált volna. Érdekes módon a megtett távolság becslése sem rossz, de GPS híján abszolút nem pontos, hiszen általában kevesebbet mér a ténylegesen megtett távnál, de nem is egy profiknak szánt eszközről van szó. A profilnál megadott testmagasság, életkor és testsúly alapján az elégetett kalóriákat is számolja a rendszer, sőt, a zsírégető zónában, illetve aerob zónában eltöltött időt külön rögzíti – de ezek csak az okostelefonos alkalmazásban jelennek meg. A napi szinten megtett lépések órás bontásban láthatóak, ráadásul az aerob zónában megtett lépések sötétebb sárgával jelöli az alkalmazás. Apró probléma, hogy az előző napi adatok órás bontását sajnos nem lehet utólag megtekinteni, legalábbis az általunk kipróbált 1.4-es alkalmazásban még ez volt a helyzet. Van viszont lehetőség arra, hogy kitűzzünk magunk elé egy-egy napi célt. A menüben beállítható, mennyi lépést szeretnénk elérni napi szinten, ha pedig a szintet megugorjuk, a karpánt kijelzőjén egy serleg jelenik meg, mintegy jutalomként. Esetünkben a teszt kezdetén még a napi 5000 lépést is nehéz volt összehozni, de ahogy teltek-múltak a napok, már a korábban kitűzött napi 10 000 lépéses cél is összejött. Érdekesség egyébként, hogy a profilon belül módosítható célérték 1000 lépéstől 25 000 lépésig terjed, ezres lépcsőkkel. Ez remek motiváció lehet: ahogy fejlődünk, egyre magasabbra lehet helyezni a célértéket, így folyamatosan javulhatunk. Fontos: sose másokhoz, csak a korábbi önmagunkhoz hasonlítsuk aktuális helyzetünket.

Van egyébként egy mozgásemlékeztető funkció is, amelynek köszönhetően az előre beállított időtartam letelte után rezeg az aktivitásmérő karpánt, egy ikonnal pedig jelzi is, hogy ideje egy kicsit mozogni. Beállítható, hogy a funkció mettől meddig legyen aktív, valamint az is, hogy mennyi idő után szóljon.

A pulzusmérő zöld LED-es fénnyel dolgozik, optikai alapokon, pontossága pedig szintén elég jó, de nem orvosi műszer szintű. Egy mellkasra rögzíthető pulzusmérőhöz képest, ami valós időben méri a pulzust, 2-5% körüli mértékben téved, de itt szerepe van annak is, hogy ez az eszköz csak egy-egy pillanatnyi pulzust mér, márpedig az érték elég ritkán állandó. Átlagfelhasználóknak, a napi pulzus alakulásának figyelemmel kísérésére tökéletes lehet. Alapértelmezett módon minden 15. percben végez mérést az eszköz, de ez a funkció ki is kapcsolható. Manuális mérés mind az alkalmazásból, mind pedig az aktivitásmérő karpántról végezhető, ami gyors kontrollra tökéletes opció.

Galéria megnyitása

Nagyon hasznos extra az alvásmonitor, amellyel ellenőrizhető, hogyan telnek az éjszakák. Az "alvásmonitor" rögzíti az alvás kezdetét és végét, alvás közben pedig ugyanúgy 15 percenként méri a pulzust, ami később egy diagramon megtekinthető. Ugyanígy rögzíti a könnyű- és mélyalvás idejét, a reggeli összesítés így eléggé informatív. Persze ennél vannak sokkal-sokkal fejlettebb megoldások is, akár már okostelefonra telepíthető alkalmazások formájában is – azokhoz képest talán pulzusmérés terén nyújt némi extrát.

Érdekességképpen még megemlítjük, hogy van külön edzés mód, amely során mérhető az edzéssel töltött idő, a megtett távolság és az elégetett kalóriák mennyisége. Ez a funkció aktivitásmérő pántról és okostelefonos alkalmazásból egyaránt indítható – az okostelefonos alkalmazásban GPS alapú útvonal-rögzítést is kapunk. Utóbbi persze nem túl versenyképes, hiszen sok-sok olyan alkalmazás van, amelyek nagyon részletes elemzést készítenek egy-egy futásról, és ezek is rögzítik az útvonalat, sőt, akár másokkal is versenyezhetünk – de ez már egy másik történet. Egyébként kipróbáltuk, hogy a Strava vagy a Runtastic alkalmazás képes-e használni az Alcor Splasht, mint pulzusmérőt, de a próba kudarccal zárult: egyik alkalmazás sem ismerte fel, ami azért várható volt.

Galéria megnyitása

A végére hagytuk az akkumulátoridővel kapcsolatos tapasztalatokat. Ahogy az a fentiekből is kiderült, az aktivitásmérő karpánt eléggé jól takarékoskodik az akkumulátoridővel, aminek meg is van az eredménye. A teszt indításakor 98%-os akkumulátor-töltöttséget mértünk, öt nappal később pedig még mindig 67%-on állt a mutató. Ennek fényében a gyártó által emlegetett 7 napos üzemidő tökéletesen hihető. Esetünkben minimális mennyiségű értesítéssel kellett megbirkóznia az aktivitásmérő pántnak, ettől eltekintve azonban a nap 24 órájában, minden nap használatban volt. A menüjében keveset kalandoztunk, az edzés funkcióját pedig csak néhányszor használtuk, próba jelleggel. Azaz extrémebb felhasználás esetén is össze fog jönni a legalább 7 napos üzemidő. Finomabb használat esetén a dupláját sem tartjuk elképzelhetetlennek.

Egy utolsó érdekességet még feltétlenül érdemes megemlíteni. Noha az aktivitásmérő karpánt aktív Bluetooth kapcsolatot igényel, mégis képes önálló adatrögzítésre, azaz néhány órányi aktivitás után könnyedén szinkronizálható az okostelefonnal, nem vesznek el az adatok. Arról nincs információ, hogy a termék pontosan mennyi memóriát tartalmaz, de némi "adatrögzítésre használható tárhelye" egészen biztosan van.

Verdikt

Verdikt

Az Alcor Splash összességében egy ütőképes és igényes aktivitásmérő karpánt, ami leginkább az átlagfelhasználókat veszi célba és rekreációs jelleggel használható. Hobbi szintű sportolásra is jó lehet, de arra akár egy okostelefon is elég a megfelelő alkalmazással, ha egyébként pulzusmérésre nincs szükség.

A kidolgozás, az anyagminőség, a strapabíróság és a funkcionalitás abszolút rendben volt, ha az árcédulán szereplő 16 000 forintos összeget is szem előtt tartjuk. Amennyiben szeretnénk egy óraszerű aktivitásmérő karpántot, ami a naponta megtett lépések számát, az alvás minőségét, valamint a pulzusunk alakulását egyaránt követi, akkor tökéletes választás lehet az Alcor terméke, de szerencsére manapság már elég nagy a választék, így ha valakinek nem tetszik valamely paramétere, biztos talál helyettesítőt.

Galéria megnyitása

Az okostelefonos alkalmazás felhő alapú szinkronizációja és a felhasználói fiókhoz kötés abszolút nem tetszett, de az általános funkcionalitás és a stabilitás piros pontot érdemel. A szoftver nem tökéletes, az előző napi teljesítmény részletei sajnos nem érhetőek el – sem a 15 perces bontásban mért pulzus-adatok, sem az órás bontású lépés-adatok, sem pedig az előző napi alvásról információt adó diagram. Ha ezeket a funkciókat elérhetővé teszik, tökéletes lesz az alkalmazás – ezek az elemzések jelenleg csak az aktuális napra vonatkozóan jelennek meg. Az viszont határozottan hasznos lehet, hogy okostelefonos zenehallgatás esetén számok váltogatásához nem kell elővenni a telefont, illetve akkor sem feltétlenül, ha egy értesítést vagy SMS-t kapunk – ha tudjuk, kitől vagy mely szolgáltatótól érkezett, nem is biztos, hogy azonnal muszáj megnézni/elolvasni.

Az Alcor Splash ajánlott vétel lehet, amennyiben a bemutatóban szereplő tulajdonságok maximálisan megfelelnek igényeinknek.

A tesztben szereplő Alcor Splash aktivitásmérő pántot a hazai képviselet bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások

Gyártói weboldal

iPon Webshop

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére