Shop menü

ALAPOSAN FELPISZKÁLTA AZ USA-T A HUAWEI, JÖHETNEK AZ ÚJABB SZANKCIÓK

Még nagyobb szigor jöhet a chipek exportját illetően, az MI chipek exportját is szigorúbban korlátozhatják majd, miközben a mobilpiacot is újra górcső alá vehetik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Alaposan felpiszkálta az USA-t a Huawei, jöhetnek az újabb szankciók

A Huawei továbbra is talpon van, sőt mi több, az utóbbi időben olyan megoldásokkal állt elő, amikre tényleg senki nem számított. Sikerült a cégnek meglepnie a nyugatot, és ezzel pedig a jelek szerint elérte, hogy újra a célkeresztbe kerüljön egy hosszabb nyugodt időszakot követően. A Biden kormány már újabb szankciókat készít elő.

Augusztus végén a Huawei bemutatta a Mate 60 szériát, ami olyan jól sikerült, hogy még az Egyesült Államok is „tesztelni” szerette volna a mobilt. Persze az amerikaiak nem arra voltak kíváncsiak, hogy milyen szép fotókat csinálnak a mobilok, és mennyire fényes a kijelzőjük. Az érdekelte őket, hogy miként lehetséges az, hogy a Huawei saját fejlesztésű Kirin 9000s lapkával mutatta be a terméket.

Galéria megnyitása

Mikor a nagy chipgyártóktól elvágták a céget a szankciókkal az amerikaiak, és megtiltották számos technológia importját, alkalmazását, igazából mindenki azt hitte, hogy a cég már sosem lesz képes arra, hogy saját lapkával szerelt okostelefonokat és más eszközöket dobjon piacra. Ehhez képest alig néhány évvel később itt van a Kirin 9000s, és ha nem is az új csúcskategóriás lapkák szintjét hozza, azért igencsak jó teljesítménye van a tesztek alapján.

A jelenlegi információk alapján 7 nm-es csíkszélességen készül a lapka, de az EUV eljárás alkalmazás nélkül, mert a terméke előállításáért felelő SMIC ugyancsak az Egyesült Államok szankciója miatt nem fér hozzá az EUV technológiához szükséges berendezésekhez. A Huawei elvileg megoldotta még az 5G támogatást is, amitől ugyancsak el lenne tiltva a technológia korlátozások révén, szóval nem csoda, hogy az USA nagy érdeklődést mutat a chip iránt.

Galéria megnyitása

A Mate 60 széria tagjainak felboncolása során került, hogy a készülékben azért lépten-nyomon lehet olyan komponenseket találni, amikhez igazából jelenleg nem férhetne hozzá. Példának okáért az SK Hynixtől származó memória modulok lapulnak a burkolat alatt, miközben a szankciók elvileg ezeknek a beszerzését is megakadályoznák jelenleg. Nem tudni, hogy ezekhez miként jutott hozzá a Huawei, de az Egyesült Államok egyebek mellett emiatt is tervezi a bekeményítést.

A chipek exportálására vonatkozó „szabályok” kiemelt figyelmet kaphatnak a legújabb korlátozásoknál.

A Reuters tudomására jutott információk szerint a Biden kormány az újabb előírásokkal több vállalatot venne a feketelistára, akik a továbbiakban nem értékesíthetnének chipeket a Huawei-nek. Meg persze a szankciók által még érintetett más cégeknek. Itt a hangsúly már azon van, hogy a Huawei mellett mások is érintettek lehetnek, mivel az USA például a mesterséges intelligencia kínai fejlődésének is gátat szabna.

Az „MI chipek” exportjánál kihasznált kiskapukat is szeretné felszámolni Amerika.

Nemcsak a Huawei, hanem vállalatok is igyekeznek kihasználni különböző hézagokat az exportitlalomban, és a jelek szerint a mesterséges intelligencia műveleteket gyorsító lapkák például annak ellenére találnak utat Kínába, hogy ezeket nem lehetne bevinni. A mostani MI robbanásban nagyon sok kínai céget érinthet rendkívül érzékenyen, ha a szabályozások tényleg visszavetik a hardver beszerzési lehetőségeiket.

Minden részletet most még nem lehet tudni, de nagyon úgy fest, hogy már októberben bevezetésre kerülhetnek az újabb korlátozások. Tehát hamarosan minden részlet kiderülhet az újabb változásokat illetően. Már direkt olyan chipek is készülnek (például az Nvidiánál), amik az eddigi szabályokhoz igazodva eljuthattak Kínába. Komoly kérdés, hogy az ilyen projekteket például miként fogja érinteni az új szabályozás.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére