Shop menü

AKTÍV FOLYADÉKHŰTÉST ÉPÍTETT MOBILJÁBA A ONEPLUS, ÉS MÁS MEGLEPETÉSSEL IS KÉSZÜLT

A OnePlus 11 Concept nagyon izgalmasan néz ki, viszont nem érdemes arra számítani, hogy a benne használt technológia kifizetődő lenne.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Aktív folyadékhűtést épített mobiljába a OnePlus, és más meglepetéssel is készült

A Mobil Világkongresszusra az idei évben a OnePlus egy nagyon érdekes termékkel jött, amit jelen állás szerint nem is akar eladni. A fejlesztés azonban még visszaköszönhet más eszközökben, de igazából erre sem látunk túl sok esélyt az alapján, amit eddig tapasztaltunk a cég koncepciót illetően.

A OnePlusnál a mostani a harmadik koncepció mobil, de eddig egyik megoldásból sem ültetett át semmit a cég, arra viszont jók ezek, hogy megmutassák, hogy technológiai téren mit képesek létrehozni. A OnePlus 11 Concept pedig egy LED-es világítással is ellátott, zárt folyadékhűtést kapott, amit a vállalat Active CryoFlux néven jelentett be. Emellett pedig egy új dekorációs eljárást is villantott, amit leginkább méregdrága luxusóráknál használnak.

Galéria megnyitása

Az Active CryoFlux egy igazán komoly innovációnak tűnik, az alapjaiban pedig úgy működik, mint a számítógépekben található folyadékhűtés, csak itt nincs aktív léghűtés, hanem passzívan van megoldva a hőelvezetés, és igazából itt a hő annak köszönhetően távozik, hogy a mobil hűvösebb részein keringve van ideje hűlni egy keveset. Ebből pedig már azonnal lehet azt érezni, hogy ez valószínűleg nem a leghatékonyabb. A OnePlus pedig konkrét számokban kifejezve sem vár túl sokat a rendszertől.

Még mielőtt megnéznénk, mennyit ér az okostelefonba integrált „vízhűtő”, érdemes arra kitérni, hogy a tervezők az Active CryoFlux működéséhez egy nagyon különleges pumpát alkottak, egy kerámiát is tartalmazó, piezoelektromos rendszer gondoskodik a hőelvezetésért felelős folyadék keringetéséért. Maga a pumpa tényleg annyira apró, hogy szinte nem foglal helyet az eszközben, mindössze 0,2 cm² a területe, és a kamera kerüli keringetési gyűrűbe van integrálva.

Galéria megnyitása

A folyadékhűtés révén nagyon hatékonyan lehet elvezetni a rendszerchipnél és más komponenseknél keletkező hőt, de mivel itt nincs radiátor vagy akár csak egy kicsi ventilátor, a melegedést nem sokkal fogja vissza a Active CryoFlux. Játékok közben 2,1 fokos hőmérséklet csökkenést sikerült ezzel elérni, nem tudni hány fok mellett, és ezzel együtt a tempó 3-4 FPS-sel emelkedett, de itt sem tudni, hogy milyen szinten. A töltés során a telep 1,6 fokkal lett hűvösebb, és így 30-45 mp-cel hamarabb sikerült elérni a teljes feltöltést, de az itt sem derült ki, hogy mihez képest történt ilyen előrelépés.

Érdekes még, hogy a kameramodulon található díszítőelem gilosálással készült. Ezzel a szóval aligha találkoztak sokan eddig, egy olyan eljárásról van szó, melynek során egy fémet nagyon precízen munkálnak meg marással. Ezt általában gépekkel, de kézi munkát bevetve végzik, és nagyon komoly szakértelmet igényel bizonyos esetekben. A luxusórákon és más prémium termékeken lehet találkozni gilosált felületekkel. Meg persze itt, a OnePlus 11 Concept kameramoduljánál.

Az okostelefon képességeiről egyáltalán nem esett szó, jobbára ugyanazt nyújthatja, mint a normál OnePlus 11.

Galéria megnyitása

De ezzel még nincs vége a hírnek. A OnePlus ugyanis fejlesztett egy 45 wattos külső folyadékhűtőt is, ami csak prototípusként jelent meg az MWC-n. Ez már érdekesebb abból a szempontból, hogy mennyire hatékony, de itt eleve egy külső egységet kell az okostelefon hátára pakolni, van hozzá egy kábel, és ez még egy nagyobb asztali egységbe csatlakozik. A OnePlus 45W Liquid Cooler viszont tényleg kiválóan tudja hűteni az okostelefont.

A 45 wattos külső folyadékhűtéssel akár 20 fokkal lehet csökkenteni az okostelefon hőmérsékletét.

Galéria megnyitása

Ennek köszönhetően egészen biztos, hogy minden helyzetben a maximális teljesítményét tudja nyújtani a csúcskategóriás okostelefon. Nem kell attól tartani, hogy folyamatos nyúzás mellett esik az eszköz teljesítménye, csökken az képkockaszám a játékok alatt. Arról viszont egyáltalán nem esett szó, hogy ezzel a szerkezettel mi a terve a OnePlusnak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére