Ajándék számítógépek a társadalmi felzárkózásért

Ajándék számítógépek a társadalmi felzárkózásért

Nem példa nélkül álló, de még nem is szokványos támogatási forma a költségvetési és az üzleti szféra összefogása a hátrányos helyzetűek érdekében. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 65 lecserélt, de még használható számítógépét két, hátrányos helyzetű területen működő oktatási intézménynek adományozta. Az akcióhoz a Microsoft Magyarország ingyenes MS XP Professional szoftverlicencek adományozásával társult, így teljes értékű, az oktatási-tanulási tevékenységekhez, az interneteléréshez teljes mértékben alkalmas számítógép-konfigurációk és monitorok átadására kerülhetett sor a közelmúltban. Az átadott pc-k az ECDL-vizsgákra való felkészüléshez alkalmas számítógépek, így a digitális írástudás elterjesztésének fontos kellékei lesznek.

Az uniós forrásból finanszírozott projektek menedzselése közben az NFÜ számára nyilvánvalóvá vált, hogy csupán a közösségi források nem elégségesek a társadalmi bajok orvoslására. Épp ezért az ügynökség kidolgozott egy speciális felzárkóztató csomagot a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára, amelyhez csaknem 100 milliárd forintnyi uniós forrást biztosít. Még emellett is szükség van minden olyan segítségre, ami a társadalmi felzárkóztatást segíti. Az adományozáskor ezért esett a választás a szendrői és a sajókazai intézményekre, amelyek támogatása a Microsoft Társ a tanulásban programjához is jól kapcsolódik.

Az 581 tanuló oktatását-nevelését végző szendrői általános iskola a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény környékén, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében működik a város egyetlen általános iskolájaként. Az iskola önkormányzati fenntartású intézmény, tanulóinak többsége hátrányos szociális körülmények között él, 70 százalékuk roma származású, nagycsaládból érkező. Az intézmény nagy súlyt helyez a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatására, a tehetségek gondozására és továbbtanulásra való felkészítésre. Szendrőn a lakosság kétharmada alacsonyan képzett, ezért óriási a munkanélküliség és az ebből fakadó mélyszegénység. A kisvárosban lakó gyerekek esélyét a közoktatás színvonalának javítása, a középfokú szakképzésbe való beiskolázás növeli, ehhez tud hozzájárulni az NFÜ és a Microsoft közös akciója.

Sajókaza lakói közül mintegy ezer fő él azon a telepen, ahol a 240 hátrányos helyzetű diákkal foglalkozó Dr. Ámbedkar Gimnázium által fenntartott információs ház működik. A környező sajókazai, laki, alsóvadászi, homrogdi cigánytelepeken több ezer ember él, akiket a középfokú közoktatás eddig nem ért el. A gimnázium tehát olyan észak-magyarországi közösségeket szolgál ki, ahol az érettségizettek aránya jelenleg egy százalék alatt van. Az iskola érettségit és versenyképes szakmát kínál a diákoknak úgy, hogy fiatalokat és felnőtteket (nappalin és estin) együttesen tanít, mert ha egy családból többen is tanulnak, nagyobb az esély a sikerre. Ezek a fiatalok nem engedhetik meg maguknak, hogy saját számítógépet vásároljanak vagy azt használva a világháló tudásanyagával találkozzanak. Az ingyenesen átadott számítógépek és szoftverek egy olyan információs pontba kerülnek, ahol nemcsak az iskola tanulói, hanem a telep és a kisváros lakói is használhatják, hozzáférve ezzel a web szolgáltatásaihoz és információihoz.

"A szendrői és sajókazai tanulók felzárkóztatása mellett más célunk is volt ezzel a gesztussal, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel karöltve nyújtottunk" - mutatott rá Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere az átadáskor a sajókazai tanévnyitón. "Más intézményeket és cégeket kívánunk ösztönözni arra, hogy saját eszközeikkel járuljanak hozzá a roma gyerekek és fiatalok oktatásának javításához. A Microsoft Magyarország számos alkalommal mutatott már példát ezen a téren Társ a tanulásban programjával, és a jövőben is folytatja ezt a tevékenységét".

"Nem mondunk le senkiről - ez annak a felzárkóztató programnak a mottója, amellyel a 33 magyarországi, leghátrányosabb helyzetű kistérség felzárkóztatását céloztuk meg" - mondta el Oravecz Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője a tanévnyitón. "Örülünk, ha nem csak a közösségi forrásból származó milliárdok elosztásával, de saját szerény lehetőségeinkkel is hozzá tudunk járulni - ha csak egy vagy két - hátrányos helyzetű térség és diákjaik támogatásához. Ajánlom ezt az akciót minden döntéshozó figyelmébe. Legyen bármilyen más olyan eszközük, amit nélkülözni tudnak, adják a nélkülöző közösségeknek, mert ez a gesztus az olyannyira hiányzó társadalmi bizalmat fogja erősíteni. Úgy vélem, követésre méltó az a proaktív hozzáállás, amit a Microsoft Magyarország részéről tapasztaltunk - támogatásuknak köszönhetően fejlett operációs rendszerek futnak a számítógépeken, így lehetővé válik a diákok számára a digitális írástudás megszerzése. Lehet, hogy az ország egésze számára a mi ajándékunk ma csupán egy gesztus, de biztos vagyok benne, hogy ennek nyomán másokban is feltámad az adományozó kedv" - tette hozzá Oravecz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward