Shop menü

AIRBORNE KINGDOM – JÓ SZELET!

Atlantisz legendájához hasonló történet főszereplőjeként egy repülő város a kulcsa annak, hogy a birodalmat ismét egyesítsük és egy jobb kor felé vezessük.
Villányi Gergő
Villányi Gergő
Airborne Kingdom – Jó szelet!

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

  • ...

Az Ősökről szóló legendák a múlt homályába vesztek – szinte teljesen. Pedig a történetek és mítoszok arról mesélnek, hogy óriási lebegő, repülő várost építettek elődjeink. És ez a város azután minden királyságot meglátogatott, átadva tudását, fellendítve a kereskedelmet, az ipart és a termelést. Igazi aranykorszak köszöntött a vidékre, amit egy bölcs tanács vezetett.

Együttműködésre épült a sok királyságot összefogó szövetség, de egy nap, a város egyszerűen eltűnt az égről. Az emberek elveszítettek egy fontos szimbólumot és ami még ennél is fontosabb, a tanács bölcseinek iránymutatását. Önzőség ütötte fel a fejét, a királyságok pedig lassan hanyatlani kezdtek, de ami még rosszabb egymástól is eltávolodtak. Teltek az évek, évtizedek és a valaha virágzó birodalomból csak néhány feljegyzés és egy ősi faliszőnyeg maradt meg. Ezen a relikvián azonban nemrég fura írást találtak – mintha alaprajz és útmutató lenne egy repülő város építéséhez.

Galéria megnyitása

Mitológia, fantasy és steampunkos technológia keveredik a The Wandering Band nevű csapat játékában. Mintha mesekönyvet nyitnánk ki, vagy az Ezeregy éjszaka lapjait böngésznénk: egy csodás város irányítása, fejlesztése és a birodalom felvirágoztatása lesz a feladatunk – ez pedig nem kevés. Egyszerre kell kiszolgálnunk és felügyelnünk a betakarítást, a termelést, a kutatást, embereink kényelmét és fejlesztésekkel, diplomáciával, a múlt felfedezésével egyengetni az új repülő város útját.

Galéria megnyitása

Ehhez pedig alapanyagok kellenek, amiből két legfontosabb csoport van. Az egyik a szén, ami lebegő városunkat tartja a levegőben- ez kritikus nyersanyag, hiszen ha elfogy az üzemanyag, akkor lezuhanunk. A másik csoport az étel és az innivaló embereinknek. ennek hiánya egy ideig nem kritikus, hiszen a dühös emberek még életben vannak, bár tény, hogy mihamarabb orvosolnunk kell a hiányt. Emellett agyagot, kvarc kristályt, fémeket, fát stb. fogunk gyűjtögetni (és minden visszatermelődik), de ha elég szemfülesek vagyunk akkor letűnt korok relikviáit és festékkészítő épületek romjait is megtalálhatjuk. Az előbbiből értékes tervrajzokat vagy nyersanyagokat vásárolhatunk, az utóbbi pedig pusztán esztétikai szempontból fontos, ugyanis épületeinket színezhetjük át új mintájúra velük.

Galéria megnyitása

Az építés meglehetősen egyszerű, de minthogy  a felszínen a beépíthető terület mennyisége limitálna minket itt, az égben a súlyeloszlás és a felhajtóerő az, amivel számolnunk kell. Gépeink nem képesek bármekkora teher levegőben tartására, ezért itt is ránk fér majd a fejlődés, ha terjeszkedni akarunk. Emellett egy növekvő várost nemcsak reptetni nehéz, de megfelelő erejű propellerek és egyebek kellene ahhoz is, hogy megfelelő sebességgel tudjunk mozogni. Mindemellett pedig arra is ügyelnünk kell, hogy egyensúlyba tartsuk városunkat, vagyis ne pakoljunk mindent az egyik oldalra, mert akkor megbillen – ez pedig az emberek elégedetlensége mellett sebességcsökkenést is okoz. Az egyensúly tehát szó szerint értendő birodalmunk menedzselése során.

Galéria megnyitása

A megtalált királyságoknak persze segítségre van szükségük – vagy technológiai tudásunkat kérik, vagy azt, hogy szerezzünk meg nekik egy speciális tárgyat, eszközt. Ez némi repkedésbe és időbe telik, de a felfedezést is segíti, tehát nem felesleges idő. Ha pedig visszatérve megadjuk amit kérnek, becsatlakoznak a birodalmunkba és aprócska nyersanyag hozzájárulásuk mellett embereket is kapunk amellett, hogy persze megvásárolhatjuk a náluk (és az adott vidékre specifikus) tervrajzokat és kereskedhetünk is a nyersanyagokkal, ha úgy tartja kedvünk.

Hibát nem sokat találtam a játékban, azonban egy-két meglehetősen kellemetlen bugba belefutottam. A egy királyság infó ablakában ragadt be a különböző oldalak közötti váltás lehetősége, másik alkalommal pedig a felhajtó erőt kijelző szám (mint szó szerinti fennmaradásunk záloga) egy ponton azonban beragadt így nem tudtam mennyi terhet is bír el a városom – egy load game megoldotta a dolgot, de egy ideig csak tippelni tudtam, hogy lebontsam-e szegény munkásaim házait, vagy elbírok anélkül is még egy téglakészítő gyárat.

Galéria megnyitása

Érdekes koncepció, közepesen nehéz játékmenet és érdekes kerettörténet jellemzi az Airborne Kingdomot. Hatalmas térképet kell berepülnünk és közben a nyersanyagok, fejlesztgetések, a királyságok megmentése, emberek toborzása mind figyelmet kíván. A térképen többféle vidékre is tévedhetünk, lesz sziklás hegyvidék, ahol az élelmiszer ritka, vagy vizes, tengeri rész is pl., ahol a nyersanyagokkal leszünk bajban – ez a változatosság azonban nagyon is jót tesz a játéknak.

Szerencsére sem ez sem az építkezés nem túl bonyolult, de kellőképp szórakoztató és elég tennivalót ad, hogy ne unjuk el magunkat. A játékmenet 10-15 órás nagyjából és ha a single player részt befejeztük, átnyergelhetünk egy szabad, építs bármit játékmódba, ahol embereink szükségleteivel már nem kell törődnünk. Aki szereti a meséket, szeret tervezni, építeni és szívesen ered a legendák nyomába egy repülő város vezetőjeként az mindezt most hangulatos, keleties hangulatú zenék és egy felfedezésre váró világ segítségével könnyen megteheti egy Azul társasjátékra hasonlító „terepasztalon”.

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Őseink letűnt civilizációja nyomába eredünk repülő városunkkal és a birodalom megmentését is a zászlónkra tűztük!
Hangulatos, nem túl bonyolult de mégis sok feladatot és érdekes felfedezni valót adó, keleties hangulatú, mesékhez közel álló világ…
… ahol belebonyolódhatunk a gyűjtögetésekbe, de szerencsére bugokkal alig-alig találkozni.

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére