Aion: Gondolatok a béta után

Az elmúlt hétvégén az NCSoft megtartotta első nyugati Aion bétáját. Nem húzták hosszúra, de legalább kaphattunk egy kis bepillantást a játékba. Éppen ezért nem is írunk róla komolyabb cikket, csak összegezzük észrevételeinket a játékkal kapcsolatban egy rövidke előzetes formájában.

Aion: Gondolatok a béta után

Bevezető

Az elmúlt hétvégén az NCSoft megtartotta első nyugati Aion bétáját. Nem húzták hosszúra, de legalább kaphattunk egy kis bepillantást a játékba. Éppen ezért nem is írunk róla komolyabb cikket, csak összegezzük észrevételeinket a játékkal kapcsolatban egy rövidke előzetes formájában. (A béta okán így nem annyira a bugokra(hibákra) mint az általánosabb jellemzőkre igyekszünk majd kitérni.)

Az Aion mint tudjuk Cryenginet használ, a grafikája a maga műfajában szép, de azért túl sokat ne várjunk. Inkább azt helyezték előtérbe a készítésénél, hogy elég gyors legyen, és minél inkább száműzzék a töltőképernyőket a játékból.

[bold]Kezdetek és karaktergenerálás

[/bold]

Ahogy azt már megszokhattuk az NCSofttól, szeretik a felemelő hangulatú zenéket. A játék indítását követően egy bájos hangú hölgynek körülbelül 10 másodpercig tart kiénekelni azt az egy szót, hogy Aion. Már ettől szárnyakat kaptunk, szóval bele is fogtunk gyorsan a karaktergenerálásba, amiről csak pozitívan tudunk nyilatkozni. Rengeteg féle arc és haj közül választhatunk leendő avatárunknak, sőt, csúszkák tömkelegével ezeket még tovább tudjuk finomítani. Nem csak az arcot, de karakterünk testét is kedvünk szerint formálhatjuk, amiből eredően alkothatunk akár töpszli tündét vagy lombrágó embert is. (Az alapvető fejméret növelésével még lufi fejű szörnyetegeket is összehozhatunk, de viszonylag kevesen álltak elő ehhez hasonló karakterekkel.) Lényeg az, hogy nem raktak be olyan fajokat, mint az elf, ember vagy a törpe, de simán csinálhatunk olyan karaktert, amely pontosan úgy néz ki mint ezek. Kiemelendő talán még a mellméret növelő csúszka (chest), és az abban rejlő lehetőségek... :)

Itt érdemes néhány szót ejteni a karakter animációkról. Szépek és változatosak. A mozgás szemet gyönyörködtető, rengeteg féle emote (érzelmeket kifejező mozdulatok) van és figyeltek olyan apróságokra is, mint például ha avatárunkkal vízbe megyünk, elkezd pancsolni. Száraz, sivatagos területen pedig pár másodperc után meglegyezi magát, míg normál helyen csak érdeklődően körbe tekint. Már rögtön az elején magunkénak éreztük a karaktert, ez egy igen fontos pozitívum.

Kezdetek

[bold]Az első 10 szint

[/bold]Mi egy Elyos mágust indítottunk és kalandjainkat a játékban egy kiadós emlékezetkieséssel kezdtük (Akit érdekel a világ részletes története, annak irány a hivatalos vagy a magyar honlap.). Az első 10 szint során nagyjából magunkra találtunk, a helyi mezőgazdasági dolgozók megsegítése közben pedig néhány emlékfoszlány is visszatért. Küldetés akadt bőven, különösen az nyerte el tetszésünket, hogy egy új helyre érve a fő küldetés felvételekor kaptunk egy rövidke átvezetőt (elveszi a játék a karakter irányítását, és átpásztázza a terepet, felhívva a figyelmet a helyi problémákra). Ilyen bejátszásokkal több questnél is találkozhatunk, remekül feldobják a játék hangulatát. A küldetések egyetlen hiányossága az, hogy az NPC-k nem beszélnek, így mindent szövegesen kapunk. A szinkron tényleg nagyon költséges és nagy project (a BioWare-es SW MMO ebből a szempontból különlegesség lesz), de ígéretet tettek rá, hogy a végleges változatban benne lesz (ámen). A küldetés rásegítés többé-kevésbé jól működik, így aki nem szeretné elolvasni minden helyi lakos hátfájásának a történetét, az a quest szövegekben lévő linkekre kattintva lekérheti a térképen a végrehajtandó feladatok helyét. (Idő szűkén mi is ezt tettük többnyire.)

[bold]Szárnya szegett madár

[/bold]

Mire elértük a 10. szintet már nagyjából rájöttünk, hogy valaha Daevák voltunk, így sorsszerűen újra azzá avatnak minket és megkapjuk szárnyainkat Elysea fővárosban, a Sanctrumban amit Elysiumnak is hívnak.

Itt rögtön szembesültünk is azzal, hogy bizony nem lehet mindenhol repkedni a játékban. Ilyen tiltott terület volt a csodálatos lebegő város is, tovább koptathattuk hát a lábunkat, és persze némi apróért teleportálhattunk is ahova lehet. A következő quest hub (hely ahol több küldetést is fel tudunk venni) azért már kicsit szabadjára engedett minket, több olyan feladat is volt melyet repülés segítségével kellett megoldani. Ugyanazon területen viszont rá kellett jöjjünk arra is, hogy bizony zónákra vannak osztva a térképek és a következő quest csomópont megint csak repülésről letiltott zónába esett. Kicsit szárnyunkat szegte mikor a láthatatlan falakról visszacsapódtunk, de megemésztettük. A legzavaróbb talán a magassági korlát, némely helyen olyan alacsonyan van, hogy még a WoW-ban is magasabbra szárnyalhattunk griffjeinkkel és sárkányainkkal. Másik furcsaság, hogy karakterünk kiválóan bírja a levegőtlen űrben való repkedést (Abyss), de az már betesz neki, hogy ha mellig érő vízbe merészkedik (folyamatos életvesztéssel jár, míg ki nem kászálódunk).

Ha már HP vesztés, igen negatív élményként éltük meg első halálunkat is. Lényeg az, hogy ha nem támasztanak fel minket, vagy nincs nálunk egy feltámasztó kristály (egy küldetésből sikerült szert tennünk egy ilyenre, hogy a továbbiakban hogy lehet hozzájutni, még nem tudjuk), akkor annál az Obeliszknél kelünk fel, amelyikhez hozzákötöttünk magunkat. Ezekről a szobrokról eddig nem esett szó, minden MMO-ban van valami hasonló, WoW-ban Heartstone (+kocsmáros), LotRO-ban mérföldkövek és így tovább, amikhez hozzáköthetjük magunkat és bizonyos időközönként (ez többnyire 1 óra, az Aionban viszont szerencsére csak 20 perc) vissza teleportálhatunk hozzájuk. Halál esetén tehát visszakerülünk ehhez az Obeliskhez egy debuff és némi xp vesztés kíséretében. Jó hír, hogy az elvesztett tapasztalati pontjainkat a szobor mellett álló ’Soul healer’ segítségével visszavehetjük, rossz hír viszont, hogy ez bizony sokba kerül, az ár egyenes arányban nő az elvesztett xp mennyiségével, ami a szintünk növekedésével egyre több. Ez az egyik legnagyobb negatívuma a játéknak, érthetetlen miért büntetik ezzel a játékosokat.

Irányítás és képességek

Irányítás és képességek

Az irányítás nagyjából kézre esik, hasonló, mint a Warcraftban, főleg ha kikapcsoljuk a kattintásra való mozgást (bár igaz, ez volt a Blizz játékában is). Mindössze a kamera használata volt némileg zavaró, mivel a többi MMO-ban (pl.:LotRO, AoC, Warhammer, WoW) már megszokhattuk, hogy a bal egérgomb nyomva tartásával pásztázhatjuk a terepet, míg a jobb oldalival hasonlóképp megtehetjük ugyanezt, csak akkor avatárunk is arra fordul. Nos, itt előbbi opció a harmadik gombra (ami általában a scroll) hárult, míg a jobb gombos megoldás a szokásos módon működött. (Igaz álló helyzetben ezzel is szembefordíthattuk a kamerát.) Ezen kívül még kissé bosszantó volt, hogy az egéren található plusz gombokhoz nem tudtunk semmit sem hozzárendelni, a beállításoknál nem fogadta el őket (a szoftvere fent volt, más játékokban működött, szóval csak az Aion nem kezelte). Talán erre még van esély, hogy kijavítsák. (Az auto-futás egérre való kitétele igencsak hiányzott a játék során.)

Fontos megemlíteni, hogy a játék ösztönzi a harc közbeni mozgást. Például ha előrefele mozgunk, akkor egy szembe nyilacska jelenik meg karakterünk alatt (inkább rajta) ami azt jelzi, hogy növekedett a támadó ereje, jobbra vagy balra oldalazásnál oldalsó nyilak tűnnek fel, amik a kitérés esélyének nőttét jelzik, míg hátrálásnál a blokkolást elősegítő lefelé nyilacska bukkan fel. Mágus lévén mi ezekkel nem sokat találkoztunk, de egy közelharcos életét kissé talán megbonyolíthatják.

A képességek használatánál karakterünk automatikusan megfelelő távolságra megközelíti az ellent, ezzel a megoldással nem volt problémánk, igaz a túl gyorsan mozgó moboknál nem működik a dolog(mire befejezzük a varázslatot kisétál a hatótávból).Ilyenkor egyszerűen átvesszük az irányítást és eléggé megközelítjük ahhoz, hogy sikerüljön a varázslat. Sorcerer karakterünk fejlődésével egyre inkább a Warcraft mágusát idézte előttünk. 17. szintig jutottunk a bétán, spell repertoárunk pedig erősen emlékeztetett a Blizzard MMO-jában megismertekre (más nevekkel persze). A jég varázslatok lassítottak, fagyasztottak, a tűzvarázslatok nagyot sebeztek, még a teleport varázslat is ott volt, csak míg a WoW-ban néhány métert előre „blinkelt” kis mágusunk, itt ugyanezt hátrafelé tette. Rendelkeztünk varázspajzzsal mely bizonyos mennyiségű sebzést felfogott, illetve volt CC-nk is (Crowd Control: ellenfelek átmeneti ártalmatlanná tételére szolgáló képességek): altatás (igaz blizz mágusa birkázott) és földbe gyökerezés, plusz a körülöttünk levő összes ellenség egy helybe fagyasztása (WoW: Frost Nova). Ezt megfűszerezvén behoztak egymás után fűzhető képességeket is, ami még egy kis plusz színt hozott a játékba. Példa: Icegrab után fűzhető a frozen shock, ami odafagyasztja az ellenséget. (A második spellnek nagyobb a Cooldown-ja, azaz a lecsengése, így nem tudjuk minden Icegrab után ellőni.) Mindent összevetve a harc élvezetes volt, elnyerte tetszésünket.

                        

                                                          [bold] A többi kasztbemutató videó itt tekinthető meg

[/bold]

Ahol nem volt letiltva a repülés, ott lehetőségünk volt levegőből is támadni, bár a földhöz kötött ellenségek ennek hatására elszaladtak előlünk, amit követően visszaugrott az életerejük, így nem is volt érdemes ezzel próbálkozni.

Megemlítendő még a stigma rendszer, amit ugyan alacsony szinten még nem tudtunk kipróbálni, de az összképhez hozzá tartozik. Segítségével kicsit egyedivé tehetjük a karakterünket, illetve specializálhatjuk bizonyos dolgokra. A stigma dekkünket csak városokban tudjuk lecserélni, így érdemes jól meggondolni, hogy hogyan állítjuk be, mielőtt útra kelünk.

Csapatjáték és tárgyak

Csapatjáték és PVP

A rövid bétateszt okán nem volt igazán alkalmunk kipróbálni milyen is az Aionban. A játékmechanika, az aggro működése, és az összjáték lehetőségei így egy átfogóbb tesztre maradnak majd, csak úgy mint a PVP. Sajnos csak 25-ös szinttől léphetünk be az Abyssba, azaz a PVP zónába, így nem tudtunk róla tapasztalatokat gyűjteni. Aki esetleg szintén részt vett a bétában és tovább jutott, örömmel vesszük, ha megosztja velünk ezzel kapcsolatos észrevételeit.

Tárgyak, tárgykészítés, aukciós ház

Elsőként talán érdemes említést tenni a ruhák és páncélok szépségéről. Az ázsiai és nyugati MMO-k közti különbség a külcsínben ütközik ki leginkább az Aion esetében. A felszerelések minősége a szokásos módon skálázódik, kezdve a mindennapos ’fehér’ névvel ellátott daraboktól a ’zöld’ és ’kék’ tárgyakig. A fehérnél jobb felszerelések első használatkor hozzánk kötődnek, így azokat már nem tudjuk másnak átadni, csak árusnak eladni. Ruhákat és fegyvereket kaphatunk küldetésekből, eshetnek mobokból, illetve természetesen készíthetünk is. (Jutalomként elég ritkán kaptunk, és akkor sem túl jó minőségűt. Többnyire csak Khinát (helyi pénz) osztottak a sikeresen elvégzett küldetésekért.)

                        

                                                                                         Ruhák és páncélok

Az Aionban a gyűjtögetés képességét eleve megkapjuk, a többi szakmát pedig tetszés szerint betanulhatjuk a fővárosban. Nincs korlát, ha úgy tetszik, akár az összesnek is mesterei lehetünk. A fejlettség szintjét P-ben mérik minden esetben. Ez a gyűjtögetésnél is kijön, a vasérc kiszedéséhez például már 20P kell hogy legyen a szintünk belőle.

A tárgykészítést, illetve annak fejlesztését kissé fura módon valósították meg. Először is be kell fizetnünk némi pénzt az alap jártasság megszerzéséhez. Ezt követően felvehetünk úgy nevezett ’Work Order’ típusú küldetéseket az ezzel foglalkozó NPC-től. Ezek annyiból állnak, hogy: „Gyárts le 10 bugyit” vagy 7 táskát stb. Az 1p-s szinten még odaad minden hozzávalót az NPC, később pedig már az ott álldogáló árustól is kell plusz hozzávalókat vásárolni. Magyarán csak pénz és türelem kérdése, hogy felhúzzuk a szakmát a kívánt szintre. Hogy kis izgalmat is vigyenek a dologba, van esélyünk a recepteket elrontani. Egy lila és egy kék csík is előjön gyártásnál, ha kék telik ki előbb akkor sikerül, ha a lila akkor nem. Ha ez nem lenne elég szörnyű már így is, a fejlődés nem garantált egy-egy tárgy legyártása után. Teljesen random működik. Mi megpróbáltuk a szövés, az alkímia és a főzés képességét fejleszteni, de több ezer Khina és több óra színtiszta unalom után felhagytunk vele. Ezen a téren még lenne mit csiszolni a játékon. A kiszámíthatóság abszolút hiánya elveszi az ember kedvét.

Az aukciós ház megléte a Linage II piacos rettenete után igazi felüdülés. Rossz hír viszont, hogy még elég kiforratlan. Nem tudjuk megfelelően pontosítani a benne való keresést. A legrosszabb, hogy a keresett ruhák és fegyverek szintjét nem tudjuk beállítani. Ha szeretnénk magunknak egy 30-as tőrt, akkor át kell lapoznunk 200 oldalnyi alacsonyabb szintű bökőt (erre sok panasz érkezett, minden bizonnyal ezt is kiegészítik majd).

Összegzés és néhány plusz screenshot

Összegzés

Van a játéknak néhány kellemetlen tulajdonsága, de úgy hisszük, hogy nincs olyan MMO a piacon amely minden szempontból kifogástalan lenne. Az Aion legjobban talán úgy írható le, mint a WoW és a Lineage II keveréke. A küldetések kellően változatosak, némelyikbe vittek egy kis humort is. A játék összességében pozitív emlékeket hagyott bennünk, bízunk benne, hogy a felsorolt kellemetlenségek közül néhányat megoldanak még a kiadás előtt. Hozzá kell még tenni, hogy a játék lényege gyakorlatilag az Abyssban rejlik, amire mi idő szűkén rá sem tudtunk nézni. Az a rész bármely irányba elbillentheti még a mérleget...

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward