Acer Travelmate 5720G: A mindenes

Az Acer Travelmate sorozatának egyik megújult modelljét teszteltük. A TM5720G meglepően jól teljesített. x

Acer Travelmate 5720G: A mindenes

Bevezető és szoftverkörítés - Acer Travelmate 5720G

A hordozhatóság napjainkban legalább annyira fontos szempont, mint a teljesítmény. Az Acer megújult Travelmate sorozata mindkettőben az erős középmezőnybe tartozik.

Hazánkban is egyre nő a notebook felhasználók száma, ennek megfelelően a kínálat is bővül. Az elmúlt évben a három legnépszerűbb gyártó között büszkén foglalt helyet az Acer, amely idén megpróbál minél feljebb kapaszkodni. Az eddig nem túl jó minőségről, ám általános felhasználásra tökéletes alkalmatosságáról híres gyártó az idén tavasszal radikálisabb termékfrissítést hajtott végre, amely mind dizájnbeli, mind minőségbeli előrelépést hozott magával.

A Travelmate sorozatot nem is olyan régen sok kritika érte, amelyek főleg az anyagminőségre és az Aspire sorozattól nem túlságosan eltérő képességekre hívták fel a figyelmet. A gyártó – úgy látszik – hallgatott a bíráló szavakra és immáron a valóságban is különválasztotta az irodai és az otthoni felhasználásra szánt termékeit. Az Aspire sorozat inkább vad külsejével és jó ár/teljesítmény mutatójával vonza a szemeket, míg a Travelmate különböző funkciók egész tárházát vonultatja fel (akár a teljesítmény rovására), amolyan igazi mindenes.

Mostani cikkünk alanya gyakorlatilag minden elképzelhető szoftvert, hardvert és egyéb kiegészítőt tartalmaz, amelyre akár munkánk során, akár otthon szükségünk lehet. Az árcédula ennek megfelelően szokatlanul magasnak mondható, ha a gyártó eddigi árpolitikáját vesszük figyelembe, ám – mint azt olvasóink is látni fogják – ez a Travelmate már nem egészen az a Travelmate, amely az elmúlt években volt.

A már-már rétestésztának ható bevezető után lássuk kivel is állunk szemben, jöjjön egy rövid specifikációs lista:

• Processzor: Intel Core 2 Duo T7100 (1.80 GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2 cache, EM64T, 65 nm)

• Memória: 1 GB Hynix DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15, Single Channel)

• Videokártya: ATI Radeon Mobility X2500 (RV530 SE, DX9.0c, 90 nm, 460/800 MHz)

• Hangkártya: Realtek ALC268 4.1 HD Audio (95 dB jel-zaj arány, 24 bit 96/192 kHz, EAX 2.0)

• Merevlemez: Hitachi Travelstar 5K160 HTS541612J9SA00 (120 GB, 5400 rpm, 8 MB, SATA)

• Kijelző: 15,4” Antiglare 1280x800 (AUO2074)

• Optikai meghajtó: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N (SuperMulti DVD-RW, 2 MB, ATA100)

• Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom NetLink BCM5787M (1000/100/10 MBit, PCI-E)

• Hálózati vezérlő (WLAN): Intel 3945ABG PRO (54 Mbit, 802.11g, PCI-E)

• Modem: CXT HD Audio SoftModem SmartCP-vel

• Akkumulátor: 6 cellás 4800 mAh

• Operációs rendszer: Microsoft Windows Vista Home Basic (magyar/angol)

A hardver mondhatni remek, de a szoftveres körítés talán még ezen is túltesz. Operációs rendszerként ott terpeszkedik az előtelepített Microsoft Windows Vista Home Basic, amelyet angol és magyar nyelven is telepíthetünk, probléma esetén pedig vissza is állíthatunk. Ennek megfelelően van egy erre a célra elkülönített és rejtett 10 GB-os partíció, amelyet célszerű megőrizni, hiszen a notebook mellé nem kapunk telepítő CD-t, így csak a visszaállításra szolgáló partícióban bízhatunk. Az előtelepített rendszer image fájlokat takar (szám szerint kettőt, egy magyart és egy angolt), a kibontás és konfigurálás nagyjából 15-20 percig tart, az első sikeres bootolást követően pedig további 15-20 percet vesz igénybe az előtelepített Acer, Symantec és Cyberlink programok beállítása. A gyártó saját programjai többek között lemeztitkosítást, lemezlezárást, hálózat menedzselést és különböző energiaellátási profilokat tartalmaznak, de ezen kívül sok más feladatra is alkalmasak. Hátrányuk, hogy borzasztóan lelassítják a betöltődési időt, viszonylag sok memóriát foglalnak (~40-50 MB) és működésük sem hibátlan. Erre legjobb példa az Acer eNet Management nevű kis okos program, amely sztahano-Vista szívműködéssel mindenáron vezeték nélküli hálózatra szeretne csatlakozni fél percenként és ezt egy apró buborék ablakkal is jelzi a felhasználó számára. Amíg nem üzemeljük be a vezeték nélküli hálózatot, addig érdemes ebből a programból kilépni. Hasonló működéssel bír a Symantec Norton Internet Security 2007-es alkalmazása is, amely minden indításnál rákérdez, hogy nem szeretnénk-e futtatni teljes lemezellenőrzést, mert még nem tettük meg. Ezt a figyelmeztetést kikapcsolni nem lehet, egy hosszabbra tervezett vacsora alatt érdemes a procedúrát megejteni.

Irodai használatra szánt gép lévén nem maradhatunk irodai szoftvercsomag nélkül – erre a gyártó is gondolt, nagyon okosan. A marketingesek hűek maradtak a Microsofthoz, így a legújabb Office 2007 Enterprise 60 napos próbaváltozatát is előtelepítették a gépre. A csomag semmilyen korlátozást nem tartalmaz, teljes funkcionalitását viszont csak az első 60 napban élvezhetjük. Habár van Windows Media Player is a gépen, mentsvárként a merevlemezen csücsül a Cyberlink PowerDVD 7.0 lejátszó programja is, amelyet mindennemű támogatással (és egy bazi nagy Acer logóval is) felvérteztek, hogy képes legyen optimálisan bánni a mobil alkatrészekkel.

Hardver - Acer Travelmate 5720G

A gép normál használat mellett kifejezetten halk volt és a nyári hőségben is alig melegedett. A processzor a kis méretű, 3-4000-et pörgő ventilátornak hála alig volt melegebb 50 foknál, amely mobil kétmagos processzoroknál átlagos eredménynek számít (mint tudjuk az asztali példányokkal ellentétben ezek lényegesen magasabb üzemi hőmérsékletre megtervezett alkatrészek). Amennyiben elindítunk egy olyan alkalmazást, amely mindkét processzormagot képes alaposan leterhelni, úgy a ventilátor is feljebb kapcsol idővel és a bőven hallható fáziba lép. Ilyenkor a gép bal oldala is erősen el kezd melegedni (ez igaz akkor is, ha erősebb 3D-s alkalmazást indítunk el, ami a videokártyát veszi igénybe). A SpeedStep technológiának köszönhetően a processzor képes saját órajelét és feszültségét visszavenni, ha úgy látja, hogy nincs erősebb terhelésnek kitéve, ezzel csökkentve hőtermelését és fogyasztását. Utóbbi főleg akkumulátoros használatnál fontos, hiszen jelentősen megnöveli az üzemidőt.

A videokártya nevével ellentétben bizony DirectX9-es, 12 futószalagjához 12 pixel shader és 5 vertex shader egység társul. A grafikus mag 3D-s alkalmazások esetén 460 MHz-en üzemel, míg a 256 MB memória 800 MHz-en ketyeg CL6-os időzítéssel. Az ATI HyperMemory technológia segítségével további 256 MB memóriát használhat fel a GPU a központi tárból, ha szűkös lenne a lapkára integrált mennyiség. A PowerPlay 6.0-nak köszönhetően a kártya teljesítménye és fogyasztása remekül szabályozható. A különböző profilok eltérő GPU/RAM órajeleket és feszültségeket tartalmaznak, így a legtakarékosabbtól a leggyorsabbig mindenféle beállításra van lehetőség, amelyet a videokártya magától menedzsel, de természetesen ebbe mi is beleszólhatunk az energiagazdálkodási sémáknál. A nagyfelbontású videók gyorsítását remekül jelképezi a magonként alig 20%-os CPU használat 720p-s HD filmek lejátszásakor. Az X2500 teljesítményben nem sokkal marad el a GeForce Go 7600 mögött.

A 120 GB-os merevlemez kétség kívül a notebook egyik erőssége, hiszen sebességben és cache memóriában sem szenved hiányt, ráadásul ahogy azt illik SATA csatlakozóval bír. Alap kiszerelésben három partíciót találunk rajta. Ezek közül az első a már említett rejtett visszaállító meghajtó, amely 10 GB méretű, a másik kettő pedig nagyjából 50-50 GB, amely nem túl szerencsés, hiszen még erős túlzással is bőven elég egy 20 GB-os partíció a Vista-nak, rendszer meghajtón nem szoktak túl sok adatot tárolni, célszerű ezért átméretezni telepítés után a merevlemezt 20-80 vagy 25-75 arányra. Működés közben hangját alig hallani, általában a processzorhűtő ventilátora elnyomja.

Az optikai meghajtót az LG szállítja az Acernek, így aggodalomra semmi ok. A lemezgravírozási képességen kívül semmiben nem szenved hiányt a SuperMulti DVD-író, amely megbírkózik még a DVD-RAM lemezek írásával is. A túlcsordulás elleni védelemmel felvértezett optikai eszköz mindössze 2 MB-os puffert kapott, amely nem túl sok, ebben a kategóriában találunk jobb modelleket is. Az írás minősége mind egyszer, mind többször írható lemezeknél jó, egyszer sem találkoztunk visszaolvasási problémával. A meghajtó mindazon által erősen hallatja a hangját működés közben, a zajt valamennyire csillapítja az erős felfüggesztés, amely egyik nagy előnye a szerkezetnek. A tálca működése remek, nem lötyög, nem akar szétesni, masszív és kellően strapabírónak is mondható.

Kijelző, bővíthetőségek és ergonómia - Acer Travelmate 5720G

Elérkeztünk a Travelmate 5720G két legfájóbb pontjához, a billentyűzethez és a kijelzőhöz. A billentyűzetről annyit kell tudni, hogy a szokásos kialakítást követi, azaz ívesen eltolt, amely meglepő módon nem zavaró a mindennapos használat során. Ami viszont idegesítő, az a már-már pocsék nyomáspont. Az előző generációs Acer Travelmate notebookoknál is ugyanezzel a problémával találkozhattunk, nem értjük, hogy ezen az apró, ám annál fontosabb részen miért nem lehetett javítani picit. Gépelés során a billentyűzet közepe bemélyed és nyomáspontja is megváltozik, igazság szerint megszokás kérdése, de a keményebb billentyűzetek után kifejezetten gyengének ítéljük meg a TM5720G klaviatúráját.

A 15,4”-os szélesvásznú WXGA felbontású kijelzőt az az AUO szállítja a gyártónak, amely más nagy cégeknek is szállít, többek között a ViewSonic-nak is. Ezt figyelembe véve és szem előtt tartva kifejezetten gyengére sikerült a 2074-es számú panel, amely 2005. januári gyártmány. A TN technológia nem meglepő, a notebookok 99%-a ilyen típusú panelt használ, viszont a nagyon gyenge függőleges betekintési szögek és a gyenge kontrasztarány valamint gamma erősen megkérdőjelezi a minőség igényét. Szomorú továbbá, hogy a homogenitásra még annyira sem figyeltek, mint más gyártók, a panel felső részén a tetőperemtől lefelé folyamatos bevilágításokat tapasztalhatunk, amelyek több részletben jeletkeznek. Alul is megtalálható a szokásos félköríves bevilágítás, ám ezt nem róttuk fel hibának, lévén a legtöbb középkategóriás gép kijelzője hasonlóképpen viselkedik. A gamma és a fényerő túl van erőltetve, a színek túlságosan is tejfölösek voltak a megszokottakhoz képest. A natív felbontástól való eltérést nagyon nem szereti a panel, így igyekezzünk 1280x800-ban használni azt. A vízszintes betekintési szögek tisztességesek voltak, kár, hogy ez a legkevésbé fontos paraméter.

A negatív hangvételű sorok után jöjjön megint egy kis dicséret a gyártó felé. A kimenetek számával, fajtájával és elhelyezésükkel nagyon meg voltunk elégedve, egyedül a hangkártyához kapcsolódó be- és kimenetek kerülhettek volna oldalra, ott talán asztali használatnál kevésbé zavaróak. A 4 USB port, az S-Video, a FireWire, a D-Sub, a DVI és a PCI Card Type II, valamint az ExpressCard foglalat gyakorlatilag felvonultatja a teljes palettát, egyedül a HDMI hiányozhatna, de az a Santa Rosa platform kiváltsága. Vezeték nélküli kommunikációra a WiFi-n kívül az infravörös port és a Bluetooth áll rendelkezésünkre, a memóriakártya olvasó a gép elején kapott helyett. A gyorsindító gombok és kapcsolók a billentyűzet mellett illetve elöl helyezkednek el a gépezeten. Furcsa, hogy a kapcsolók ezúttal nem On-Off állásúak, hanem rugósak. Ez azt eredményezi, hogy használatukhoz ugyan el kell húzni őket, de egyállásúak, ezért visszaállnak eredeti helyükre. Ez annyiból hátrány számunkra, hogy magán a kapcsolón innentől kezdve nem láthatjuk, hogy a funkció, amihez rendelték éppen használatban van-e, avagy ki van kapcsolva.

A touchpaddal semmi gondunk nem volt, itt találkoztunk a legnagyobb változással, kifejezetten élvezet volt használni, egyedül a gombok lötyögtek, de ennek mértéke hiba- és tűréshatáron belüli volt. A drágább modelleknél találkozhatunk ujjlenyomatolvasóval, amelyet jelszó helyett használhatunk beléptetésnél, a tesztgépen ilyet ne keressünk.

BIOS fotók - Acer Travelmate 5720G

Akkumulátor és összegzés - Acer Travelmate 5720G

Cikkünk vége felé közeledve érdemes említést tenni a notebook-ok egyik legfontosabb alkatrészéről, az akkumulátorról. A Travelmate 5720G egy 6 cellás 4800 mAh-s akksit kapott, amely nagyon kíméletes használatnál (pl. dukumentumok olvasása) közel 4 óráig is kihúzza, ám ha CPU és VGA igényes feladatra kerül a sor, akkor alig bírja 2 óránál tovább, de ez is nagyon jó eredménynek számít (ilyenkor mind a processzor, mind a videokártya maximális órajelükön működnek és a fényerő is 100%-os). Irodai használatnál az akkumulátor nagyjából 3 óra zökkenőmentes munkát tesz lehetővé.

A webkameráról szintén csak jókat tudunk mondani, a 0.3 MPixeles CrystalCam sajnos nem forgatható, ám nagyon jó képminőséggel rendelkezik még 640x480-as felbontás esetén is. Az előtelepített Acer szoftver segítségével viszont sehogyan sem tudtunk videót felvenni vele, pedig látszott, hogy könnyedén képes akár 30 fps-re is.

Az Acer Travelmate 5720G személyében egy közel sem hibátlan, ám mind munkára, mind szórakozásra egyaránt remekül használható gépet ismerhettünk meg. A különböző vezetékes és vezeték nélküli adatátviteli közegek és technológiák támogatása, a bővíthetőség és az átlagosnál valamivel jobb akkumulátor mind felé dönti a mérleg nyelvét, amelyet sajnos a szokásosnál gyengébb minőségű billentyűzet és kijelző erősen beárnyékol. Sajnálatos tény továbbá, hogy a közel 300 ezer forintos árba csak 1 év garancia fért bele és mentesülni kényszerülünk mindenféle kiegészítőktől (mint pl. optikai egér, táska, stb.) is.

Hivatalos honlap: Acer MagyarországVásárlás: iPon Webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward