Acer Aspire 8920G: Multimédiás óriás

Az Asus 17"-os erőműve után befutott az Acer 18,4"-os új Aspire-je is.

Acer Aspire 8920G: Multimédiás óriás

I. Specifikáció és kellékek

Az Asus után az Acer is elkészítette multimédiás óriását, amelyben rögtön két sorozat is útjára indult. A kisebbik, 16,4”-os Aspire 6920G valamivel 300 ezer forint alatt kelleti magát, mi viszont az igazi erőművészt, a 18,4”-os Aspire 8920G-t hoztuk el alaposabb tanulmányozásra. Nem egy mindennapi masina – ahogy azt látni fogjuk – , de mint minden notebook, ez sem tökéletes. A 17”-os Asus M70SA-nál több, mint 100 ezer forinttal olcsóbb, ráadásul nagyobb is, úgyhogy nagyon kíváncsiak voltunk az Acer új szériájára, hiszen az előd – 5920G – nagyon jól sikerült kis gépezet volt.

Processzor: Intel Core 2 Duo T9300 2.50 GHz (800 MHz FSB, 6 MB L2 cache, 45nm)

Memória: 2x2 GB Micron DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: NVIDIA GeForce 9650M GS (80 nm, 32 unified shader, 625(1250)/1600 MHz, 512 MB)

Hangkártya: Realtek ALC889 HD Audio

Kijelző: 18,4” (1920x1080, Glare-Type)

Merevlemez: 2 x Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, 8 MB, ATA133)

Optikai meghajtó: Optiarc BD ROM BC-5500A ATA-133 Blu-Ray meghajtó/DVD-író

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 73Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Ultimate

Az Asus M70-es noteszgépéhez képest egy gyengébben felszerelt, de grafikus feladatokra alkalmasabb konstrukciót kapunk a videokártya miatt, amely egy harmadik név alatt eladott GeForce 8700M GT.

A 8920G mellé meglepő módon még táskát és egeret sem kapunk, igaz előbbire nem nagyon van szükség, hiszen ez egy asztali gépet kiváltó notebbok, másrészt nem is szabványos a mérete. Az egér viszont nyugodtan belefért volna a több, mint 400 ezer forintos keretbe, igaz nem egy nagy kiadás külön megvásárolva sem. A szokásos kábel-akkumulátor-kézikönyv-lemez látványon kívül semmi szokatlan nem véltünk felfedezni, azért az Asus ezen a téren sokkal-sokkal inkább kitett magáért.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Az óriás notesz halkan, de hallhatóan kapott életre és komolyabb terhelésig nem is változtatta hangerejét. A processzor hőmérséklete nyugalmi állapotban valamivel 40 fok alatt volt, a szokásos Orthos+Prime 95 programkombó 57 fokig tudta mindössze felmelegíteni, kár, hogy ilyenkor már a ventilátor is eggyel magasabb fokozatra kapcsolt. Véleményünk szerint lehetett volna feljebb engedni a CPU hőmérsékletét az alacsonyabb zajszintért cserébe.

Jól látható, hogy a videokártya lényegesen erősebb az Asus M70-ben található Radeon HD3650-nél, ez a játékok alatt látszott főleg (de ugyanilyen található még a nemrég nálunk vendégeskedő HP 8710w-ben is). Üresjáratban hiába veszi vissza az órajelét, a hőmérséklet bizony 60 fok alá nemigen kúszik le, terhelésre pedig a 80 fokot súrolja.

A merevelemezek (merthogy kettő van belőle) elég gyorsak voltak, ráadásul a hangjukat se lehetett hallani, meg voltunk elégedve velük. Alap kiépítésben nincsenek RAID-be kötve, de erre a BIOS elméletileg ad lehetőséget, kár, hogy nem SATA interfészt kaptak, nagyobbra bővítéstől így le kell mondanunk. Hőmérsékletek az évszaknak megfelelően alakultak, a nyárra való tekintettel a 42 fokos üzemi hőfok nem mondható soknak.

Acer Aspire 8920G teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6062

PCMark05 (Graphics): 6934

PCMark05 (HDD): 4613

Cinebench10: 4960 (2 perc 58 másodperc)

Memória olvasás: 5409 MB/s

Memória írás: 4147 MB/s

Memória másolás: 3855 MB/s

Memória késleltetés: 85,4 ns

CPU Queen: 10528

CPU PhotoWorxx: 11157

CPU Zlib: 31789 kB/s

CPU AES: 9218

FPU Julia: 4587

FPU Mandel: 2362

FPU SinJulia: 1226

3DMark06: 4914

Unreal Tournament 3 (1680x1050, 3/3): 30 fps

III. Belsőségek és ergonómia

A gép meglehetősen nagy, ez a kijelző méretéből fakad, de ez inkább szélességét tekintve ütközik ki igazán. Kinyitva elénk tárul az óriási szélesvásznú, igazi 16:9-es képarnyú TFT, fullHD felbontással, alatta pedig a szokásos elrendezést találjuk egy pár újítással karöltve.

Maga a klaviatúra a szokásos, numberikus billentyűzettel kiegészítve, sajnos a fekete gombok nem matt borításúak, hanem picit csillognak, így az izzadékony ujjú felhasználók ennek nagyon nem fognak örülni. Nyomáspontjukkal egyébként nincs gond, bár lehetnének kicsit mélyebben is. Az iránybillentyűk kicsit kotyognak, de szerencsére használhatóságukkal nincs gond, méretük lehetne valamivel nagyobb.

Az új Aspire sorozat egyik nagy újítása a Media Console, amely tulajdonképpen egy ltáványos átcsoportosítása a különböző eddig is jelen lévő érintésérzékeny ill. normál gomboknak. A különbség mindössze annyi, hogy kapunk egy HOLD gombot, amivel átmenetileg deaktiválhatjuk a konzolt. A hangerőszabályzó bár jópofa, alacsony hangerőnél nagyon nehezen használható, mert túl nagy lépésközökben halad, ha nem óvatosan kezeljük.

A touchpad felülete nagy, melynek köszönhetően használata kényelmes, ám az anyagválasztás miatt nedvesebb kézzel nehézkes a kezelése, mert nagyon tapad a géphez az ujjunk. A görgetősáv jól elkülönített, esélytelen véletlen hozzáérni, ráadásul igencsak széles is, szóval jár a piros pont.

Ahogy a kép is hírdeti a 8920G egy összesen hat hangszóróból álló rendszert kapott, amely filmeknél egész jól szól, még a térhatásból is átjön valami, viszont zenehallgatásnál az eAudio Managementben érdemes kikapcsolni a Surroundot. Mélyhang a Tuba névre keresztelt hatodik hangszóró ellenére sem igen van, viszont a maradék öt kellően tisztán szól.

Csatlakozókból keveset kapunk, de a 4 USB és a hangkimenetek ott figyelnek a gép oldalán, akárcsak a HDMI, amelynek segítségével TV-re köthetjük a noteszgépet. A beépített Blu-Ray meghajtóról nem sokat tudunk elmondani, a mellékelt BD filmet szépen vitte, nem is volt túl hangos, DVD-írási képességei manapság átlagosnak mondhatók.

A felső kávában megbújó webkamera meglepő módon egy teljesen alap VGA felbontású eszköz, amely sötétben gyakorlatilag kifullad, fél méterre a géptől már nem látszódott az arcunk, világos közegben egy kis állítgatással nagyjából színhelyesre tudtuk kalibrálni az eszközt.

A kijelző alapból nem volt a helyzet magaslatán, ami a színhelyességet illeti, de a kontraszt 10%-os csökkentésével nagyjából helyre tudtuk hozni ezt a problémát.

IV. Üzemidő és értékelés

A mellékelt 8 cellás akkumulátor nagyjából két és fél óráig képes etetni a készüléket, ha nagyon nem fogjuk munkára, ellenkező esetben alig egy óra a jutalmunk. A sok hangszóró igencsak beleharap az erőforrásokba.

Összességében az Acer új, hatalmas kijelzővel ellátott Aspire-je nagyon impozáns otthoni társnak bizonyult, a fullHD felbontás kellemesen olvasható ekkora méreten már, továbbá a szélesvásznú filmeknél is eltűnt a 16:10-es képarányú kijelzőkön látott dupla fekete csíksor. Az Asus M70-es gépezeténél pont annyival olcsóbb, amennyivel kevesebbet tud, viszont a nagyobb, igazi 16:9-es kijeltő kárpótol minket ezekért. Aki nem tud élni beépített digitális tuner és távirányító nélkül, az az Asus csodagépével jár jobban, aki hajlandó külön megvenni a hiányzó sallangokat, az nem csinál rossz boltot az Acer 8920G-vel, játékosoknak az erősebb videokártya miatt szintén utóbbi a javasolt.

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward