Acer Aspire 5552G: Gamer noti fillérekért

Múltkor utaltunk rá, most meg is kaparintottuk. Nálunk járt a tavasz egyik slágergyanús notebookja, amely árához képest bivaly erős.

Acer Aspire 5552G: Gamer noti fillérekért

1. Bevezető és specifikáció

Nemrég járt nálunk az AMD hárommagos mobil Phenom processzorával szerelt Lenovo Ideapad G565A, amely nem lopta be magát a szívünkbe, viszont már akkor is jeleztük, hogy a központi egységgel semmi bajunk nem volt, sőt. Az értékelésnél megemlítettünk két notebook családot is, melyek áruk miatt biztos, hogy minden pénztárcájára kicsit is figyelő vásárló látókörébe kerültek. Tekintettel arra, hogy a Hewlett-Packard G62-je már járt nálunk, egyértelmű volt, hogy a nála még olcsóbb Acer Aspire 5552G-t sem hagyhatjuk figyelmen kívül, annál is inkább, mert ár/érték mutatója példátlanul jónak ígérkezik.

Galéria megnyitása

Az Acer kíméletlenül igázza le Kelet-Európát, Magyarországon is brutális mennyiségű notebookot értékesít a világ egyik legnagyobb mobil számítógép gyártója. Nem titok, hogy itthon a nem az első osztályú minőség érzet, inkább a teljesítmény miatt veszik sorra a különböző Aspire-öket az emberek és ebben semmi kivetnivaló nincs, elvégre nem engedhet meg magának mindenki egy Dell XPS-t, egy Toshiba Qosmio-t, egy Asus G53-mat vagy egy Apple MacBook Pro-t. Bár a HP személyében emberére akadt a cég, egyelőre még mindig ők viszik a stafétabotot, ha a legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező noteszgépeket vesszük sorra a piacon. Erre talán az egyik – ha nem a – legjobb példa jelen tesztünk alanya, amely árához képest olyan hardvert rejt magában, hogy egyesek legszívesebben a szomszéd malacperselyét is feltörnék, csak, hogy rohanhassanak venni egyet. Tényleg ennyire jó vétel lenne az Acer legújabb masinája? A következő pár oldalon erre keressük a választ.

Galéria megnyitása

A specifikációs táblázaton átrohanva valószínűleg három helyen akad meg az emberfia szeme. Az egyik a már beharangozott hárommagos AMD Phenom II processzor, a másik a neve alapján komolyabb nyáltermelés beindítására is alkalmas videokártya, míg a harmadik az ezekhez mérten pofátlanul alacsony ár. Igaz, hogy csupán egy év garanciát kapunk a termék mellé (a HP kettőt ad), viszont az Asus-hoz hasonlóan az Acer is vállalja a notebook el-, majd visszaszállítását a felhasználóhoz. Nagyon halkan jegyezzük csak meg, hogy ebben a méltatlan árban már a 64 bites operációs rendszer is benne van ám – el se merjük képzelni, mi lenne, ha létezne Linuxos, esetleg FreeDOS-os verzió. Mindettől függetlenül a felszereltség többi része teljesen átlagos, hiszen se Bluetooth-t, se eSATA-t, se USB3-mas csatlakozókat nem kapunk – de kit érdekel, ha elfut rajta majd a Crysis 2 nemde?

Galéria megnyitása

A gép nagyon vékony dobozban érkezett meg szerkesztőségünkbe, így nem is csodálkoztunk, amikor a kibontást követően gyakorlatilag a legszükségesebb kellékek potyogtak csak ki a kartonból. A hatcellás akkumulátor mellé egy 90W-os tápegységet kapunk, amely meglepően gyorsan tölti fel a készüléket, amennyiben nem tesszük ki komolyabb terhelésnek. Driver CD-t ne keressünk, az operációs rendszert a szokásos rejtett partícióról tudjuk visszaállítani egy előre elmentett vagy a gyári állapotba.

2. Hardver

A teszt megkezdése előtt már szépen felírtuk magunknak azokat a pontokat, ahol gyengén szerepelhet a masina, hiszen valahol spórolni kell a vevőcsalogató árcédula eléréséhez. Nos, a helyzet az, hogy a hűtőrendszer egészen biztosan nem tartozik ebbe a kupacba, ugyanis üresjáratban meglepően halkan teszi dolgát a szerkezet, ráadásul a hőmérsékleti értékek is jól alakulnak: a processzor 48, a videokártya 45 fokon szunnyadt. Amint előcsalogatjuk az állatot az 5552G-ből és mind a processzort, mind a videokártyát maximális terhelésnek tesszük ki, úgy ezek az értékek rendre 78, illetve 75 fokra módosulnak. Ilyenkor már a zajszint is jelentősen megnő, de még mindig inkább a normál-halk régióba sorolnánk a megnyerő Aspire-t, mintsem a zajongó kategóriába. A bal oldalon található méretes szellőzőnyíláson át ilyenkor azért eléggé meleg levegő távozik, így a balkezes játékrajongóknak ki kell majd találni valamit, ha nem akarják tíz percenként megtörölni az izzadt tenyerüket. A burkolat alsó és felső fele egyaránt átvesz némi hőt az alkatrészek által generált meleg levegőből, de kritikusnak egyik részt se mondanánk, nyáron viszont igyekezzünk ne az ölünkben nekilátni az aktuális World of Warcraft raidnek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ha a korlátozott sebességre képes merevlemezt lehúzzuk a képről, akkor bizony elmondható, hogy egy vérbeli középkategóriás gamer notebookkal van dolgunk, hiszen a 6,3-7,2 közötti pontszámok egyértelműen oda sorolják az alig 160 ezres Aspire-t.

Galéria megnyitása

A hárommagos Phenom II N850 2.2 GHz-en zakatol és maximális fogyasztási értéke 35W, pont annyi, mint egy átlag Core i3-mas vagy i5-ös processzornak. Múltkor megbizonyosodhattunk róla, hogy ez a tény többé-kevésbé a valóságban is megállja a helyét, így nagy várakozásokkal tekintettünk az akkumulátoros teszteket is magába foglaló jövőbe. A Mobility Radeon HD5650-nel már találkoztunk az ellenlábas HP Pavilion dv6-nál, ahol pontosan ugyanezeken az órajeleken üzemelt, így remek lehetőségünk nyílt, hogy összehasonlítsuk a két gépet és levonjuk a konzekvenciát: tud-e játékok alatt bármivel többet az egy maggal kövérebb Phenom II a mezei Athlon II-nél? A grafikus mag természetesen már támogatja a Microsoft DirectX 11-es API-ját és üresjáratban továbbra is meglepően keveset fogyaszt a kategóriatársakhoz képest.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A merevlemezzel meg voltunk elégedve, bár szívesebben láttunk volna egy percenként 7200-at pörgő, de kisebb kapacitással bíró HDD-t az amúgy remek, halk és viszonylag hűvös 320-as helyett. A vinyón egyébként a rejtett partíción kívül egyetlen egyet találunk még, amelyen értelemszerűen a rendszer foglal helyet.

A hangszórótól nem vártunk sokat, annál is inkább, mert kivételesen nem sztereó példányról beszélünk – így elég nehéz dolga volt, hogy megfeleljen füleinknek. Sajnos a tipikus dobozhangot kaptuk hangerőtől függetlenül, hiába, ez a kategória alapvetően nem erről szól. Játékok alatt a különböző effekteket szerencsére jól el lehetett különíteni egymástól, de várhatóan a többség úgyis fejhallgatóval űzi majd ezt a tevékenységet.

3. Ergonómia

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gép külsejét tekintve nagyban hasonlít a nemrég nálunk vendégeskedő Aspire 5750G-re, messziről csupán a színbeli különbségeket vehetjük észre. A felső burkolat mintás mivolta megmaradt és szerencsére nem akarták elrontani a tervezők az egészet egy csillogó bevonattal, így az ujjlenyomatok és porszemek gyűjtésétől megmenekültünk. A borítás közepe szokás szerint nem túl erős, könnyedén benyomhatjuk azt, de ez szinte minden ebben a kategóriában versenyző noteszgépnél így van. Szerelését és bővítését tekintve nem szokott panasz lenni az Acer Aspire-ökre, így nem meglepő, hogy ezúttal is felhasználóbarát alsó fertállyal találjuk szembe magunkat, bár bővítésre aligha fogja bárki is adni a fejét – hacsak a mezei merevlemezt nem akarja gyorsabbra vagy flash memória alapú SSD-re cserélni.

Galéria megnyitása

A billentyűzettel kismilliószor találkoztunk már, így a többség előtt tiszta a véleményünk róla. Egy alapvetően kényelmesen használható klaviatúráról van szó, amelyen az iránygombok minden esetben nyomorítva kerülnek a gépre, így kezelésük nehézkes. A megítélésünk az alátámasztás milyenségétől szokott függni, ezért fordulhat elő az, hogy ránézésre azonos billentyűzettel rendelkező Acer masinák közül nem mindegyiket tartjuk használhatónak. Szerencsére az Aspire 5552G klaviatúrájára nem panaszkodhatunk, a mindennapok során kellemesen használható, de a vékony gombok miatt a doktori disszertációnkat nem ezen fogjuk legépelni. Jó hír viszont, hogy a gyártó nem a félig, hanem a teljesen matt műanyagjait vette elő a billentyűzet kialakítása során, így nem kell tartanunk attól, hogy idő előtt kifényesednének a gombok.

Galéria megnyitása

A touchpad is remekül használható jószág, a matt felületen könnyedén siklik át az ember ujja, miközben a bal és jobb egér gombok is halkan működnek. A hasznos felület valamivel kisebb talán, mint a kategória átlaga, de ez minket nem zavart a mindennapos navigálásban, hiszen az érzékenység közel hibátlan volt. A multi-touch műveletek közül egyedül a háromujjas megoldásokat nem támogatja a készülék, ezen kívül van minden, amire szükségünk lehet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Mint már említettük, csatlakozókból nem leszünk túlságosan jól eleresztve, de a legszükségesebbeket azért megkapjuk, így sok USB-t és egy HDMI-t is. Más kérdés, hogy a helye elég szerencsétlen, jobb lett volna, ha a gép hátuljához teszi közelebb a gyártó, de ez legyen a legnagyobb gondunk. Elöl egyedül a süllyesztett memóriakártya-olvasó foglal helyet, amelyet éppen emiatt picit nehézkes kezelni, olykor nem árt, ha nem frissen vágott körmökkel akarjuk kibányászni belőle az SD kártyákat.

A kijelző szép éles képet produkál és enyhén sárgás árnyalatát könnyedén korrigálhatjuk a videokártya driverében. Fényerő tartománya elég tág, de a maximális értéket nappal kevésnek éreztük (gondolva a nyári napsütésre), arról nem is beszélve, hogy az átlagnál jobban tükröződő felület ezen csak tovább rontott. A látószögekkel meg voltunk elégedve, mert bár függőlegesen a szokásos viselkedéssel találkoztunk, oldalról egész jól szerepelt a Chi-Meitől származó panel. A kávában található 1.3 MPixeles webkamera viszont nem a legjobb darab, mozgáskövetése lassú és a produkált kép is lehetne élesebb egy fokkal.

4. Teszteredmények

Galéria megnyitása

A hárommagos Phenomtól már pontosan tudtuk, hogy mit várhatunk, így nem ért minket meglepetésként a tény, hogy a két héttel ezelőtt nálunk járt Lenovo Ideapad G565A-hoz nagyon hasonlóan teljesített. Hol lassabb, hol gyorsabb volt a jóval drágább Core i5-540M-nél, így aztán kíváncsiak voltunk, hogy azonos videokártyával játékok alatt melyik platform képes nagyobb sebességre.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egyértelmű győztest nehéz lehetne hirdetni, de az biztos, hogy a Phenom II N850-nel szerelt gép többször tudott Core i5-430M-es társa fölé kerekedni, mint fordítva. Egyértelműen látszik a harmadik mag előnye is bizonyos helyzetekben, így megállapítható, hogy van létjogosultsága játékok alatt is, más kérdés, hogy túlzott többlet költséget nem éri meg vállalni miatta. Ennyi pénzért viszont több mint brutális, amit az Acer Aspire 5552G művel.

Galéria megnyitása

Ami az akkumulátoros teszteket illeti, egyáltalán nem csalódtunk a legújabb Aspire-ben, igaz, nem mindenhol sikerült a közvetlen konkurensek előtt végeznie. Olykor pont annyival teljesített rosszabbul náluk, hogy a grafikonon kimutatható legyen. A HP és a Lenovo előnye jól látszik, amikor az integrált videokártyát használjuk a dedikált helyett – sajnos erre az Acer nem képes, pedig nem járt volna túlzott többlet költséggel a váltogatható rendszer kiépítése, hiszen az integrált VGA ott szunnyad az alaplapon.

5. Értékelés

Talán nem okozunk túl nagy meglepetést azon kijelentésünkkel, hogy az Acer Aspire 5552G-ve bizony nagyon meg voltunk elégedve. Árához képest egy hihetetlen erős notebook az amúgy is árérzékeny magyar piacon, vinni fogják, mint a cukrot, ebben biztosak vagyunk. Tulajdonképpen egy olyan pontja sincs, ahol komolyabban bele lehetne kötni, hiszen ebben a kategóriában az elfogadható anyagminőség mellett inkább a hardverekkel és a dizájnnal szoktak hódítani a gyártók, az új Aspire-nek pedig ezeken a területeken nincs szégyenkezni valója. Biztos nem érdemelné meg a lent látható dupla plecsnit, ha rossz kijelzője, hangos hűtőrendszere vagy rossz ergonómiája lenne – de nincs neki. A tavasz egyik legjobb vétele.

Galéria megnyitása

[italic][bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Acer Aspire 5552G típusú notebookot a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ árához képest brutális teljesítményt nyújt

+ sebességéhez képest halk hűtőrendszer

+ jó billentyűzet

+ jó touchpad

Kontra:

- kár az integrált videokártya kihagyásáért

- a HDMI csatlakozó elég szerencsétlen helyre került

- a kijelző maximális fényereje néhol kevés lehet

- mono hangszóró

Hivatalos oldal: Acer

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap