Acer Aspire 5310: Az olcsó PC vajon mi?

Az Acer legolcsóbb notebookja járt nálunk, hogy tudásával megmutassa, az olcó PC már a múlté.

Acer Aspire 5310: Az olcsó PC vajon mi?

Acer Aspire 5310 - Bevezető és szoftverkörítés

Nagyon régóta nem teszteltünk igazán olcsó notebookokat, így a felhasználók egy igen jelentős részének kedvezve most az Acer Aspire sorozat legolcsóbb tagját vettük szemügyre.

Nem véletlenül esett a választásunk az Aspire 5310-re, hiszen gyakorlatilag minden benne van, amire egy mezei utazónak, esetleg főiskolásnak szüksége lehet, ráadásul mindez kevesebb, mint 130 ezer forintba kerül.

Processzor: Intel Celeron M 530 (1,73 GHz, 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache, Conroe-L mag, 65 nm, EM64T)

Memória: 1 GB Samsung DDR2-667 SO-DIMM (533 MHz, CL4-4-4-12, Single Channel)

Chipkészlet: Intel i945GM

Videokártya: Intel GMA950 (32-256 MB megosztott memória, DirectX 9.0b)

Hangkártya: Realtek ALC268 2.1 HD Audio

Merevlemez: Toshiba MK1237GSX (120 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Kijelző: 15,4” Glare-Type 1280x800 (AUO2774)

Optikai Meghajtó: Optiarc (Sony-NEC) AD-7560A (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): Broadcom Gigabit PCI

Hálózati vezérlő (WLAN): Atheros AR5007EG 54 MBit/s

Modem: Conexant-2 Modem

Akkumulátor: 6 cellás 4000 mAh (Sanyo)

Operációs rendszer: Linux

Operációs rendszerként egy Linuxot kapunk, ezt nyílván a felhasználók többsége valamilyen Windows-ra fogja cserélni. Mi szokásunkhoz híven Vista Home Premiummal próbálkoztunk. A felsorolt kiegészítők mellé tartozik még az 1.3 MPixeles webkamera valamint egy 4 az egyben kártyaolvasó is, táska és egér – ahogy az várható volt – nem jár a notebook mellé.

A csomagban minden szükséges holmit megtalálunk, egyedül a zacskóba beragasztott Resource CD zavart meg minket, ugyanis mellette egy aranyos kis pingvines szórólap foglalt helyet, így vásárlás előtt mindenképpen ajánlatos a gyártó honlapjáról a legfrissebb meghajtóprogramok letöltése (annál is inkább, hiszen a vezeték nélküli hálózati kártyát és a kártyaolvasót még a Vista sem ismerte fel alapból).

Acer Aspire 5310 - Hardver

Nagy várakozás előzte meg a gép kicsomagolását, hiszen az 5310 nagytestvére (5920G) nyáron kiérdemelte az „Ajánlott” minősítést. Örömmel tapasztaltuk, hogy az ismert formák köszöntek vissza ránk, igaz nem ugyanabban a formában.

Bekapcsolás után gyakorlatilag némán üzemelt a gépezet egészen addig a pillanatig, amíg a processzor üzemi hőmérsékletét el nem érte. Ekkor az egyetlen ventilátor alacsony fordulatszámon elkezdett dolgozni, amit kizárólag akkor veszünk észre, ha a fülünket a gép oldalához tapasztjuk. Tartottunk attól, hogy a Celeron M sorozatból hiányzó Speedstep energiagazdálkodási technológia miatt a gép hangos és meleg lesz, de óriásit tévedtünk. Internetezés közben a processzor hőmérséklete alig szökött 50 fok fölé, miközben a ventilátor még mindig alig pörgött. A helyzet teljes terhelés esetén sem változott, a hőmérséklet elérte a 60 fokot, a zajszint viszont nem emelkedett, hatalmas piros pont egy ilyen árfekvésű gépnél.

A memória ugyan 667 MHz-es, a gyakorlatban az FSB-vel szinkronban, azaz 533 MHz-en üzemel, viszont az időzítések cserébe jobbak. A gyártónál még arra is odafigyeltek, hogy aki bővítésre adja a fejét (a mai RAM árak mellett gyakorlatilag mindenki), annak ne kelljen eladogatnia a gép megvásárlásánál kapott modulokat, ezért egy darab 1 GB-os RAM-ot tettek a notebookba, így a második slot szabadon maradt.

A processzor teljesítményével elégedettek voltunk, a mindennapos feladatokat simán ellátja, gyakorlatilag egy egymagos Core 2-nek felel meg, amelyet az alacsony FSB némileg visszafog. Az integrált videokártya miatt a modern játékok döntő többsége úgyis kiesik, a 3-4 éves címekkel pedig az 1733 MHz-es szörnyeteg is lazán megbírkózik. Apropó VGA, az operációs rendszer automatikusan rákérdezett, hogy leszedje-e az adott hardverhez tartozó meghajtóprogramot, amire mi lustaságból igent nyomtunk, ezzel nem is volt gond, ám ez nem éppen a legfrissebb volt, részben ennek tudható be az Aero felület alatt nyújtott teljesítmény. Cinebench-ben 274 pontot sikerült elérnünk, ami egy Core 2 Duo egy szálas futtatási eredményének a 70-80%-a. PCMark05-ben a 2936 pont pontosan egy mobil Sempron 3800+ teljesítményének felel meg.

A merevlemezt AHCI módban használtuk, hiszen a BIOS ezt kínálja fel alapból, de a pár napos tesztelés után inkább az IDE-s megoldást javasoljuk, hiszen egyrészt így WindowsXP-t is tudunk telepíteni, másrészt sokkal kevésbé ette a processzort használat közben. A sebesség nagyjából egál volt a két megoldás között (PCMark05 HDD: 3178 pont), a képek az AHCI tesztből származnak. Használat közben 40-42 fok között ingadozott a vinyó, zajszintje passzolt a géphez – alig hallottuk.

Az optikai meghajtó szerepét ezúttal a Sony és a NEC közös gyermeke, az Optiarc AD-7560A tölti be, amely minden CD és DVD-vel kapcsolatos lemezformátummal megbírkózik. Hangereje átlagos, de magas olvasási sebesség esetén igencsak berezonál tőle a gépház. Ennek nem nagyon örültünk, de furcsa is lett volna, ha egy 125 ezer forintos noteszgépnek egyetlen negatívuma sincs. Ez legyen a legkisebb baj, optikai meghajtót úgysem sűrűn használ az ember.

Acer Aspire 5310 - Ergonómia és bővíthetőség

Az ergonómmia és bővíthetőség témát viszonylag gyorsan el fogjuk intézni, ugyanis bővítési lehetőségként egyedül egy Express Card foglalat áll rendelkezésünkre, a videokártya képét pedig D-Sub vagy S-Video kimeneten továbbíthatjuk egy külső kijelző felé. USB-ből négy darabot kapunk, ezek a gép két oldalán párosával helyezkednek el, vezeték nélküli kommunikáció terén be kell érnünk a WLAN-nal, a Bluetooth és az infravörös port kimaradt a repertoárból, amelyből az előbbi talán a fájóbb pont. FireWire port szintén nincs.

A fedőlap az 5920G-vel ellentétben mentes mindenféle vazenlintől és egyéb cukormázra hasonlító anyagtól, ujjlenyomatokat csak a széle gyűjtöget, egyébként teljesen matt. Kevésbé elegáns, ám annál praktikusabb. A nyitást egy sima rugós mechanizmus segíti.

A billentyűzet az egyik olyan pontja a gépnek, amelyet teljes egészében megörökölt a nagytestvértől, ez pedig hatalmas nagy pozitívumnak számít, hiszen a viszonylag puha, ám kellemes nyomáspontú klaviatúra baromi kényelmes gépelést biztosított a három tesztnap alatt. A gyorsgombok a bal oldalról a billentyűzet fölé kerültek, az eredetileg jobb oldalon elhelyezkedő multimédiás gombok ezúttal kimaradtak. A hangerőszabályzás (amint a képeken majd látható) a gép bal oldalára került egy tekerő formájában. A touchpad alapvetően jól használható, bár nekünk túl érzékeny volt és hiányzott az oldalsó scroll bar is.

A jobb kezesek fellélegezhetnek, ugyanis az optikai meghajtó ezúttal is a számukra kedvező oldalra került, ráadásul az egyetlen szellőzőnyílás a gép hátulján helyezkedik el, így a meleg levegő is arra távozik, elkerülve ezzel valamelyik kéz melegítését. A hangki- és bemenetek maradtak elöl, ez inkább a fejhallgató pártiaknak kedvez, mintsem az otthoni felhasználóknak. Külön kiemelendő, hogy a notebook rendelkezik S/PDIF csatlakozóval.

Az AU Optronics-tól származó panel teljes egészében megegyezik az 5920G-nél látottal, amely a második kövér piros pontot jelenti. A 8 ms-os válaszidővel és 220 candela-s fényerővel rendelkező kijelző képminőség szempontjából az egyik legjobb, amivel idáig találkoztunk és bár látószöge nagyon gyenge öröm volt vele dolgozni. Körbeülős kollégiumi össznépes filmnézésre nem ajánlott, minden másra maximálisan.

Acer Aspire 5310 - Akkumulátor és értékelés

A hátsó fertájon szolgálatot teljesítő 6 cellás Sanyo akkumulátor a processzor folyamatos étvágyához képest tűrhetően teljesített, maximális terhelés esetén 1 óra 30 percet, kíméletes internetezős-zenehallgatós felhasználás mellett valamivel több, mint 2 óra 15 percet sikerült vele kihúznunk. Amennyiben vállalkozó szellem lakozik bennünk, meg lehet próbálni az ingyenes Notebook Hardware Control nevű okos programmal lejjebb venni a processzor magfeszültségét 1-1,1V környékére, így nyerhetünk még durván 30-45 percet felhasználástól függően.

Ezek után mit is mondhatnánk még? Az Acer Aspire 5310 megismételte nagyobbik testvére diadalmenetét a legolcsóbb gépek között. A modern kommunikációs csatornák hiányától eltekintve gyakorlatilag minden benne van, amit egy notebooktól kívánni lehet, ráadásul a kártyaolvasó, a webkamera és a hatalmas merevlemez eddig nem volt jellemző ebben az árkategóriában. A billentyűzet és a kijelző mindenképpen a gép erősségei közé tartoznak. Költségérzékeny felhasználók számára maximálisan ajánlott vétel, 10 pontból 11-et adnánk neki, ha értékelnénk. Bravó Acer, bravó ismét.

Hivatalos honlap: Acer Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward