A zebrapintyek a tojásban is hallgatnak szüleikre

Egy új kutatás szerint a madarak a forró régiókban speciális énekkel jelzik az embrióknak, hogy a tojáson kívül nagyon meleg van, így jobb, ha nem nőnek nagyra.

A zebrapintyek a tojásban is hallgatnak szüleikre

A zebrapintyek már a tojásban is a globális éghajlatváltozás miatti felmelegedésre készítik fel kicsinyeiket. Egy új kutatás szerint a madarak a különösen forró régiókban speciális énekkel jelzik a fiókáknak, hogy a tojáson kívül rendkívül meleg van, így jobb, ha nem nőnek túl nagyra, derül ki egy új kutatásból. A kicsinyek pedig hallgatnak a jó szóra. Az újonnan felfedezett mechanizmus megmagyarázhatja, hogyan képesek a madarak olyan gyorsan reagálni a környezeti változásokra.

Számos madárfaj tagjai énekelnek saját tojásaiknak. Az ilyenkor elhangzó hangok a tanulási képesség fejlesztésétől kezdve a fiókák tojásból való kikelésének összehangolásáig sok mindent elősegíthetnek, ahogy azt az elmúlt évek kutatásai igazolták. Az Ausztráliában honos zebrapintyekről egy ideje már tudják a szakértők, hogy a madaraknak külön hangjelzésük van arra, ha túlságosan felmelegszik élőhelyük. A dallam évszaktól függetlenül akkor hangzik fel, ha 26 Celsius fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Galéria megnyitásaA pintyszülők ezt a dallamot tojásaiknak is eléneklik, először nagyjából öt nappal a fiókák kikelése előtt, majd egyre gyakrabban, ahogy közeledik a világra jövetel ideje. Ez a pontos időzítés pedig azt jelzi, hogy a szülők nem egyszerűen a melegre panaszkodnak, hanem valóban üzenni próbálnak a tojáslakó kicsiknek.

Hogy sikerrel járnak-e, azt Mylene Mariette és Katherine Buchanan, a Deakin Egyetem kutatói nemrégiben kísérletekkel tesztelték. A szakérők inkubátorba helyeztek néhány zebrapintytojást, majdnem 38 Celsius fokra melegítették a tároló belsejét, majd egyes tojásoknak lejátszották a nagy melegre figyelmeztető dallamot, másoknak viszont nem.

A tojásból való kikelés után a két csoport fiókáit egyforma környezetben nevelték, és egyformán táplálták, a 13. napra azonban világossá vált, hogy a madarak nem fejlődnek egyformán. Azok a fiókák, akik a tojásban hallották a specifikus dallamot, kisebb testtel keltek ki, és később is kisebbre nőttek, mint azon társaik, akik nem. Ez pedig azt sugallja, hogy a hangjelzés valóban hat az embriókra, akik a melegre való felkészülés részeként megváltoztatják növekedésük ütemét az utolsó trimeszterben, amikor a szervezet hőszabályozási rendszere kialakul.

A kis méret pedig valóban előnyösebb a melegben, hiszen egységnyi tömegre nagyobb testfelület esik. Mariette és Buchanan azt is kimutatták, hogy a kisebb testű pintyek meleg környezetben több utódot hoznak világra első tojásrakási időszakukban, vagyis az érdekfeszítő evolúciós stratégia abszolút kifizetődőnek tűnik a madarak számára.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap