A Windows XP sokkal sebezhetőbb, mint a Windows 8

Az igencsak régi operációs rendszer terméktámogatása hamarosan véget ér, de még manapság is rengetegen használják, ami a Microsoftnak nem igazán tetszik.

A Windows XP sokkal sebezhetőbb, mint a Windows 8

A Microsoft egy érdekes felmérés eredményeiről számolt be, amelynek keretén belül ezúttal azt vizsgálták, mennyire biztonságosak az egyes Windows operációs rendszerek a Windows XP-től egészen a Windows 8-ig bezárólag. Sajnos a Windows 8.1 kimaradt a tesztből, de ez érthető is, hiszen piaci részesedése még elég csekély, mivel még csak nemrégiben indult hódító útjára. A Windows 8.1 egyébként elődjéhez képest több téren is fejlődött, így mindenképpen biztonságosabb, mint a Windows 8. Az új kiadás lehetővé teszi az üzleti adatok távoli eltávolítását, eszköztitkosítás terén is tetten érhető némi fejlődés, sőt, a kártékony kódokkal szembeni ellenálló-képesség is fejlődött. Hab a tortán, hogy a Windows 8.1 új, továbbfejlesztett Internet Explorerrel érkezik. Egyszóval a Windows 8-hoz képest mindenképpen van némi fejlődés, a Windows XP-hez képest pedig főleg.

A felmérés konklúziójaként kijelenthető, hogy minden 1000 megvizsgált Windows XP SP3-as operációs rendszert futtató konfigurációból átlagosan 9,1 volt vírusfertőzött, míg a Windows 8-as operációs rendszert futtató számítógépeknél ugyanaz az érték mindössze 1,6. A vizsgálatot a vállalat Trustworthy Computing Group névre keresztelt divíziója végezte.

A fenti eredmény láttán joggal lehet büszke a Microsoft arra, hogy új operációs rendszere sokkal biztonságosabb, mint a korábbiak. A vizsgálat cseppet sem titkolt célja az, hogy a vállalat korábbi operációs rendszereit használók végre áttérjenek Windows 8-ra, illetve Windows 8.1-re.

A Windows Vista felhasználók esetében a Microsoftnak rendkívül egyszerű dolga lesz, ugyanis a rengeteg - megalapozott - kritikát begyűjtő operációs rendszernek manapság már csak 3,63%-os piaci részesedése van. A Windows 7 ennél jobban áll és terméktámogatása is tart még néhány évig, de a Windows XP esetében már egyáltalán nem jó a helyzet. Az öregecske operációs rendszer még mindig 31,24%-os piaci részesedéssel bír, pedig terméktámogatási ciklusa öt hónapon belül véget ér, így még védtelenebb lesz a vírusokkal és rosszindulatú támadásokkal szemben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward